Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Oslavte své sladké šestnáctiny netradičně – v renesanční Itálii, Rachel Harrisová: Mé sladké šestnácté století

rachel-harrisova-me-sladke-sestnacte-stoleti

Cat Crawfordová má za několik dní oslavit šestnácté narozeniny a to poslední, po čem touží, je extravagantní párty. Během rodinného výletu se dívka čirou náhodou dostává do šestnáctého století. Podaří se Cat najít způsob, jak se vrátit zpět do moderní doby a uniknout tak neblahému renesančnímu o­sudu?

Cat Crawfordová je umělkyně a v Hollywoodu se prakticky narodila. Žije se svým otcem, který je všeobecně uznávaným režisérem a nevlastní matkou, kterou nemá příliš v lásce. Se svou pravou matkou se Cat nestýká vůbec. Rodinný výlet do Itálie je kompromisem a předčasným dárkem k narozeninám – Cat ve skrytu duše doufá, že najde stopy vedoucí k matčiným italským předkům.

Pohodová dovolená, která má oddálit blížící se oslavu narozenin v režii Catiny macechy (samozřejmě vysílanou v televizi) se mění v jedno velké dobrodružství. Díky tajemné cikánce se dívka dostává do renesanční Florencie a zaujímá místo své dávné předkyně Pazienzy. Týden strávený v centru všeho umění je pro mladou umělkyni jako splněný sen. Společnost jí navíc dělá přitažlivý Lorenzo, svůdce všech místních dívek. Cat ale brzy zjišťuje, že nestačí nosit krásné šaty a usmívat se. Dokáže se dívka z dvacátého prvního století vyrovnat s problémy, proti kterým je veřejně vysílaná oslava narozenin jedno velké nic?

V zajetí umění

Rachel Harrisová umístila děj své knihy do reálného světa, konkrétně do Florencie. Příběh se nejprve odehrává v současnosti a následně pokračuje do šestnáctého století, čemuž je přizpůsobeno i vyprávění. Autorka se snažila vystihnout mentalitu celé společnosti šestnáctého století, což se jí z velké části povedlo. Velkým plusem je i zaměření na samotné dobové kostýmy, které zaujmou především dámskou část čtenářstva.

Rachel Harrisová v pěti bodech

  1. Rachel Harrisová vyrůstala v New Orleans, kde sledovala telenovely se svou babičkou a tajně četla romance patřící její matce.
  2. V současnosti žije v Houstonu se svým manželem a dvěma dcerami, které sama učí doma.
  3. Mé sladké šestnácté století je její debutové dílo.
  4. Na střední měla vlastní úžasnou oslavu „sladkých šestnáctin“, ta její jen nebyla vysílána v televizi.
  5. Miluje horké koupele a samozřejmě čokoládu.

Jak už napovídá samotný věk hlavní hrdinky, kniha je určena především pro mladší čtenářky, i když na své si jistě přijdou i starší dámy. Autorčin styl vyprávění je velmi lehký, proto se kniha zařadí mezi skvělé oddechovky. Důležitou částí celého příběhu je milostná zápletka, která potěší nejedno dívčí srdíčko. Na první pohled sice vypadá trochu klišoidně, ale to v případě této knihy vůbec nevadí, protože se k ní dokonale hodí.

Dívka v renesanční společnosti

I přes historické umístění děje se kniha tolik detaily nezabývá, tudíž nemá smysl jí dle tohoto hlediska nijak soudit. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí a čtenář se s nimi snadno ztotožní. Hlavní hrdinka ukazuje, že i přes život v luxusu a bohatství je také jen obyčejný člověk toužící po lásce a pochopení. Ostatní charaktery sice autorka vykreslila celkem jednoduše, v celkovém kontextu je to ale velké plus.

Velký důraz je kladen na postavení ženy v tamější společnosti. Mladší čtenářky tak mají možnost nahlédnout na to, jak vypadal život tehdejších dívek, a můžou si uvědomit, jaké štěstí vlastně mají. Jelikož jsou oba hlavní hrdinové umělci, část příběhu se také věnuje samotnému umění.

Mé sladké šestnácté století je kniha, která zaujme především ženskou část čtenářstva. Nabízí oddychový, lehce klišoidní příběh o dívce s velkými sny, která prochází deziluzí a objevuje to, co je doopravdy důležité. Nepřipomíná vám to někoho?

  • Rachel Harrisová: Mé sladké šestnácté století
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Andrea Vašíčková
  • 256 stran, 229 Kč
12. března 2014, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).