Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Otevře se nakonec Čarodějova země Lva Grossmana?, Lev Grossman: Čarodějova země (Mágové 3)

Grossman Lev: Mágové 3 - Čarodějova země

Quentin měl všechno. Byl králem pohádkové země Filorie, vládl magií a po boku měl své věrné přátele, s kterými zachránil svět. Odměnou mu však bylo, že přišel o vše. Vyhnán z Filorie, daleko od přátel, dívky, kterou miloval, a všeho, co znal. Hledá útěchu ve škole, kde to všechno začalo. Breakbills mu poskytnou útočiště, ale jen dočasné. Minulost ho dostihne rychleji, než čekal, a stačí k tomu jediné jméno – Chatwin. Otevře se mu ještě jednou cesta do bájné Filorie, nebo je odsouzen k životu na Zemi?

Hlavnímu hrdinovi je už třicet let, přesto působí stejně beznadějně jako první den, kdy do školy kouzel vstupoval. Stává se profesorem, ale ve chvíli, kdy odmítá ze školy vyhnat niffina (Alici pohlcenou plameny magie), je propuštěn. Podivná obálka, kterou najde na posteli, ho zavede do jednoho knihkupectví, kde dostane společně s dalšími mágy úkol, který se zdá zprvu nevyřešitelný. A možná takový i zůstane.

>„Ne,“ řekla Švestička. „O mě nejde. Mě nechceš.“

Ale to lhala. Rozuměla. Duch ji chtěl. Vždycky ji chtěl. Byla Chatwinová a Chatwinové žili ve vypůjčeném čase. (str. 101)

Již se stalo tradicí, že v každé knize má Quentin po boku nějakou dívkou. V posledním díle této trilogie je to Švestička. Studentka posledního ročníku Breakbills, již osud svedl dohromady s Quentinem. Krásná, inteligentní, se sklony k depresi a temným tajemstvím. A navíc jí v žilách koluje krev Chatwinů. Zato Quentin se sice vzdal představy návratu do Filorie a přestal okolní svět srovnávat s dětskými knihami, přesto zůstal v minulosti. Se vzpomínkami na studentský život, kde měl po svém boku Alici.

Příběh nového svazku je vyprávěný v ich-formě z pohledu hlavního hrdiny či Eliota. Prolínají se zde vyprávění z našeho světa a z magické Filorie, tak jako přítomnost a minulost. Oba světy jsou čtenářům dobře známy, takže se snadno vžijí do situací ze stránek knihy.

Lev Grossman v pěti bodech

  1. Americký spisovatel a novelista z Brooklynu, narozený 26. června 1969.
  2. Absolvoval Harvard College a studoval i na Yaleské univerzitě, odkud odešel před obhájením dizertační práce.
  3. Jeho prvotinou byl Warp, který stejně jako druhý román Codex dosud nemá český překlad.
  4. Do podvědomí českých čtenářů se dostal díky knize Mágové, prvnímu dílu ze stejnojmenné série.
  5. Pracuje jako knižní kritik pro magazín Time.

Děj Čarodějovy země zpomaluje autorova záliba v dlouhých úvahách hlavních postav. Přesto to vypadá, že se Lev Grossman konečně odpoutal od inspirace z jiných knižních sérií a doladil svůj vlastní svět, tentokrát s originálnějším příběhem, než jaký byl představen na stránkách prvního dílu této trilogie. Takže pokud se vám první a druhý díl líbily, ze třetího možná budete opět nadšeni. Anebo ne. Rozhodně však stojí za to si ho přečíst a udělat si vlastní názor.

  • Lev Grossman: Čarodějova země (Mágové 3)
  • XYZ, 2016
  • Obálka: Roman Křivánek
  • Překlad: Jana Rečková
  • 400 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
8. října 2016, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mágové 3 - Čarodějova země

Mágové 3 - Čarodějova země
  399 Kč