Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Spider-Man přibírá do party X-Meny. Marvelovská jízda pokračuje!, Ultimate Spider-Man a spol. 5

kol.: Ultimate Spider-Man a spol. 5

V rozjezdu příběhů Nikdo učený a Lidé zítřka se čtenář ponoří do nitek děje, které mu filmy už neodvyprávěly.

Marvel. Pojem, který zná každý fanoušek komiksů. Nakladatelství s dinosauří historií, ověnčené slavnými jmény jako Hulk, Fantastická čtyřka, Iron Man nebo Kapitán Amerika. V neposlední řadě pomyslný domov nejznámějších superhrdinů, Spider-Mana a X-Menů, pod jejichž odkazem je podepsán duchovní otec Marvelu, legendární Stan Lee, a jejichž příběhy nyní vycházejí v nakladatelství Crew po několika sešitech v měkké vazbě.

Pod příběhy jsou ale podepsáni jiní scénáristé, totiž Brian Michael Bendis (Spider-Man) a Mark Millar (X-Men), dvě hlavičky, které mají podíl na celém univerzu Ultimate. Zatímco jinde by si veškerou slávy odnesli právě pisatelé, v komiksovém světě se – jak známo – hraje i na grafickou stránku. Art Thibert, Adam Kubert nebo Mark Bagley jsou ve světě inkoustu a tužek velká zvířata a s jejich jmény se čtenář setká na obálce každého druhého komiksu. Obě zahrnuté série mají jejich zásluhou společných několik rysů: semirealistickou kresbu, která nehraje ani tolik na typicky americké temné stíny jako spíše na barvu a dynamiku.

Spider-Man. Po souboji se zdémonizovaným otcem svého nejlepšího kamaráda se z Petera Parkera pomalu stává superhrdina se vším, co k tomu patří. Pavučinku začne příst kolem vládce podsvětí, ale možná to pro něj bude moc velké sousto.

Coby první z teenagerských hrdinů, o nichž se kdysi dávno předpokládalo, že o ně nikdo nemůže mít zájem a nepřinesou žádnou tržbu, způsobil Spider-Man lavinu a úplně pro sebe od té doby obrátil kartu. Neplnoletí mutanti to díky němu vytáhli z vyvrhelů na hvězdy a dnes okupují příčky nejprodávanějších komiksů spolu se svými zralými kolegy. Spider-Man dokazuje proč – svým nadhledem a zároveň citem, neodbytnou podnikavostí a palbou hlášek a břitkých slovních přestřelek si získává srdce čtenáře od první stránky.

X-Meni oproti němu sázejí na temnější notu plnou testosteronu, maskáčů a adamantia. Stránky napuštěné kulkami a laserem zachycují původní tým Profesora X, do kterého přichází pod zástěrkou výpomoci Wolverine, pověřený Magnetem, aby všechno urovnal a rozmetal hloupé nápady seskupit tým, který bude ochraňovat lidi. Zatímco scénář zmítá čtenáře v úvahách, s kým Wolverine vlastně straní, Bratrstvo kuje své vlastní plány… Zkrátka, stará dobrá akčňárna, ve které je zkoušena vytrvalost i pouta mezi X-Meny.

Ultimate Spider-Man a spol. si to nerozhodí u žádného fandy komiksů, ačkoli je třeba dodat, že jeden osamocený sešitek asi ke štěstí stačit nebude. Barvy, krev, emoce i akce – přinejmenším s jedním z hrdinů se čtenář rád sžije, ale aby s ním dobrodružství mohl sdílet až do konce, musí si otevřít i další díly.

  • Ultimate Spider-Man a spol. 5
  • Crew, 2012
  • překlad: Jiří Pavlovský
  • obálka: kolektiv autorů
  • 100 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
23. září 2013, Monika Kocinová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).