Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nová sbírka Petra Heteši: Volky nevolky nebo hlava nehlava, budete se bavit, Petr Heteša: Stavy nestavy, bytosti nebytosti

Heteša Petr: Stavy nestavy, bytosti nebytosti

Petr Heteša je bezesporu na vrcholu žebříčku literárně plodných autorů v České republice. A i tentokrát se v grafomanově (autor promine) zahrádce urodilo – novinka Stavy nestavy, bytosti nebytosti je povídkovým sborníkem obsahujícím čtrnáct různorodých kousků.

Hetešovi nelze upřít pořádnou dávku fantazie – povídky jsou různorodé a námětově je spojuje, jak je uvedeno v anotaci, pouze motiv setkávání lidí s něčím, na co nejsou tak zcela připraveni, nebo čemu plně (alespoň v první fázi) nerozumí. Čtenáři se zapojí do partie andělského šachu, dozví se, co může způsobit film pro dospělé nebo se pokusí navázat kontakt s mimozemským mechem či pozemskou hudbou. Komu by to bylo málo, dostane něco mnohem méně typického – příběh hlídače na velmi zvláštním místě nebo lekci z pěstování cibule, na kterou se nezapomíná. A navrch jedna dobrá rada: vesmír je plný úchylů, tak pozor na ně!

I sebeoriginálnější námět musí být podpořen dobrým zpracováním. A ani v tomto bodě Heteša rozhodně nezklamal. Ukazuje, že je již opravdu vypsaným autorem, a povídky mu sednou stejně jako romány. Prokazuje cit pro rozehrání situace a na relativně malém prostoru dokáže vykouzlit skutečně dechberoucí atmosféru, dát příběhu šmrnc, atraktivitu a „tah na branku“. Tytam jsou časy, kdy zápasil s největším nedostatkem svého řemesla – absencí pořádné pointy. Přestože některé příběhy eskalují poměrně rychle (což neznamená, že pointy jsou odbyté!), nestane se, že by byla pointa slabá, postavená na vodě nebo dokonce absentovala úplně.

Několik libůstek

Každopádně, i do Stavů nestavů, bytostí nebytostí dokázal autor propašovat něco ze svých libůstek. Nekoná se žádná přehlídka buršů jako v Ruské ruletě, ale z dalších děl přetrvává fascinace zrzkami (ideálně ještě navíc se zelenýma očima) a americkým městem Baltimore, které je dějištěm hned několika povídek v knize. Ale pokud nebude čtenářem člověk, který má Hetešu načteného, rozhodně pro něj nebudou tato autorova oblíbená témata prvkem, jež nějak ruší text.

Petr Heteša v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1959, vystudoval gymnázium v Břeclavi a Fakultu architektury VUT Brno.
  2. Ve svých literárních začátcích spolupracoval do roku 1989 s Karlem Veverkou. Úspěchy získaly povídky Nečistá hra a Těšíme se na Vás!. V roce 1989 vydali samizdatově knihu Sítě, kanály a stoky.
  3. Petr Heteša se však neztratil ani v samostatné tvorbě. Upozornil na sebe např. povídkami Přírodní krásy Tarcusu, Mončičák a Čičmunda, Jaina, Quag nebo Gython.
  4. Na kontě má také čím dál větší množství knih – namátkou např. čtyřdílný cyklus Cybrain nebo dvoudílný Šest diamantů (oba cykly byly přílohami časopisu Pevnost), romány Démoni jsou věční, Nevermore Baltimore, Ruská ruleta, Sex, drogy a cyb’n‘roll nebo Fatal Virtual.
  5. V současné době má dokončeno dalších cca 10 knih, z nichž některé nikdy nespatří světlo světa, minimálně dvou z nich (Tekuté krystaly, Morphing Red) se však určitě v brzké době dočkáme.

Z naprosté většiny povídek doslova čiší radost a fakt, že autor si psaní prostě užívá. Je to znatelné i na konci každé povídky, kde jsou uvedena data, během kterých díla vznikala – u některých to byl doslova „bleskový výron“. V rámci hravosti pak některé texty obsahují například (umírněně) vulgární mluvu nebo krajové nářečí, což by samo o sobě nebylo až tak zvláštní. Heteša se však jako jeden z mála autorů nebojí pracovat se sexem a erotikou a jde mu to nadmíru dobře. Lechtivé scény jsou elektrizující a notně vyzývavé, ale rozhodně nepůsobí samoúčelně nebo vulgárně.

Třešnička na dortu nakonec: autor překročil hranice svého spisovatelského řemesla a do knihy přidal dokonce i vlastnoruční vnitřní ilustrace!

Rostoucí křivka

Stavy nestavy, bytosti nebytosti jsou opravdu podařeným kusem. Vytvořit povídkovou sbírku, ve které kvalita povídek nekolísá, všechny bezezbytku jsou čtivé, svižné a s nádechem originality, je skutečně náročný úkol. Petr Heteša se s touto výzvou popasoval na výbornou a opět prokázal, že s každým dalším vydaným kusem jeho literární kvality stoupají. A to nás v roce 2015 čekají další dvě jeho knihy…

4. června 2015, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Stavy nestavy, bytosti nebytosti

Stavy nestavy, bytosti nebytosti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 328 Kč 295 Kč