Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přichází první opravdu světová válka, James S. A. Corey: Popel Babylonu (Expanze 6)

Corey James S. A.: Expanze 6 - Popel Babylonu

Marco Inaros, samozvaný vůdce všech obyvatel Pásu, dokázal to, o čem mnoho revolucionářů před ním jenom řečnilo. Země po dopadu asteroidů, které Inaros a jeho lidé šikovně nasměrovali na kolizní dráhu s planetou, přišla již o polovinu obyvatel a zbytek čeká, jestli je dřív dostihne hlad nebo nemoci. Mars zase přišel o většinu své mocné flotily. Část se odstěhovala do nově objeveného světa a vyhlásila nezávislost. A podstatnou část prodali jistí podnikavci právě Marcovi. Vypadá to, že teď už jenom stačí poslední úder a dvě velké lidské civilizace se zhroutí.

Jenomže kromě neustálé potřeby hádat se, mají lidé i jednu obdivuhodnější vlastnost. Vždycky se snaží udělat vše pro to, aby dokázali přežít. Ostatně ke hvězdám by se s opačným přístupem asi těžko dostali. Ještě pořád existuje naděje, že se podaří Marca zastavit a zachránit lidstvo před další obrovskou tragédií.

A zatímco přeživší vládci Země, Marsu a umírněné části Spolku Vnějších Planet vymýšlí, jak nejen ochránit své obyvatele před dalšími útoky revolucionářů, ale i zlikvidovat tuto hrozbu jednou provždy, James Holden má ještě mnohem větší problémy. On a jeho posádka víc než kdokoli jiný chápou důležitost nespojovat Inarose se všemi obyvateli Pásu. Pokud má lidstvo přežít, musí být alespoň jednou všechny jeho frakce jednotné. Jenomže sám Holden ví, že zatímco válku lze zahájit jedním natočeným prohlášením, vyhrát se musí hezky postaru – silou.

James S. A. Corey ve čtyřech bodech

  1. Pod tímto pseudonymem se skrývá autorské duo Daniel J. Abraham a Tyler C. Franck.
  2. Abraham v současnosti pracuje jako scénárista komiksové verze Písně ledu a ohně.
  3. Tyler C. Franck je osobní asistent G. R. R. Martina.
  4. Na motivy knižní série Expanze v současnosti vysílá kanál Syfy seriál.

I tak malé místo, jakým je Sluneční soustava, je příliš velké na to, aby se spojenecké flotile (tvořené zbytky sil Marsu, Země a části SVP) povedlo co nejrychleji vypátrat skrývající se rebely. Ti tak mohou donekonečna opakovat svou oblíbenou taktiku spálené země, ovšem aplikovanou na vesmírné stanice. A zatímco se spojenci musí starat o stále více obyvatel stanic, kterým Inaros zničil veškerou infrastrukturu potřebnou k životu, chystají se rebelové provést patřičně efektní protiútok, který by dokázal nepřátelským silám zlomit vaz. Postupem času nicméně vychází najevo, že zatímco je Marco úžasný vůdce, stratég a charismatický zachránce utlačovaných, jeho chorobná snaha pomstít se Holdenovi za to, že mu ukradl ženu, by mohla být přesně tou slabinou, která by jim mohla prohrát takřka již vyhranou válku.

Ačkoli jde o šestý díl série a literární styl autorské dvojice je již dobře znám, přesto se zde objevuje několik nečekaných situací. Holdenův pověstný pacifismus sice občas ještě zazáří ve vší pompéznosti, a zapříčiní tak opakování některých bitev, nicméně hlavní hrdina je okolnostmi přinucen chovat se mnohem agresivněji a sebevědoměji, než by se dalo čekat. Z pacifisty se stává jakýsi symbolický rytíř bez bázně a hany. Jen je třeba nedbat na jméno jeho lodi. Apelace ve stylu „Mějme se všichni rádi, vždyť jsme lidé,“ tentokrát nepůsobí ani příliš naivně, byť je jejich autor svou naivitou proslulý.

Naopak dané okolnosti znamenají, že má James Holden v podstatě pravdu. Zbytky Marsu a Země mohou přežít pouze spojí-li se s umírněnou frakcí SVP a co nejdříve ukončí nesmyslnou válku, aby opět mohli začít budovat ztracenou infrastrukturu, jinak se lidská civilizace zhroutí tak jako tak. Ostatní stálí členové Holdenovy posádky stojí tentokrát mnohem patrněji v pozadí. Ne proto, že by jim autoři nedopřáli dostatek prostoru, nicméně jejich role v příběhu nemá takovou váhu. Což je oproti předchozím dílům poněkud překvapivé.

Po celou dobu vleklého konfliktu, kdy dochází k mnoha nečekaným vítězstvím i drtivým porážkám, jsou světy za systémem bran záměrně zmiňovány jen v náznacích, a to i přesto, že stanice střežící křižovatku těchto bran je jedním z nejdůležitějších objektů v celé válce. Dá se tedy snadno odhadovat, kam nás autoři zavedou příště. Pokud si ovšem nepřipraví nějaké další překvapení.

  • James S. A. Corey: Popel Babylonu (Expanze 6)
  • Triton, 2017
  • Překlad: Jana Rečková
  • Obálka: Daniel Dociu
  • 432 stran, 399 Kč (v eshopu Fantasye již za 359 Kč)
8. ledna 2018, Tomáš R. Tokoš

Expanze 6 - Popel Babylonu

Expanze 6 - Popel Babylonu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč