Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Oceán se změní v krvavou lázeň během dostihu Ve znamení Štíra, Maggie Stiefvaterová: Ve znamení Štíra

stiefvaterova-ve-znameni-stira

Ve Skarmouthu se v listopadu každoročně konají celosvětově proslulé koňské závody, během kterých se pláž mění v krvavá jatka. Jezdci je totiž podnikají na hřbetech obávaných masožravých vodních koní, kteří lační po jediném – krvi svých jezdců. Devatenáctiletý Sean závody vyhrál už čtyřikrát a i letos je horkým favoritem. Co se ale stane, když se na scéně objeví Kate Conollyová, které nikdo neřekne jinak než Šotek, odhodlaná závodit jako první žena v historii dostihu?

Capaill usice, obávaní vodní koně, prakticky nezkrotní a neustále lačnící po krvi, patřili do Skarmouthu odjakživa. Kate Conollyová kvůli nim ztratila oba rodiče a zařekla se, že nikdy nesedne na hřbet žádného z nich. Tíživá rodinná situace a odchod staršího bratra jí ale donutí změnit názor. Jedinou šancí, jak vydělat nějaké peníze, je vyhrát obávaný dostih. Dokáže se tvrdohlavá dívka postavit předsudkům všech mužů a porazit Seana Kendricka, ke kterému začíná nejspíše něco cítit?

Za keltskými kořeny

Maggie Stiefvaterová zasadila děj svého příběhu do reálného světa, konkrétně do městečka Skarmouth, ležícího na ostrově Thisby. Autorka se inspirovala keltskými legendami o vodních koních, které použila jako hlavní motiv celé knihy. Ač se ze samotné anotace může zdát, že se celý příběh točí zejména kolem romantického vztahu mezi hlavními hrdiny, není to úplně pravda.

Stejně jako ve svých předchozích knihách, i Ve znamení Štíra využívá autorka svůj originální styl vyprávění, spočívající zejména ve velké lyričnosti. Samotný popis krajiny se tak mění v umělecké dílo, které potěší každého čtenáře s dostatečnou fantazií. Příběh tak získává na větší reálnosti, stejně jako díky tomu, že je vyprávěn z dívčí i chlapecké perspektivy.

Pohlazení po duši

Na první pohled se zdá, že tato kniha nabídne akční jízdu plnou masa a krve. Není to tak úplně pravda – samotný příběh plyne celkem pomalu a čtenáře milujícího akci by tak mohl nudit. Na druhou stranu autorka skvěle využívá charaktery svých postav a ukazuje čtenářům jejich postupný psychologický vývoj. Ve znamení Štíra se tak mění spíše v knihu analyzující samotné hrdiny a celkový vliv prostředí, ve kterém vyrůstali v to, čím se postupně stávají.

Maggie Stiefvaterová v pěti bodech

  1. Maggie Stiefvaterová se narodila v listopadu 1981 ve Spojených státech; v současnosti žije ve Virginii, je matkou dvou dětí, a píše fantastiku (paranormální romance z podšuplíku, young adult romány a urban fantasy).
  2. Původně se jmenovala Heidi, v šestnácti letech si nechala změnit jméno na Margaret.
  3. Debutovala v roce 2008 s románem Lament: The Faerie Queen's Deception. První díl Vlků z Mercy Falls, Mrazení (Shiver) vyšel o rok později.
  4. Kromě trilogie o vlcích a svého vílího debutu (a mimo Ve znamení Štíra) je Stiefvaterová autorkou série Raven Boys, která u nás vyjde v roce 2014.
  5. Miluje stará auta a hudbu (sama hraje mimo jiné na harfu, klavír, flétnu a dudy), kreslí a píše knihy.

Duše lačnící po dobrodružství a akci si nakonec také přijdou na své – autorka pro ně přichystala několik vypjatých scén, ze kterých běhá mráz po zádech. Není to nic pro slabší žaludky – milovníci zvířat by si měli dobře rozmyslet, zda se do tohoto díla vůbec pustí. Celou atmosféru knihy pěkně dotváří povedené grafické zpracování.

Ve znamení Štíra ocení především čtenáři milující myticky inspirované příběhy s láskou ke koním. Ač se to nezdá a někoho tato kniha možná bude nudit, rozhodně si v ní najdete to svoje. Příběh o naději a boji proti těžkostem života se na poli literatury rozhodně neztratí.

  • Maggie Stiefvaterová: Ve znamení Štíra
  • Argo, 2013
  • překlad: Lucie Simerová
  • 368 stran, 348 Kč
23. února 2014, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).