Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přinese devátý díl Transmetropolitanu Lék Spideru Jerusalemovi?, Warren Ellis, Darick Robertson: Lék (Transmetropolitan 9)

transmetropolitan-9

Zuřivý novinář Spider Jerusalem to s námi táhne už pár zim i na tuzemském trhu. Série přiostřuje a na stránkách komiksu již nečeká lehkovážně hravý žurnalista, jehož krutě vtipné hlášky nás nutí měnit spodní prádlo. Holt v Městě přituhuje…

Hlavní protagonista série Transmetropolitan na konci předchozího dílu zjistil nemilou informaci o stavu svého zdraví. Tudíž se vydává na pomyslné poslední tažení, v kterém chce svému úhlavnímu nepříteli, prezidentu Fešákovi, ukázat, zač je toho loket otlačený z vysedávání za novinářským psacím strojem. Možná čtenářům nepřijde takovéto rozložení sil úplně vyrovnané. Spider Jerusalem je ale jen jakýmsi symbolickým zhmotněním snah veškeré investigativní žurnalistiky, která bojuje proti zlovůli zdegenerované politiky. Autoři proto u obou protipólů rezignovali na snahu zobrazovat tyto postavy v realistické podobě. Oba jsou šílenci, na které by byl i ústav z Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem malý. Zvláště muž pera, či spíše tisku, je zcela nezastavitelným bojovníkem za pravdu a lidskou bytost připomíná spíše jen vzdáleně. Nemluvě o zálibě v nikotinu užívaném kadencí jeden karton za hodinu.

Waren Ellis v pěti bodech

  1. Britský komiksový scénárista, sloupkař a spisovatel.
  2. V komiksovém světě je krom Transmetropolitanu také znám jako autor sérií Fell, Gloval Frequancy a Nextwave.
  3. Napsal také pozoruhodný román, v němž vyjádřil svůj pohled na Ameriku. Nese název Crooked Little Vein a může si ho přečíst i český čtenář pod názvem Americkej sen.
  4. Věrní fanoušci nedají dopustit na jeho blog.
  5. Údajně nikdy nespí.

Devátý díl série s podnázvem Lék operuje s drobnými odlišnostmi oproti předchozím svazkům. Například Spiderův dlouholetý kolega a později i šéf Mitchel Royce se objeví, aby sehrál v příběhu aktivnější roli než doposud. A jak už nastínila anotace, šarvátky tuhnou jako líh v teploměru v zimním období (neplatí pro rok 2014). Spider ví, že mu odbíjí poslední hodinka a jde o všechno, takže neváhá přejít k tvrdším metodám. Krve tentokrát poteče tolik, že i věčně hladový upír Edward by se mlsně olizoval. Čerstvým pepřem je možnost sledovat postupující nemoc v těle novináře, která mu na příčetnosti zrovna nepřidává. Tudíž i cvok začne překračovat svoji normu.

Přestože je Transmetropolitan 9 odlišnější od předchozích svazků, klíčový uzel zaškrcující přístup vzduchu do této série se však rozmotat nepodařilo ani pomocí Léku. Již od pátého dílu se Transmetropolitan točí kolem souboje novináře s maniakálním prezidentem. Pořád se střet blíží ke svému vyvrcholení a… a… a to nepřichází ani po čtyřech komiksových albech. Kdyby se tak mohl Spider Jerusalem pustit do něčeho jiného, možná by to přineslo čtenářům kýženou medicínu, která by je navrátila do času, kdy byl jejich hrdina v kondici.

Zároveň ale čtenář nenabude dojmu, že by autoři byli z formy. I devátý díl zásobili nadávek, hlášek, perverzností a jiných libůstek. Vše perfektně doprovozeno skvělou atmosférou pečlivé a především osobité kresby.

Pokud si zákazník objedná z denního menu ve své oblíbené cukrárně Město dort číslo 9 pod krycím názvem Transmetropolitan – Lék, pochutná si. Zkušení cukráři ví, jak ho upéct, aby se štamgasti vrátili a spokojeně si uhnali obezitu právě v jejich podniku. Nicméně zapomněli na jednu drobnou, byť nedílnou součást správného zákusku. O pomyslnou třešničku na dortu.

  • Warren Ellis, Darick Robertson: Lék (Transmetropo­litan 9)
  • BB art, Praha 2013
  • obálka: Darick Robertson
  • překlad: Darek Šmíd
  • 144 stran, 399 Kč
2. dubna 2014, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Transmetropolitan 9 - Lék

Transmetropolitan 9 - Lék
399 Kč 359 Kč