Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nástroje temnoty odkrývají tajemství jednoho mocného rodu, Imogen Robertsonová: Nástroje temnoty

imogen-robertsonova-nastroje-temnoty

Na českých pultech se objevil další z řady debutů, které se poslední dobou dost množí. Tentokrát se jedná o historickou detektivku, zasazenou do 2. poloviny 18. století, v níž jsou hlavními protagonisty dva detektivové amatéři. Málokdo by dokázal věřit ve vyřešení případu, když se do hry zapojí vznešená dáma a anatom.

Paní Harriet Westermanová jednoho dne nachází na svých pozemcích zavražděného muže. Neváhá a urychleně jde požádat o odbornou pomoc Gabriela Crowthera, podivného anatoma, jemuž se většina lidí vyhýbá obloukem. Ten na její žádost tělo ohledá, ovšem Harriet některé věci k mrtvole nesedí. Například prsten rodu Thorleighů – majitelů sousední sídla –, který měl dotyčný zavražděný u sebe. Impulzivní dáma se o případ začne zajímat podrobněji a pan Crowther, i když zpočátku neochotně, s ní začne spolupracovat, až vytvoří neodlučitelnou detektivní dvojici.

V ten samý den je nemilosrdně zavražděn Alexander Adams, otec dvou malých dětí, které se nyní stávají živými svědky. Děti do svého dočasného opatrovnictví bere Adamsův blízký přítel Owen Graves. Detektivní dvojice mezitím pomalu, ale jistě pátrá po dalších vodítcích, jež by je přinesly blíže k vyřešení případu. Za pomoci odhodlanosti paní Westermanové a umu pana Crowthera se jim to daří. Zkoumají stále hlubší a hlubší stopy, které vedou k děsivému rozuzlení…

Další detektivní pár do sbírky

Imogen Robertsonová se svým začátkem Nástrojů temnoty vyhrála v roce 2007 soutěž deníku Daily Telegraph s názvem „Prvních tisíc slov románu“. A zcela oprávněně, její knižní debut bezpečně obléhá místo mezi dalšími – ať už historickými či ne – detektivkami, které nepostrádají spád a místy ponurou komorní atmosféru. Právě ona dodává celé knize tu správnou hloubku.

Imogen Robertsonová ve čtyřech bodech

  1. Narodila se v anglickém Darlingtonu v roce 1973.
  2. Studovala ruštinu a němčinu v Cambridgi.
  3. Než se začala plně věnovat psaní, režírovala televizní a rozhlasové pořady.
  4. Na kontě má již pět knih, přičemž čtyři z nich jsou o známé detektivním dvojici z Nástrojů temnoty.

Autorka má na svědomí vytvoření nové detektivní dvojice, tentokráte v podání ctižádostivé a dost sensitivní dámy Harriet Wastermanové společně s podivínským a náladovým anatomem Gabrielem Crowtherem. Výše zmíněné duo se svým chováním a prováděnými činy může v některých situacích podobat Sherlockovi Holmesovi s doktorem Watsonem, či Herculu Poirotovi s kapitánem Hastingsem. Jen s tím rozdílem, že vedoucí osobou, takovým hnacím motorem, je zde paní Westermanová, od níž se Crowther lecčemu učí. Zatímco ve většinu případů je tu Crowther od toho, aby vyřešil záležitosti spíše technického rázu, Harriet má na starosti dedukční stránku věci.

Umně vyprávěná historická detektivka

Nástroje temnoty vskutku zaslouží pochvalu. Tedy spíše Imogen Robertsonová, protože díky jejímu spisovatelskému umu se zdá, že je příběh spíše vyprávěn, než jen napsán. Autorka čtenáře neustále pokouší a očividně ho staví před výzvu, aby se pokusil jméno vraha uhádnout co nejdřív.

Kniha oplývá hojným počtem pojmů, není tedy snadné ze začátku chytnout správnou nit bez nutnosti občasného vybavování si, které může být po chvíli vyrušující. I přesto se Nástroje temnoty čtou samy, děj plyne jako voda a díky dvěma hlavním, precizně vystavěným dějovým liniím – které se navzájem doplňují a nepostrádají ten správný stupeň napětí – se dostavuje kýžený efekt.

Chaos? Kdepak, jen chaosíček

Jakmile se čtenář přenese přes počáteční seznamování a zapisování postav do své paměti, místy stane před dalším problémem, a tím jsou mírně chaotické situace opět související se jmény a pojmy. Někdy jsou situace překombinované a je nutné číst danou scénu více než jednou, aby čtenář přesně pochopil, co a jak se přesně stalo. Je velice dobře pravděpodobné, že se jedná o záměr Imogen Robertsonové, jelikož se postupem času všechny nevyjasněné situace osvětlí a čtenář dojde k pochopení.

  • Imogen Robertsonová: Nástroje temnoty
  • Jota, 2012
  • překlad: Ina Leckie
  • obálka: René Senko
  • 384 stran, 348 Kč
6. června 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).