Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Půlnoční výprodej pořádá kryptozooložka i lovec monster, Seanan McGuire: Půlnoční výprodej (InCryptid 2)

McGuire Seanan: Půlnoční výprodej

Po krvavém boji s hadím kultem může Verity s čupakabřím tanečním partnerem konečně zkusit vyhrát další soutěž. Jenže nekryptidí zábava brzy končí. Na místo jejího kamaráda se objevuje Dominic a kryptozooložce zkazí večer, inkognito i pobyt v New Yorku. Prozradí jí, že Úmluva posílá další zástupce, aby zkontrolovali plánovanou čistku. Mladík se musí rozhodnout, na čí straně stojí, a Verity je nucena vše vyřešit s tím, co má.

Na tuzemském knižním trhu se nadmíru úspěšně etabluje další literární série urban fantasy nazvaná InCryptid. A protože se v mnohém blíží spíše paranormální romanci, čtenáři (či spíše čtenářky) si již podruhé mohou užít setkání s odvážnou, emancipovanou a sexy hrdinkou i mužem jejího lože. Seanan McGuireová totiž přivedla svou kryptozooložku v tanečních střevících do světa zabydleného nejen obligátními upíry a vlkodlaky.

Cyklus čtenáře seznamuje také s jejich paranormálními kolegy nejroztodivnějších druhů, o nichž mnozí neměli ani tušení. Mezi lidmi se v této sérii běžně pohybují ahúlové, dračí princezny, mandhury nebo vahýly, aniž by to většinová společnost byť jen tušila. Půlnoční výprodej nabízí fanouškům monster i hlavním hrdinům lákavé slevy na genocidu, bolestivou smrt i neodvratnou zradu. Otázka je, kdo koho zklame a kdo nakonec přežije.

I nejlepší životní rozhodnutí může přivodit rychlou smrt

Verity Priceová již nějaký čas žije na Manhattanu, mimo dosah své netradiční rodiny. Zde se snaží vymyslet, jestli má jako kryprotozooložka na plný úvazek zachraňovat bytosti často označované jako „monstra“, nebo se nechat pohltit tancem. Čas, který jí na to rodiče dali, se však chýlí ke konci a kariéra v záři reflektorů pokulhává. Zato kryptidům pomáhá dnem i nocí.

A to není jediný Veritin problém. Dominic de Luca – její přítel s výhodami – byl do New Yorku vyslán Úmluvou a je otázka, kam jejich vztah míří. Dominik jí sice prozradil, že na Manhattan míří další zabijáci monster a zrádců Úmluvy jako je ona, ale proti kolegům odmítá vystoupit. Chce jen uklidit svéhlavou tanečnici stranou, což Verity nevezme příliš dobře. Ta totiž odmítá kryptidy nechat jejich krvavému osudu, ale De Luca zas nedokáže zradit jediné, co kdy poznal. A za oceán se vydává i někdo, kdo Verity opravdu nesnáší. Její nejmenší starostí teď je stěhování, vyjednávání s drakem nebo sestřenka Sarah.

Hrdinové a tanečnice ani chvíli nepostojí

Dalo by se říci, že se autorka k Verity chová opravdu macešsky. Místo, aby ji po vražedném útoku dračího kultu nechala maličko vydechnout, a vyrovnat se se všemi změnami v jejím životě (včetně nebezpečně přitažlivého nepřítele), okamžitě svou hrdinku vrhla z bláta do pěkně hluboké louže. Seanan McGuireová totiž, stejně jako její hrdinka Verity Priceová, jde rovnou na věc.

Čtenáři ani kryptozooložka si neužijí update poněkud bizarního pánského klubu, v jehož čele exceluje strašidlačka Kitty, ani slibné rozvíjení vztahu po zuby ozbrojeného Romea a stejně smrtící Julie. Nečeká je příliš dlouhé hrdinčino profesionální tápání ani další představování kryptidího světa.

