Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pohlédni do zlatého zrcadla Ondřeje S. Nečase … a spatříš vraždu!, Ondřej S. Nečas: Zlaté zrcadlo

ondrej-s-necas-zlate-zrcadlo

Ambrože Zátku, hejtmana městské stráže, pozvali na svatbu do vzdáleného městečka, a tak je nucen opustit svůj vyšetřovací tým. Nikdo by předem neočekával, že z nevinné pozvánky se vyklube zcela nový a řádně komplikovaný detektivní případ, i když úpěnlivý dopis od správce panství a zároveň pozůstalosti měl zvaného varovat. Na světlo vyplouvá minulost zesnulého a pokus o spojení dvou znepřátelených rodů pomocí svatby tím dostává zcela nový rozměr.

Postavu hejtmana Ambrože Zátky uvedl Ondřej S. Nečas v literární život již v roce 2007. Do knihy Případy hejtmana Ambrože vkládala veřejnost velké naděje, ale od jejího vydání bylo po dalších dílech s tímto sympatickým vyšetřovatelem ticho po pěšině. Až v letošním roce se čtenářská obec konečně dočkala a v rychlém sledu vyšly jako knižní příloha časopisu Pevnost hned dva nové případy (Zkažené sémě a Zlaté zrcadlo).

Autor opět servíruje detektivku zasazenou do středověkých reálií s fantasy prvky, i když těch je tentokrát pomálu a jsou spíše produktem fantazie aktérů příběhu než realitou. Ale znáte to, zavřete pár lidí do domu, řeknete jim, že tam straší a že pod domem vede tajná chodba, a rázem je dům plný vystrašených lidiček a duchů na každém kroku. Navrch přihoďte pár historek o tajemných vrazích, starý stříbrný důl a trochu ohnivých efektů a vznikne pořádný mumraj, ve kterém se Ambrož se svým pomocníkem písařem Ginkou bude mít co ohánět.

Lehce a stylově

Ač s poměrně jednoduchou zápletkou, dokázal Nečas ve Zlatém zrcadle vybudovat na malém prostoru velmi zdařilý příběh. Snaží se držet žánrových pravidel, takže okruh podezřelých je znám hned od počátku; ovšem podezřelých postupně ubývá (a pozůstalých naopak přibývá) a čtenář dopředu netuší, na koho nakonec vyšetřovatel ukáže prstem. Ze zdánlivě „banálního“ případu omezeného na jeden dům se nakonec stává pátrání v několika městech. A (nejen) ve finále čeká na čtenáře několik překvapení a zvratů – některé autor naznačuje dostatečně předem, jiné naopak odhalí až na samém konci. A jako třešinka na dortu platí v tomto případu známé pravidlo o tom nejlepším nakonec, takže když už se zdá, že kruh se uzavřel, přijde ještě jedno šokující odhalení.

Ondřej S. Nečas v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1978 v Blansku. Vystudoval fakultu informatiky v Brně.
  2. Jeho první povídka s názvem Jeden den od Siria se objevila v roce 1997 v časopise Ikarie.
  3. Od té doby má na svědomí dalších téměř 20 povídek rozesetých po různých časopisech (Pevnost, XB-1) a povídkových sbornících.
  4. Na knižním poli kromě Případů hejtmana Ambrože a dvou pokračování přispěl i do série Kladivo na čaroděje příběhem Kruté stroje.
  5. Nečas také tvoří pro děti – důkazem je pohádková kniha O princezně trochu zakleté. Pro námět sáhl také do světa populárního Čtyřlístku.

Je zřejmé, že od prvního Ambrožova případu udělal autor pořádný spisovatelský skok vpřed. Předvádí velmi dobrou práci s atmosférou – tu jí zahustí, tu zase vtípkem odlehčí. Dialogy nedrhnou a celý případ je vyřešen pomocí logiky (i když drobné chyby by se samozřejmě našly) a pilné práce, nikoliv pomocí náhodného objevu jasně ukazujícího na vraha, což nabízí mnohé jiné detektivky. Navíc se postava svérázného kriminalisty zadírá čtenáři čím dál intenzivněji pod kůži a přirůstá k srdci. A vůbec, práce s postavami je asi největším Nečasovým trumfem – nechat ožít dům plný různorodých postav tak, aby si to čtenář užil a zároveň nepochyboval o jejich věrohodnosti, vyžaduje opravdu fortelné řemeslo.

Ačkoliv je Zlaté zrcadlo dvousetstránkovou „jednohubkou“, zaručeně stojí za přečtení, zvláště pokud máte rádi nepříliš překombinované detektivní příběhy se špetkou paranormálna. A vězte, že naděje, které se do Ondřeje S. Nečase v době vydání Případů hejtmana Ambrože vkládaly, rozhodně nebyly plané.

  • Ondřej S. Nečas: Zlaté zrcadlo
  • Epocha, 2013
  • obálka: Jan Štěpánek
  • 200 stran, 139 Kč (v e-shopu Fantasye již za 116 Kč s časopisem Pevnost)
14. ledna 2014, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).