Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nostalgie aneb návrat Stmívání a Edwarda Cullena, Stephenie Meyerová: Půlnoční slunce (Stmívání 05)

Meyerová Stephenie: Stmívání: Půlnoční slunce

V roce 2005 u nás vyšla kniha Stmívání, která představila pohledného upíra, jenž pobláznil nejen Bellu Swanovou, ale také nespočet čtenářek. Stephenie Meyerová se vrací k začátku tohoto příběhu o šestnáct let později a dává čtenářům možnost prožít první setkání Edwarda a Belly, tentokrát z pohledu upíra, který všem rád čte myšlenky. Otázka je jasná – stojí za to si knihu přečíst? Dá vám kniha víc než jen trochu nostalgie?

Hlavní postavy není třeba fanouškům této ságy představovat. Plachá a krásná hnědovláska se přestěhuje za otcem, na škole poblázní téměř všechny kluky, ale oči má jen pro jednoho. Čistá duše, která si sama neuvědomuje své přednosti jako protipól Edwarda, který bojuje s touhou Bellu zabít a zároveň ji chce chránit. Tentokrát má čtenář šanci pohlédnout do mysli Edwarda Cullena a dovědět se něco víc o něm, jeho myšlenkách a úvahách. Jeho prostřednictvím lépe poznáme i rodinu Cullenových, i když by si jistě zasloužili více prostoru. Pokud jste si někdy při čtení Stmívání říkali, co si tehdy asi myslel Edward nebo jak funguje čtení myšlenek, už víte, kde hledat odpovědi.

Je to právě tato schopnost, která umožní čtenáři nahlédnout do myslí dalších postav. Ty jsou čtenářům ságy známy už z pohledu Belly, nicméně vás může čekat nepříjemné překvapení. U myšlenek ještě chvíli zůstaneme, v knize je jich opravdu hodně a poměrně málo děje. Hlavní hrdina je velmi sebekritický a neustále přemýšlí, mnohem více než Bella. Navíc se různé úvahy pořád opakují, což do značné míry zpomaluje děj, který sám o sobě už je i tak poměrně pomalý.

Stephenie Meyerová v pěti bodech

  1. Narodila se v USA 23. prosince 1973 v Hartfordu.
  2. Má pět sourozenců – Setha, Emily, Jacoba, Paula a Heidi. Všechny tyto jména se vyskytují v sáze Stmívání.
  3. Inspiraci ke své asi nejúspěšnější knize Stmívání získala 2. června 2003 ve snu. Byl to sen o lidské dívce a upírovi, který se do ní zamiloval, ale prahne po její krvi.
  4. Román dokončila během 3 měsíců.
  1. 5) Rukopis byl devětkrát odmítnut, než přišla nabídka od Jodi Reamer ze Spisovatelské­ho domu.

Půlnoční slunce přináší ale i několik nových zajímavých scén a už jen kvůli té první, kdy Edward poprvé ucítil vůni Belly, stojí si knihu přečíst. Jen by těch nových scén, vzhledem k délce knihy, mohlo být víc. Dalším důvodem může být výše zmíněna nostalgie. Je třeba si ovšem uvědomit, že cílová skupina série je young adult a většina čtenářů původní ságy z této kategorie již „vyrostla“. Ne všichni si tak cestu ke knize najdou, neboť se jejich pohled na knihu mohl značně změnit.

Konec knihy je velmi akční, popisuje scénu se stopařem z jiného úhlu a zároveň dává čtenářům možnost zjistit, co se dělo, když byla Bella v nemocnici. Jen je potřeba se ke konci prokousat přes trochu zdlouhavěji napsaný střed knihy. Půlnoční slunce si ovšem své čtenáře najde, a to nejen z řad fanoušků původní ságy, ale je možné, že vzbudí zájem i v mladších čtenářích patřících do kategorie young adult, kteří tuto sérii ještě neznají.

  • Stephenie Meyerová: Půlnoční slunce (Stmívání 5)
  • Egmont, 2021
  • překlad: Lucie Teplá
  • 720 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
27. července 2022, Ivana Scholzová

Stmívání: Půlnoční slunce

Stmívání: Půlnoční slunce
549 Kč 494 Kč