Seanan McGuire v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1978 ve městě Martinez v severní Kalifornii, a je autorkou i členkou filk komunity.
  2. Když vyrůstala, prodlužovala si život studiem hororů, strašných virů i myšlenkou na neodvratnou hrozbu oživlých mrtvol. A k tomu má být magnetem na všechna jedovatá zvířata. Považuje tedy až za zázrak, že přežila tak dlouho.
  3. Aktuálně žije ve starém zchátralém statku se spoustou koček, děsivých panenek, hororových filmů, komiksů a knih o strašlivých chorobách. Když nepíše, cestuje, dělá audit kurzů virologie a sleduje více hororů, než by měla.
  4. Mezi její nejoblíbenější místa na dovolenou patří Seattle, Londýn a strašidelné kukuřičného pole u Huntsville v Alabamě.
  5. Na svém kontě má sérii October Daye, InCryptid, Velveteen, Indexing, Sparrow Hill Road a jako Mira Grant cyklus Parasitology, Newsflesh. V obou případech napsala i mnoho povídek.

Milovníci fantastiky se pro změnu stanou nadšenými svědky opevňování Veritina nového bydliště, které se začíná plnit akutně ohroženými kryptidy. V bývalém sídlišti dračích panenek se mezi nábožensky vyhraněnými mluvícími myšmi zabydlují smrtící kožoměnečtí bodyguardi, věčně hladové anime servírky nebo vyděšené telepatické sestřenky. Je evidentní, že se zde schyluje k velice nepříjemnému střetu.

Ve zmíněném blázinci se Priceová, nyní již na plný úvazek, snaží přechytračit vyslance Úmluvy svatého Jiří a vymyslet, jak je dostat s minimálními ztrátami zpět za moře, aniž by přijeli další. S pomocí jediného volného „příbuzného“ je odhodlaná čelit fanatickým zabijákům monster ať to stojí, co chce. Třeba i její lásku – koneckonců ona a Dominic jsou přese všechno nepřátelé. Jenomže v nejlepším se tančící bojovnice ztratí z hledáčku všech, včetně bezbranné Sarah.

Nastal čas konečně se rozhodnout, jedno jak

V pokračování série InCryptid se čtenáři na první pohled dočkají ještě akčnějšího příběhu, než byl ten úvodní. Přestože se však tamní situace a hlavní zápletka o poznání vyhrotila, na ten druhý si čtenáři uvědomí, že míra akčnosti se v podstatě nemění. Veritini příbuzní až na jedinou výjimku zůstávají daleko od centra dění, než aby mohli nějak zasáhnout, a dokonce ani rytíři Úmluvy své sklony pro genocidu příliš neprojevují.

Znovu je vše na hlavní hrdince, která má na krku navíc zvětšující se okruh potenciálních obětí. Verity nemůže čekat pomoc od přátel a kolegů z klubu nebo od muže svého srdce. Dřívější jistoty jsou tytam a kvůli úmluváckým vychytávkám hrozí nebezpečí i těm, kdo bývali v závětří. Zatímco čtenáři i hrdinové příběhu jsou udržováni v napětí a očekávání krvavé lázně, situace na Manhattanu je v podstatě stejná.

Oproti předchozímu dílu je zde o dost méně obětí a téměř jediný, kdo čelí blížící se smrti, je hlavní hrdinka. Verity tentokrát čekají nepříjemnosti, bolest i strach za několik postav. Někdo by jí i její rodině mohl vytýkat benevolentní přístup k monstrům, ale je evidentní, že kopou za správňáky a hlavně se odlišují od žánrového průměru. V době, kdy se v každé druhé urban fantasy mydlí zubatci s dlaky, jsou přátelské medúzy i mluvící myšky sympatickým zpestřením.

Seanan McGuire čtenářům uchystala další akční vyprávění okořeněné zajímavými postavami i odvážným střídáním vypravěče. Příběh je opět svižný i čtivý a kromě občas sympaticky černého humoru je v něm dost nejistoty, napětí i originality. Zábavné vyprávění provází také bonusový Průvodce kryptidy a další luxusní obálka zobrazuje tentokrát obě hlavní hrdinky, jejichž mladistvý vzhled koresponduje s mnohdy spíše mládežnickým vyjadřováním i konáním.

  • Seanan McGuire: Půlnoční výprodej (InCryptid 2)
  • Fantom Print, 2015
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Aly Fell
  • 240 stran, 239 Kč (v e-shopu Fantasye již za 167 Kč)
7. ledna 2016, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

InCriptid 2 - Půlnoční výprodej

InCriptid 2 - Půlnoční výprodej
Vložit do pytle na zboží  Koupit 239 Kč 129 Kč