Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nedej se: Nový Harry Potter na scéně?, Rainbow Rowell: Nedej se

rainbow-rowellova-nedej-se

Simon Snow je osmnáctiletý mág, který právě nastoupil do posledního ročníku na Watfordu, škole magických umění. Je rozhodnutý si konec svého studia pořádně užít i přes skutečnost, že je na spadnutí hned několik válek mezi ostatními kouzelníky a čarodějkami. Všechny tyto blížící se války mají ale jedno společné – Simona, který je již dlouho předurčeným Vyvoleným, co se má jednoho dne postarat o záchranu celého světa a porazit velkého nepřítele Pletichu. Jen škoda, že je Simon tím nejhorším Vyvoleným, jakého mohl osud vybrat…

Simon je totiž nešika. Jeho magie je tou nejsilnější, co se kdy u někoho projevila, ale on ji bohužel moc dobře neovládá. Většina z jeho kouzel má nepěkné vedlejší účinky, takže místo nápravy věci akorát zhoršuje. Právě proto se Simon snaží kouzlení vyhýbat a problémy řeší jen pomocí svého meče, se kterým umí zacházet líp než kdokoliv, a s nejlepší kamarádkou Penny po boku, která mu za každou cenu kryje záda a vždycky se ho snaží vytáhnout z průšvihu.

Mág za mnou jako první přišel do normálního světa a vysvětlil mi (aspoň to teda zkusil), kdo jsem. Pořád se o mě stará, někdy si to dokonce ani neuvědomuju. A nic mi nedodá takovou jistotu, jako když si na mě najde čas a opravdu si se mnou popovídá. Líp se mi bojuje, když je u toho on. Líp mi to myslí. V jeho přítomnosti jako bych věřil tomu, co mi od začátku tvrdí – že jsem nejmocnější kouzelník, jakého kdy svět mágů nosil. (str. 23)

Kromě válečného brojení mu ale jeho poslední rok komplikuje ještě něco jiného. Jeho odvěký protivník a spolubydlící upír Baz zmizel. Do školy nenastoupil a Simon je přesvědčený, že někde venku kuje pikle, jak se ho jednou provždy zbavit (když mu jeho předešlé pokusy nevyšly). Simon nechce jen tak studovat a čekat, než se Bazovy plány projeví. On je chce odhalit a pokud možno s předstihem zastavit, takže si dá za úkol Baze najít a pořádně mu nakopat zadek. Po Bazovi se ale jako kdyby slehla zem, a tak hledání nebude vůbec snadné.

Simon a Baz jsou pro některé čtenáře už známé postavy, které autorka použila v jedné své předchozí knize Fangirl, jež u nás vyšla minulého roku u nakladatelství Yoli. V té byli oba hrdinové fiktivními postavami, o kterých psala právě hlavní hrdinka Fangirl Cath. Po dopsání knihy se Rainbow Rowell rozhodla, že právě těmto dvěma mágům věnuje vlastní příběh a ukáže nám, co o nich Cath vlastně napsala. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o samostatný román a Simon na Watford chodí už sedm let, čtenáři jsou v podstatě hozeni do již rozjetého vlaku. Vědí, že postavy mají nějakou minulost, o které se ale bohužel dozví jen v pár zmínkách mezi řádky. Ovšem i bez možnosti počíst si o Simonových předchozích letech se kniha čte nesmírně snadno, protože autorčin styl psaní je velmi sympatický.

Rainbow Rowell v pěti bodech

  1. Žije v Nebrasce s manželem a dvěma syny.
  2. Píše i knihy pro dospělé, ale většinou se zaměřuje na kategorii dospívajících čtenářů.
  3. Než se vrhla na dráhu spisovatele, pracovala jako publicistka a reklamní textařka.
  4. V roce 2013 se její kniha „Eleanor & Park“ dočkala negativní pozornosti, když několik rodičů v Minnesotě protestovalo, aby byla kniha k dispozici ve školních knihovnách. Neuspěli.
  5. Ve volném čase čte komiksy, navštěvuje Disney World a hádá se o věcech, na kterých vlastně nezáleží.

Nedej se má ale jeden zásadní problém – je to v podstatě vykrádačka Harryho Pottera. Simon (= Harry) je Vyvolený, který jako jediný dokáže zastavit hlavního padoucha Pletichu (= Voldemort), jež chce ovládnout svět mágů. Vždy spolupracuje se dvěma kamarádkami Penny a Agátou (= Hermiona a Ron), od prvního ročníku má zapřisáhlého nepřítele mezi spolužáky (= Draco Malfoy), je sirotkem a náhradního otce mu dělá ředitel (= Brumbál) magické školy v Británii (= Bradavice). První polovina knihy je opravdu jako přes kopírák, takže příběh v podstatě působí jako taková menší parodie na známější dílo J. K. Rowlingové. Autorce se ale určitě musí připsat k dobru, že se onou silnou inspirací netají a naopak ji veřejně přiznává.

Druhá polovina knihy je ovšem o mnoho lepší! V tu chvíli totiž Rainbow Rowell odbočila na rozcestí na jinou trasu a příběh odvedla jinam, takže si čtenáři mohli oddechnout a konečně se začíst do něčeho originálního. A že pak už to originální je! Velmi nápaditým prvkem v knize jsou kupříkladu kouzla, která znějí úplně stejně jako známé písničky nebo dětské básničky a říkanky. Působí to vtipným a roztomilým dojmem, který čtenářům vyvolá úsměv na tváři, protože je navrátí do jejich vlastního dětství.

Tím největším odlišením od Harryho Pottera je ale rozhodně fakt, že se kniha kromě magie soustředí hlavně na LGBT tématiku. Jak Simon, tak Baz jsou totiž gayové. Jeden z nich to ví odjakživa, ten druhý to začne teprve zjišťovat, ale tak nebo tak, láska ke stejnému pohlaví se projevuje u obou. Příběh je napsaný velmi jednoduše, díky čemuž se kniha hodí spíš pro mladší čtenáře kolem čtrnáctého roku, ale právě milovníci LGBT tématiky a starší ročníky, co si občas rádi odpočinou u roztomilých, vtipných oddechovek, mají rozhodně velkou šanci se u knihy také pobavit.

  • Rainbow Rowell: Nedej se
  • Yoli, 2016
  • překlad: Jana Kunová
  • 496 stran, 299 Kč
10. září 2016, Adéla Kolářová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).