Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Prvních patnáct životů Harryho Augusta: Když smrt neznamená konec, ale začátek, Claire Northová: Prvních patnáct životů Harryho Augusta

prvnich-patnact-zivotu-harryho-augusta

Lidstvo už věky přemítá nad tím, jak přelstít smrt. Svou touhu po nesmrtelnosti přenáší do knižních hrdinů, které obdařuje prostředky proti stárnutí a nezranitelnou tělesnou schránkou. Co když ale věčný život neznamená lineární cestu vpřed, nýbrž pravidelný návrat na počátek? Své o tom ví Harry August, jenž přichází vyprávět příběh ze svých prvních patnácti životů.

Hlavní hrdina románu Claire Northové se ve své podstatě výrazně neliší od ostatních smrtelníků. Harryho tělo zcela obvykle podléhá tíze neúprosného času, prohrává boj proti smrtelným nemocem a dobře mířená kulka ukončí tlukot jeho srdce. Pouze závěr života má pro něj poněkud jiný význam. S posledním vydechnutím se totiž opět vrací do 1. ledna 1919, chvíle svého zrození, a díky unikátní schopnosti si pamatuje vše, co v předchozím životě prožil. Harry August je totiž Kálačakra, jeden z hrstky vyvolených, pro něž smrt neznamená konec, ale začátek.

Román Prvních patnáct životů Harryho Augusta nabízí originální myšlenku vyvolávající celou řadu filozofických a morálních otázek. Namísto lineárního příběhu, v němž se hrdina narodí, protluče se životem a svou pouť zakončí smrtí, přichází zacyklená nikdy nekončící smyčka. Samotný Harry se ujímá role vypravěče a postupně představuje dojímavé, zábavné i tragické útržky ze svých životů. Čtenář s hlavním hrdinou prožívá atmosféru předválečné Evropy, zavítá do mrazivého Ruska či sleduje příchod nového tisíciletí. Opakovaně. Románu dominuje výrazně tísnivá, místy až mrazivá atmosféra, kterou posilují naturalisticky vylíčené události. Ani samotný hrdina nepůsobí zcela šťastným dojmem, ale spíš jako člověk smířený se svým prazvláštním osudem.

Zábavný nudný patron

Harry August patří mezi ty zajímavé, ale svým způsobem komplikované hrdiny obdařené vysokou inteligencí. Místy bývá letargický, nudný, domýšlivý i emocionálně nezralý, až vyvolává nutkavou potřebu darovat mu k vánocům několik plechovek energetického nápoje. Zato je to ale poutavý vypravěč s fascinujícím životním osudem, k němuž se do souboje o osud světa přidá podobně svérázný soupeř, který bude pravidelně testovat sílu morálních zásad mladého Kálačakry.

Claire Northová v pěti bodech

  1. Claire Northová, skutečným jménem Catherine Webbová, se narodila v roce 1986 ve Velké Británii.
  2. Svou první knihu s názvem Mirror Dreams napsala již ve 14 letech.
  3. Mezi její nejznámější díla patří knižní série Matthew Swift a Magical Anonymous.
  4. Potrpí si na pseudonymy. Pod jménem Kate Griffin píše fantasy knihy pro dospělé, zatímco jako Claire Northová se soustředí na literaturu science fiction.
  5. Vyrostla v Londýně a svůj um zdědila po otci, který se také věnuje psaní.

Přestože epizodní historky z úvodu románu mají své kouzlo, nelze na nich stavět celou knihu. Na scénu nevyhnutelně přichází hlavní zápletka, jež pro sebe postupně uzurpuje většinu prostoru. Až dosud celý koncept funguje. Fascinace z nápaditého příběhu se ovšem po určité době vytrácí a hlavní dějová linie bohužel není zcela důstojným nástupcem. Přesto dokáže udržet s prodlevami čtenářovu pozornost až do závěrečného, poněkud rozpačitého rozuzlení. Autorce totiž dojde dech těsně před cílovou linií a zanechá v čtenáři dojem, že si závěrečný souboj i fascinující záporák zasloužili podstatě více prostoru.

Claire Northová napsala velmi zajímavý román. Nenápadný, neotřelý a lehce znepokojivý přebal české verze knihy přesně vystihuje povahu nabízeného obsahu. Okouzlující pohled na věčný život spočívající v uchování si vzpomínek z minulých životů střídají více či méně zábavné strasti i radosti hlavního hrdiny, občas přerušené autorčinými slabšími momenty. Nedotažená hlavní dějová linie sice lehce snižuje celkovou kvalitu příběhu, přesto ale ponořit se do životního příběhu muže, který opakovaně prožil druhou světovou válku a ve svém volném čase se naučil čínsky, stojí za to.

  • Claire Northová: Prvních patnáct životů Harryho Augusta
  • Argo, 2015
  • Překlad: Zuzana Dejmková
  • Obálka: Gabriela Plítková
  • 358 stran, 398 Kč
11. prosince 2015, Adéla Košařová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).