Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nestárnoucí klasika moderního hororu, Stephen King: Carrie

King Stephen: Carrie - filmová obálka

Stephen King, mistr hororů, se do podvědomí čtenářů zapsal už svým prvním románem nazvaným Carrie. Příběh dívky s paranormálními schopnostmi, která zničila celé městečko, znovu ožívá díky nejnovějšímu filmovému zpracování s Chloë Grace Moretz v hlavní roli.

Sedmnáctiletá Carrie bydlí se svou matkou v městečku Chamberlain, kde navštěvuje zdejší střední školu. Díky zfanatizované náboženské matce spolužáci Carrie neberou moc vážně, a proto se často stává obětí šikany. Příkladem může být situace v dívčích sprchách, kdy je nevědomá Carrie bombardována hygienickými potřebami ostatních dívek. Právě tyhle chvíle v ní vyvolávají schopnosti telekineze, které měla jako dítě.

Carrie je nešťastná a ráda by zapadla mezi ostatní a měla přátele. Matka ji ale neustále tyranizuje a nutí ji do věcí, které nechce dělat. Útoky spolužáků jsou čím dál častější, na rovinu Carrie nazývají monstrem. A čím častěji musí Carrie trpět, čím víc je nešťastná, tím víc se její schopnosti rozvíjejí. Je jen otázka času, kdy to všem vrátí i s úroky.

Kniha je rozdělena na tři části. V první se čtenář seznámí s Carrie a s jejím životem na střední škole. Kromě nelehkého života Carrie se děj zaměřuje i na několik spolužáků a ředitele ústavu. Nejvýraznější z těchto vedlejších postav je dívka Sue, která patří mezi těch málo obyvatel, kteří budoucí masakr přežili. Do děje zasahují i drobné ukázky z novinových článků, publikací a rozhovorů, které nastiňují budoucí vývoj událostí.

Druhá a ústřední část se věnuje hlavní události celé knihy. Jedná se o maturitní ples, který skončí katastrofálně nejen pro maturanty, ale i pro celé město. Poslední třetí část je vlastně souhrn dodatků a novinových článků, které se zabývaly vyšetřováním masakru.

Stephen King v pěti bodech

  1. Narodil se 21. 9. 1947 ve městečku Portland, USA.
  2. Byl vychováván matkou, jeho otec jednou odešel pro cigarety a už se nevrátil.
  3. První povídka mu vyšla v roce 1967 a jmenovala se „Byl jsem mladý vykradač hrobů“.
  4. Do roku 2011 publikoval 49 románů.
  5. Celkem se prodalo více než 350 milionů jeho knih.

Kingův debut se po prvním vydání stal bestsellerem a od té doby vydal autor přes 50 románů. Carrie se dočkala několika filmových zpracování, z toho nejstarší je z roku 1976. Film ve své době zaznamenal velký úspěch a patří mezi nejpovedenější přenesení Kingových knih na plátno.

Kingův osobitý styl psaní a způsob vykreslování postav dělají z Carrie výjimečnou knihu. Atmosféra celého příběhu je navíc dokreslena úryvky vloženými do děje. Jedná se o novinové články, rozhovory s přeživšími, dopisy, definice z encyklopedií či odborných knih. Příběh je díky tomu realističtější a postavy uvěřitelné. Charaktery hlavních postav se po celou dobu mění a postupem času čtenáři pochopí, proč všichni jednali tak, jak jednali.

Carrie je strhující horor kombinovaný s thrillerem. Čtivý a skoro autentický příběh zobrazuje život a krutou pomstu týrané dívky, která neměla oporu ani ve vlastní matce. Kniha poukazuje na schopnost lidí dělat si, co chtějí, bez ohledu na to, jak trpí ostatní. Ve skutečnosti jsou totiž oni to monstrum.

  • Stephen King: Carrie
  • Beta-Dobrovský, 2013
  • překlad: Ivan Němeček
  • obálka: Michal Kuba
  • 171 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasye již za 206 Kč)
8. prosince 2013, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Carrie - filmová obálka

Carrie - filmová obálka
229 Kč 206 Kč