Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Netradiční životokomiks netradičního hudebníka, Reinhard Kleist: Nick Cave, Mercy On Me

Kleist Reinhard: Nick Cave, Mercy On Me

Charisma a kombinace melancholie a vzpoury dělají z Nicka Cavea jednu z nejosobitějších postav populární hudby posledních dekád. Není proto divu, že si jeho příběh – nebo alespoň jeho část – vybojoval cestu i na stránky komiksu.

Počet v Česku vydaných komiksových biografií sice postupně útěšně roste, pořád je jich ale v záplavě superhrdinů, akce a fantazie jako šafránu. Přitom se komiks zdá být skvělým médiem pro vyprávění životní story. Může se totiž snadno přenést přes zkratkovitost filmu, oproti literatuře má výhodu v tom, že může ukazovat dobu, její „podobu“, a snáze tak navazovat tu správnou atmosféru. Však jak se říká, jeden obrázek je víc než tisíc slov.

Biografie hudebníků přitom mají tu nevýhodu, že „top class muzikanti“, respektive jejich osudy, působí až moc často jako tatáž škatulka, stejné schéma: chudoba – zamilování se do hudby – talent – dřina – průlom – sláva – drogy, sex a rock’n’roll a chlast a rozvody a tak dále. Samozřejmě, výjimky z jakékoli části z takto nastolené cesty po světě chodí, ale…

Příběh vzestupu Nicka Cavea jako by do téhle škatule spadal taky, ale zároveň byl tolik jiný. Díky tomu, že Nick není z nejtalentova­nějších muzikantů a nejskvělejších zpěváků na Zemi (spíše patří mezi nejlepší textaře), byla jeho cesta vzhůru přeci jen trnitější. Na druhou stranu, nakonec prorazil nejen jako hudebník, ale i jako spisovatel (A uzřela oslice anděla… / Smrt Zajdy Munroa), scénárista, skladatel filmové hudby nebo příležitostný herec. A to už je slušný záběr.

Komiks o tomhle hudebním „kazateli“ tak musí lákat nejen jeho zapálené fanoušky. Obzvláště proto, že za ním stojí Reinhard Kleist, co se biografických komiksů týče odborník na slovo vzatý – i u nás vyšly jeho knihy o Johnny Cashovi, boxeru Hercko Haftovi nebo somálské olympioničce Samie Jusuf Omarové. V knize věnované Caveovi však dosahuje zatím nejvyšších met, a to jak narativně, tak výtvarným zpracováním.

V pěti částech se zaměřuje na rané pokusy Cavea o hudební průlom, na jeho hledání vlastního stylu, zahájení sólové kariéry, vnitřní démony, závislosti a léčení. Dělá to přitom interesantní formou – nechá hlavního hrdinu hodnotit svůj život dialogem s nejslavnějšími postavami, které jako spisovatel a silně vypravěčsky založený písničkář vytvořil – chlapec z písně The Hammer Song, zabitá dívka z proslulé Where The Wild Roses Grow nebo třeba hlavní hrdina knihy A uzřela oslice anděla. S jejich osudy se proplétá ten Nickův, jejich hlasy hodnotí život svého tvůrce, Kleist se přitom mnohdy opírá o Caveovy skvostné texty, jejichž pasáže si přímo vypůjčuje.

Tahle kniha se velice povedla. Jasně, její dopad na vás bude přímo úměrný tomu, jak moc milujete jejího hlavního hrdinu, při správném rozpoložení umí být doslova hypnotickým zážitkem.

  • Reinhard Kleist: Nick Cave, Mercy On Me
  • Argo, 2018
  • Překlad: Alena Pokorná
  • Obálka: Reinhard Kleist
  • 334 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
30. prosince 2018, Josef Horký

Nick Cave, Mercy On Me

Nick Cave, Mercy On Me
498 Kč 448 Kč