Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Prozření nabízí čtenáři nekonečné množství napětí a nečekaných zvratů, Kelley Armstrong: Prozření (Nejtemnější síly 3)

Armstrong Kelley: Nejtemnější síly 3 - Prozření

Chloe Saundersová nemá vůbec jednoduchý život – kvůli své nadpřirozené schopnosti nekromancie je už nějakou dobu na útěku před skupinou vědců, která ji a další děti s různými schopnostmi geneticky upravila.

Chloe a jejím kamarádům se ale konečně podařilo najít úkryt u dávného přítele Simonova otce a díky němu navíc i pomoc od skupiny lidí, která léta bojuje proti činnosti Edisonovy skupiny. Tak jednoduché to ale není. V Andrewově domě se totiž nachází pořádně nebezpečný polodémon. A jako by toho bylo málo, Chloeina moc se stále vymyká kontrole a na scéně se také objeví vlkodlaci. Je na světě vůbec někdo, komu jde skutečně o její dobro? A dá se někomu věřit?

Dostala jsem ránu zezadu do kolen. Nohy se mi podlomily a já se svalila na všechny čtyři.
„Nehraj si se mnou, holčičko.“ (str. 14)

Chloe je jednou z těch sympatičtějších hlavních hrdinek, takže člověk si k ní dokonce během čtení dokáže vytvořit pozitivní vztah a po celou dobu v skrytu duše doufá, že pro ni všechno dopadne dobře. Místy se v knize projevuje silně melodramaticky a vede sama se sebou dlouhé vnitřní monology, ty ale dobře plní svou úlohu a vtahují čtenáře více do děje, až si připadá skoro jako ve filmu.

A když jsme u toho, prvek Chloeina filmového nadšení a předstírání, že její život je jeden velký výpravný snímek, v této knize bohužel chybí. Autorka do celé knihy vsunula snad jen jednu podobně laděnou větu a Prozření tím připravila o to, co celou sérii výrazně odlišovalo od jiných. To ale mohlo být i autorčiným záměrem, protože se Chloe během trilogie zásadně změnila – její osobnost se vyvinula a pod tíhou zodpovědnosti a těžkých situací dospěla.

Jednou z vedlejších dějových linií je v Prozření milostný trojúhelník, který se předtím příjemně držel jen na okraji dění. Jenže teď má Chloe čas nad sebou přemýšlet, a tak přichází čas i na lásku. A ač se kniha v tomto ohledu vyvíjí předvídatelně, autorce se podařilo vytvořit neokoukanou a milou dvojici, která naštěstí nevzdychá a nevyznává si nehynoucí lásku, a tak příběhu nijak nepřekáží.

Kelley Armstrongová v pěti bodech

  1. Narodila se 14. prosince 1968 v Sudbury.
  2. Je nejstarší ze čtyř sourozenců.
  3. Má tři děti a „spoustu domácích zvířat“.
  4. Píše v žánru young adult urban fantasy.
  5. Její knihy bývají přirovnávány mimo jiné ke knihám Laurell K. Hamiltonové.

Co se autorce skutečně povedlo, to je napětí a nečekané zvraty – kdo knihu drží v ruce, už ji nepustí. A když je čas jít spát, pro všechny ty oživlé mrtvoly je snad lepší nechat rozsvícenou lampičku, protože jsou v knize vykresleny tak dokonale, že je člověk vidí přímo před sebou. A vždy, když si myslí, že už pochopil směr, kterým se kniha bude ubírat, Kelley Armstrongová obrátí a naprosto ho překvapí.

Strašpytlům nezbývá nic jiného než doufat, že někoho nenapadne podle této trilogie natočit film. I strašidelnost a napětí ale autorka dokáže lehce vyvážit, zejména silným přátelstvím a různými podobami lásky, které se v knize alespoň okrajově objevují. A kdo by hledal vtip, najde ho v příběhu v podobě Tori a jejích sarkastických poznámek.

Prozření je závěrečným dílem trilogie Nejtemnější síly od americké autorky Kelley Armstrongové, od kterého si čtenář slibuje konečné odhalení záměrů Edisonovy skupiny a rozřešení případu geneticky modifikovaných nadpřirozeně nadaných dětí. Faktem je, že kniha přináší spoustu napínavých situací a zajímavých zvratů, ale když přichází epický závěrečný boj a samotné finále celé trilogie, čtenář zůstane spíše zmatený. O samotných příčinách činnosti Edisonovy skupiny se nic moc nového nedozvěděl, zato na něj autorka v rychlém sledu za sebou vychrlila spoustu nových nadpřirozených prvků a chvíli nato děj ukončila. A konec nechala otevřený…

Prozření určitě nepředstavuje žádné zklamání, spíše se veze na stejné vlně jako předchozí díly a drží si kvalitu (a úroveň strašidelnosti). Kromě nadpřirozena je navíc i příběhem o odvaze, lásce a přátelství, a tak potěší různé čtenáře. Otevřený konec navíc může být příslibem dalšího pokračování, a i kdyby ne, Kelley Armstrongová se ukázala jako nadějná autorka, která určitě překvapí i svými dalšími knihami.

  • Kelley Armstrong: Prozření (Nejtemnější síly 3)
  • Galatea, 2015
  • překlad: Švihelová Sylva
  • 312 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
19. července 2015, Veronika Stránská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nejtemnější síly 3 - Prozření

Nejtemnější síly 3 - Prozření
269 Kč 242 Kč