Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

O velké pouti, které vládne bílá, černá a zlatá, Neil Gaiman: Spáčka a vřeteno

Gaiman Neil & Riddell Chris: Spáčka a vřeteno

Asi všichni vědí o tom, že Neil Gaiman je jeden z nejvýznamnějších fantasy autorů současnosti. Jeho již dnes kultovní díla, jakými jsou například Nikdykde, Hvězdný prach či Američtí bohové, se zakousla pod kůži čtenářům z celého světa. A zcela oprávněně. Neila Gaimana lze totiž zcela právem označit za Vypravěče s velkým V. O to větší je zážitek z četby jeho nové knihy, když se spřáhne s ilustrátorem Chrisem Riddellem.

Na království přichází zkáza v podobě spánkové kletby. Tato epidemie propukla na severu a postupuje dál a dál, kam až dosáhne. Obyvatelé království při jejím příchodu usínají při čemkoliv, co zrovna dělají. Někteří utíkají a snaží se spánku vyhnout. Tři trpaslíci, kteří putují pod horami, jsou vůči této kletbě imunní, a stejně tak královna, za níž trpaslíci přichází s prosbou, aby kletbu zrušila.

Retelling s překrásným vizuálem

Spáčka a vřeteno může člověka zaujmout hned několika skutečnostmi. První z nich je jméno samotného autora – Neil Gaiman. Druhá naopak jméno ilustrátora – Chris Riddell. Třetí je hned na zběžný pohled celkové knižní zpracování tohoto díla. A když se všechno zkombinuje, dostává čtenář do rukou počin, který je na vysoké úrovni po obsahové i formální stránce.

Samotný příběh je založen na převyprávění dvou známých pohádek, o Šípkové Růžence a o Sněhurce, jež si Neil Gaiman zároveň ve velké míře upravil pro svoji potřebu. Na tomto vyprávění je nejúžasnější fakt, že anglický autor se nesnaží tlačit na pilu a přinést co nejakčnější, nejvelkolepější příběh plný překvapujících zvratů. Ne, pouze krátké milé vyprávění, které dokáže pohladit po duši. Pohádkový základ v tomto případě pouze umocňuje pocit z dobře sepsané knihy, jež má jasný úvod, klasickou dobrodružnou zápletku a šťastný konec.

Bez Riddella ani ránu

Samostatnou kapitolu tvoří ilustrace Chrise Riddella. Ten je nejenom ilustrátorem, ale také občasným spisovatelem dětské literatury. Jeho asi nejznámější série s názvem Kroniky Světakraje – která mimo jiné také obsahuje jeho vlastní ilustrace – se u nás setkala s kladným hodnocením. Riddell disponuje svým specifickým nezaměnitelným stylem, jehož hlavní devízou jsou tenké linie. Mnohdy jeho výtvory připomínají jemnou pavučinu. Zvláštnost v tomto případě zastává doplňující prvek v podobě pozlacených částí, jež jsou „zasazeny“ do Riddellových ilustrací. Jako celek pak obrázky vypadají nádherně.

Lze připustit, že příběhové části by se mohlo věnovat více prostoru. Neil Gaiman si mohl pohrát a příběh trochu víc rozkošatit, nicméně i tak se jedná o vyprávění, které si užijí jak menší, tak dospělí čtenáři. A to i díky povedenému překladu Viktora Janiše pod taktovkou nakladatelství Albatros. Kdo se tedy chce přesunout do svých dětských let a užívat si čtení společně s úžasnými obrazovými ilustracemi, nechť se ihned pustí do Spáčky a vřetena. Jen se nelekněte – jména jsou v tomto příběhu nedostatkové zboží.

  • Neil Gaiman: Spáčka a vřeteno
  • Albatros, 2015
  • překlad: Viktor Janiš
  • obálka: Chris Riddell
  • 68 stran, 239 Kč (v e-shopu Fantasye již za 215 Kč)
30. března 2016, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Spáčka a vřeteno

Spáčka a vřeteno
239 Kč 215 Kč