Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přejte si a vydejte se na dobrodružství do Země příběhů, Chris Colfer: Kouzelné přání (Země příběhů 1)

chris-colfer-zeme-pribehu-kouzelne-prani

Chris Colfer se proslavil především díky roli homosexuála Kurta Hummela v seriálu Glee. Slavný herec se ale vydal i na cestu spisovatele a představil světu pohádkovou sérii Země příběhů, která si získala celosvětovou popularitu a objevila se na předních příčkách žebříčků bestsellerů. Získá si mladý autor i srdce českých čtenářů?

Dvojčata Alex a Conner celý svůj život vyrůstaly s pohádkovými příběhy, které jim vyprávěl jejich otec a babička. Po otcově smrti se dětem ale zhroutí život a je jen otázkou času, jak dlouho dokážou zármutku odolávat. Vše se změní ve chvíli, kdy objeví magickou knihu, jež je přenese do světa, který v dětství tolik milovaly.

Alex a Conner ale brzy zjišťují, že příběhy, které znaly z dětství, neskončily s pohádkovým „Zazvonil zvonec…“ Aby se z pohádkového světa knihy dostaly, musí se vydat na cestu plnou nebezpečí a posbírat magické předměty potřebné ke kouzlu. Z vězení ale unikla Zlá královna, která touží po jediném – po odplatě. Ne každý má svůj šťastný konec… a Zlá královna o tom ví své. Podaří se dvojčatům uniknout zlu, které číhá na každém kroku?

Zazvonil zvonec… a pohádky není konec!

Chris Colfer zasadil děj svého příběhu do dvou odlišných světů – první část se odehrává v lidském světě, druhá pak ve vlastním pohádkovém světě, kterému vytvořil i vlastní pravidla. Tento svět je tvořen z několika království. Každému z nich zpravidla vládne královna z jedné pohádky, není tomu však pravidlem. Colfer si s tradičním pojetím pohádek pohrál a vytvořil úplně nový svět, ve kterém se čtenář dozví, co se stalo po skončení klasického příběhu.

Série Země příběhů

  1. Chris Colfer: Kouzelné přání (Země příběhů 1)
  2. Chris Colfer: Návrat Kouzelnice (Země příběhů 2)
  3. Chris Colfer: Varování bratří Grimmů (Země příběhů 3)
  4. Chris Colfer: Za hranice království (Země příběhů 4)
  5. Chris Colfer: Na vlnách fantazie (Země příběhů 5)
  6. Chris Colfer: Srážka světů (Země příběhů 6)

I když je kniha díky věku hlavních hrdinů primárně určena pro mladší čtenáře, na své si přijdou i starší. Colfer píše čtivě a zajímavě a dokáže upoutat. Nevyhýbá se ani zabíjení a krutosti, která se v původních pohádkách pro nejmenší neobjevuje. Příběh se vyvíjí postupně a má vzestupnou tendenci, akce se objevuje ihned po přenesení do Země příběhů. Colfer si také umně pohrál s postavami, které čtenáři dobře znají, a vytvořil z nich něco nového.

Zlá královna… a co když ne?

Všechny klasické princezny jako Sněhurka, Šípková Růženka či Locika jsou o mnoho starší a do jejich řad se přidává například i marnivá Červená Karkulka, která touží po srdci pohledného Jacka. Z Mášenky je psanec, který se toulá po lesech a Lovec představuje svou dceru. Zlá královna pak poodkrývá vlastní příběh, který se nikde nevypráví. Pokud jde o dvojčata, chovají se realisticky a úměrně svému věku.

Chris Colfer v pěti bodech

  1. Za roli Kurta Hummela v seriálu Glee obdržel Zlatý glóbus.
  2. Zahrál si ve filmu Struck by Lightning, který sám napsal a produkoval.
  3. V roce 2011 byl podle časopisu Time zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.
  4. Stejně jako postava Kurta Hummela, i on je homosexuál.
  5. Kouzelné přání se dva týdny po vydání stalo číslem 1 na žebříčku bestsellerů New York Times.

Vše doplňují úžasné ilustrace na začátku kapitol a umně provedená mapka, která čtenáři usnadní orientaci během putování dvojčat v příběhu. Celá série se těší velké popularitě, o čemž svědčí i každoroční nominování v ceně Goodreads Choice Awards, kde se objevila mezi nominovanými i v letošním roce.

Země příběhů: Kouzelné přání je kniha, která zaujme jak mladší publikum toužící po dobrodružství, tak i ty starší, kteří mají rádi knihy z pohádkového prostředí a rádi by si přečetli trochu jiný pohled na klasické pohádky.

  • Chris Colfer: Kouzelné přání (Země příběhů 1)
  • Fragment, 2016
  • překlad: Veronika Volhejnová
  • obálka: Brandon Dorman
  • 339 stran, 299 Kč
22. listopadu 2016, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Země příběhů 01 - Kouzelné přání

Země příběhů 01 - Kouzelné přání
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč