Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Neobyčejné příběhy na hranici života a smrti, Kate Atkinsonová: Život za životem

kate-atkinsonova-zivot-za-zivotem

Velký knižní čtvrtek se již tradičně může pyšnit skvělými a pečlivě vybranými tituly, ze kterých si vybere snad každý čtenář. V letošním podzimním výběru se tak ocitl i oceňovaný titul britské autorky Kate Atkinsonové Život za životem. Tento kousek může čtenáře zaujmout nejen svým zpracováním a závanem dob dávno minulých, ale i všudypřítomným nádechem tajemna a smrti, jenž se ovšem nikdy nejeví jako konečná stanice.

S dílem této britské spisovatelky se mohli čeští čtenáři setkat již dvakrát, v obou případech se jednalo o tituly, které nakladatelství Argo zařadilo do své edice AAA. A přestože oba romány patří ve svých žánrech ke špičce, čtenáře jaksi minuly. Možná za to může i fakt, že se Atkinsonová nesnaží za každou cenu držet módních trendů a nepředkládá tak fanouškům za každou cenu to, co je in. Oproti tomu jde svou vlastní cestou, kdy sice nezaujme davy čtenářů, ale na druhou stranu jim předkládá jedinečné kousky, které ocení především ti, co touží po něčem náročnějším.

Do této kategorie spadá i nejnovější autorčin počin Život za životem. Ten se ovšem těší i větší pozornosti českých čtenářů, možná díky zařazení do Velkého knižního čtvrtku, možná díky svému zaměření, nebo díky oceněním, která tato kniha získala. Atkinsonová se totiž za tento román může pyšnit několika literárními cenami, včetně prestižní Costa Book Award za rok 2013. Navíc si vysloužila velmi pochvalné kritiky jak v Británii, tak v USA, díky nimž se dostala do všeobecného podvědomí nakladatelů na celém světě. U nás tento román vydává, stejně jako předešlé autorčiny tituly, nakladatelství Argo v překladu Daniely Theinové.

„Angličanka Ursula Toddová zemře těsně po narození jedné únorové noci roku 1910. V následující kapitole se téže únorové noci narodí znovu, přičemž tentokrát přežije, aby podstoupila celou řadu tragických, mnohdy heroických konců.“ Tak hlásá anotace, kterou si pro čtenáře Argo přichystalo a již podle těchto úvodních vět je jasné, že na čtenáře čeká opravdu neobvyklý počin, jenž žije vlastním životem a vyžaduje po čtenáři mnohem víc, než jen pozornost.

Ačkoliv je smrt všeobecně přijímána jako něco konečného a definitivního, v tomto románu je tomu právě naopak. Atkinsonová spřádá spletitý příběh, ve kterém je smrt teprve začátek a je možností začít znovu, možná lépe, možná hůře. Odpověď na to, co bylo správné, přinese pouze čas a je otázkou, jak se s nastalými událostmi hlavní hrdinka vyrovná.

Stejně jako předchozí autorčina díla i Život za životem jde naprosto jinou cestou, než je dnes běžné. Autorka se vyhýbá zažitým klišé, kterých jsou dnešní romány plné a oproti tomu čtenářům předkládá příběh jedné anglické rodiny, jež se musí vyrovnat s nástrahami, které přinesl počátek dvacátého století. Čtenáři tak spolu s Ursulou a její rodinou prožijí obě světové války, které se nesmazatelně vryly do paměti miliónů lidí po celém světě.

Kate Atkinsonová v pěti bodech

  1. Narozena roku 1952 v anglickém Yorku, nyní žije v Edinburghu.
  2. Studovala anglickou literaturu na univerzitě v Dundee.
  3. Svoji spisovatelsvou dráhu zahájila psaním povídek do časopisů.
  4. Za románovou prvotinu V zákulisí muzea obdržela v roce 1996 Whitbrea­dovu cenu.
  5. Za román Život za životem získala prestižní Costa Book Award za rok 2013.

Již od samého začátku je jasné, že na čtenáře nečeká lehké čtení. Samotný příběh se vyvíjí v několika rovinách a časech, a tak je při samotném čtení potřeba dávat bedlivý pozor, kde a v jakém čase se zrovna hrdinové nacházejí. Tento koncept je značně originální a do jisté míry napomáhá čtenářům, vžít se do kůže hlavní hrdinky, jež se nejednou nedokáže ubránit pocitu déj? vu. Toto originální pojetí společně s neopakovatelnou atmosférou počátku dvacátého století vytváří jedinečný mix, který bude opravdovou lahůdkou pro všechny milovníky vyšší literatury.

Na druhou stranu se můžou někteří čtenáři po dočtení cítit tak trochu zrazeni. Ačkoliv v sobě anotace ukrývá cosi mystického, možná až s příchutí fantastična, realita může být maličko jiná. Ovšem nepředbíhejme, ač tato kniha může ve finále vyznít malinko jinak, než se před samotným čtením může zdát, jejího přečtení bude litovat asi opravdu jen málokdo. Protože když příběhu věnujete patřičnou pozornost a péči, naprosto vás pohltí a odmění se výjimečným zážitkem, kdy nakonec všechny střípky zapadnou na své místo a před vámi vyvstane propracovaná mozaika osudu hlavní hrdinky a jejích možných variací.

Život za životem je bezesporu mimořádné dílo, které si svá ocenění bezezbytku zaslouží. Jeho zařazení mezi velkočtvrteční tituly rozhodně nebylo náhodné a nutno říct, že se Argu tato sázka určitě vyplatila, protože se rozhodně jedná o jeden z nejlepších a nejoriginálnějších titulů tohoto podzimního výběru.

  • Kate Atkinsonová: Život za životem
  • Argo, 2014
  • překlad: Daniela Theinová
  • 410 stran, 398 Kč
23. prosince 2014, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).