Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Poslední Před Strážci: Jak se zrodil Plán, Před Strážci: Ozymandias / Karmínový korzár

Wen Lein & Higgins John: Před Strážci: Ozymandias / Karmínový korzár

Komiksová série Před Strážci, navazující na slavné veledílo světového komiksu z pera Alana Moora (a tak trochu diskutabilně z něj těžící), se nachýlila ke svému závěru. Po svazcích věnovaným Minutemanům/Hed­vábnému přízraku, Komediantovi/Ror­schachovi a Sůvovi/Doktoru Manhattanovi tak přichází finální svazek, představující posledního zbývajícího „hrdinu“ Moorova komiksu, Ozymandia, alter ego Adriana Veidta.

V Ozymandiově příběhu máme možnost sledovat vývoj postavy nejchytřejšího muže na Zemi již od jinošských let, kdy byl šikanovaný a přehlížený navzdory (anebo díky?) svému prudce vyvinutému intelektu. Každá kapitola Ozymandiova života pak zřetelně souvisí s událostmi ve Strážcích, jejichž středobodem se stane. Jakým způsobem se stal nejmocnějším mužem světa, nepočítáme-li Manhattana? Proč a jak vymyslel svůj nemilosrdně děsivý a naprosto geniální plán na záchranu světa? A jak se stal superhrdinou?

Příběh z pera Lena Weina (tvůrce Bažináče, postavy, kterou do první ligy pozvedl… Alan Moore) rozhodně neletí v závratném tempu, ba naopak. Pomalu a postupně rozkrývá motivy, z nichž se v budoucnu stanou prvky Veidtova plánu, a motivace, které jej k němu dovedly. Příběh tak plyne pomalu, Wein dává často prostor k prezentaci Adrianova nitra a jeho hloubání, které s velkou pravděpodobnostní rozdělí čtenáře na dva tábory: ty, kterým se bude zamlouvat, a ty, kteří kvůli němu komiks zavrhnou.

Sparing partnerem je Ozymandiovi v knize příběh Karmínového korzára, další pirátská legenda ve světě Watchmenů. Díky zřejmým zdrojům v tradičních pirátských historkách Korzár po příběhové stránce často působí jako lehce brutálnější verze Pirátů z Karibiku s dnes již poměrně klasickou pointou, hlavní devízou Korzárova komiksu je však výrazná a velice slušivá kresba.

Posmutněle vtipnou tečku na závěr pak představuje jednosešitový kraťas o Dollar Billovi, členovi původních Minutemanů. Z herce hrdinou, z hrdiny tragickou figurkou. Krátké, ale navýsost milé seznámení.

Nutno zmínit také vynikající překlad Viktora Janiše, který především v těch hlavních příbězích knihy naprosto exceluje a neváhá přijít s novým (a povedeným) překladem slavné básně Percyho Bysshe Shelleyho „Ozymandias“.

V rámci Předstrážcovské série se její poslední svazek zařadí k těm lepším (pokud se nestanete odpůrci Ozymandiovy užvaněnosti). Přesto však nechává otevřenou otázku, nakolik byla tato série vlastně zapotřebí, když k Moorovu kultovnímu dílu nejenže nepřidala nic navíc, ale kvalitativně se mu ani nepřibližovala – navzdory slavným jménům na scénáristických i kreslířských židličkách.

2. února 2015, Josef Horký

Diskuze k článku

Tohle by bylo cizí peří
Viktor Janiš - 02. 02. 2015 23:48

Díky Josefovi za chválu, v jednom ho ale musím opravit: překlad básniček od Shelleyho a Smithe je dílo mého milého kamaráda a redaktora Richarda Podaného. Jsou skutečně vynikající a já mu za ně budu vždy vděčný.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Před Strážci: Ozymandias / Karmínový korzár

Před Strážci: Ozymandias / Karmínový korzár
499 Kč 449 Kč