Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Příchod noci smete Erevise Canea a společně s ním i celý svět, Paul S. Kemp: Příchod noci (Erevis Cale 2)

Kemp Paul S.: Erevis Cale 2 - Příchod noci

Erevis Cale je muž, kterého se jeho nepřátelé pokusili zabít. A tak si řekl, že zabije on je. Během prvního dílu prošel krvavou misí, v níž si sáhl až na samé dno svých sil, aby se následně vrátil v pokračování Příchod noci a dál bojoval. Ještě temnější, než kdy dřív.

Temnota obklopila nejen svět, ale i Erevisovu duši. Co ještě zbylo z jeho lidství? Cestovatel, smrtelně nebezpečná entita, se nezastaví před ničím, přesto se ho Cale, válečník, jenž uzavřel pakt s bohem zlodějů Maskou, pokusí zastavit.

První díl trilogie ukázal jistou originalitu, která příběh odklonila od klasické hrdinské fantasy, ovšem postupem času se tu projevují klišé a očekávané zvraty, které čtenář už dokáže předpokládat. Erevis není kladný hrdina, jak se už dá od bývalého vraha a zloděje čekat, ale jeho charakter i možnosti zůstávají nevyužity. V knize je příliš málo vtipu či motivace dostatečně přesvědčivé pro někoho, kdo je spíš na odvrácené straně. I tak je hlavní postava zároveň i největším otazníkem, avšak protože čtenář ví, jak se série jmenuje, je mu jasné, jak to asi skončí. Bylo by tedy potřeba, aby autor hrál i s jinými kartami, než jen se životem Erevise Calea.

Paul S. Kemp v pěti bodech

  1. Americký autor fantasy, který se proslavil zejména knihami z prostředí RPG hry Forgotten Realms.
  2. Píše také knihy z legendárního universa Star Wars.
  3. V roce 2000 promoval na právnické fakultě Michiganské university.
  4. žije v Michiganu se svou manželkou Jennifer.
  5. Je nadšeným hráčem Dračího doupěte.

Stejně jako Erevis, tak i jeho protivník číslo jedna je někdo, komu čtenář jednoduše musí fandit. Celkově charaktery a jistá hloubka postav, stejně jako barvité popisy, například míst, kde sídlí zločinecké bandy, jsou asi tím největším kladem série, díky kterému se dají Paulu S. Kempovi odpustit jiné prohřešky. Neuvěřitelná čtivost je tahákem Erevise Calea a… No, už by to vážně chtělo i závěrečný díl, protože ten konec, to se jednoduše nedělá.

Díky Erevisu Caleovi znovu ožívá známý svět Forgotten Realms v novém kabátku od nového autora a nejen fanoušek RPG hry si tu proto přijde na své. Hodně z toho, co se stane je očekávané a pro čtenáře fantasy často nepříliš objevné, přesto je to skvěle napsané, dobře pojaté a smysluplné. Postavy na všech stranách Síly zůstávají sympatické a nutí čtenáře, aby jim fandil. A to se cení.

  • Paul S. Kemp: Příchod noci (Erevis Cale 1)
  • Fantom Print, 2012
  • překlad: Anna Janovská
  • obálka: Terese Nielsen
  • 256 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasye již za 160 Kč)
23. listopadu 2013, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Erevis Cale 2 - Příchod noci

Erevis Cale 2 - Příchod noci
239 Kč 119 Kč