Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na komiksovou scénu přichází další vnadná hrdinka, tentokrát z Itálie, Giuseppe Di Bernardo, Marco Checchetto: Noci s Desdemonou – Dětská křížová výprava

noci-s-desdemonou-detska-krizova-vyprava

Na Fantasyi jsme recenzovali již jeden komiks z nového nakladatelství Rando, titul Marca Turiniho E.V.A.. A jelikož se i další počin prezentuje vnadné krasavou na obálce (a posléze i uvnitř) neodolali jsme ani recenzi na Noci s Desdemonou.

Drobný komiks již díky svému titulu napovídá, že hlavní hybatelkou kreslených stránek tentokrát bude tajemná Desdemona. Pracuje v rádiu, kde má vlastní noční pořad a také je neúspěšnou věčnou studentkou univerzity, blíže nespecifikováno jakého oboru. Je velice zvídavá a díky teplému italskému počasí nemusí trávit dlouhé okamžiky přemýšlením co na sebe. Stačí jí nahodit jen něco málo.

Tma nastávající po západu slunce je mystickým okamžikem, v kterém dává lidská fantazie obživnout nejroztodivnějším situacím. Noci s Desdemonou na rádiu Strega cílí přesně na tyto okamžiky a umožňují vyzpovídat se těm, kteří něco podivného prožijí. A tak jednoho dne zavolá bagrista, že jeho rádlo hráblo do kostí mrtvých dětí, a vyšetřování reportérky Desdemony se může rozjet na plné obrátky. Než z lidské schránky zbude jen hromádka kostí, zabere to nějaký ten pátek. Není divu, že Desdemoně přijde na mysl dětská křížová výprava, která mohla kdysi projít jejím sousedstvím. I když se jedná o útlý komiksový příběh, zase tak jednoduché to nebude…

Zmíněný rozsah nebrání ani větvení příběhu v několika časových liniích. Historické exkurzy dávají komiksu příjemnou ambici o nenucenou snahu poučit čtenáře o dějinách. Výsledek v tomto bodě nepůsobí nuceně, tudíž palec nahoru. Celkový dojem ze čtení je obdobný. Příhody vnadné pracovnice rozhlasu se příjemně vstřebávají a kresba příběh ještě více šperkuje, byť zůstalo pouze u černobílé verze.

Bohužel všechny zákruty se autorově formuli nepodařilo vybrat stoprocentně čistě a občas vyjela z dráhy. Červená na redaktorském semaforu bohužel nezasvítila kýčovitým scénkám, jakým je platonická láska obrýleného vědátora Daniela, který i přes univerzální badatelské schopnosti není Desdemonou vnímán tak, jak by si přál. Na druhou stranu příběh tohoto ražení neusiluje o cenu kritiků za originalitu v literárním ztvárnění.

Slzičku do oka čtenáře ovšem vžene ještě jeden, smutnější hříšek. Příběh sice graduje a postupně se dočkáme několika zvratů, ale dominantní hybnou sílou je tu bohužel deux ex machina. Řešení situace často poskytne libovolná postavička, aby opět zmizela jako králík v klobouku. Když už má autor rád italskou historii, měl by si zopakovat, co mysleli jeho předkové antickými pravidly dramatu.

Noc s Desdemonou je příjemným zpestřením odpočinkových chvil a rovněž se díky obsahu i velikosti hodí do cestovních prostředků. Kritizovaná zjednodušení, jichž se autor dopustil, ovšem kazí dojem. I přesto si komiks jistě najde fanouška, zejména mezi milovníky vnadných pracovnic rozhlasu, které si poradí s každou šlamastykou.

  • Giuseppe Di Bernardo, Marco Checchetto: Noci s Desdemonou – Dětská křížová výprava
  • RandO Comics, 2013
  • překlad: Hana Turini
  • obálka: Marco Turini
  • 96 stran, 99 Kč
6. března 2014, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).