Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mnozí touží nalézt Dům za zdí, vstoupit ale mohou jen vyvolení a ti si záhy přejí jediné – zmizet, David Mitchell: Dům za zdí

david-mitchell-dum-za-zdi

Šlechtické sídlo jménem Slade House do svého nitra láká nic netušící kolemjdoucí. Jen výjimečně však některý dokáže najít maličká dvířka vedoucí do jeho kouzelné zahrady. Každý příchozí se zde ocitá v tak milé společnosti, že v porovnání s ní je celý jeho dřívější život šedivý a zraňující. Není však jisté, zda je nový svět pro fascinovaného návštěvníka ten pravý.

Nedávno se i na pultech tuzemských knihkupectví objevil jeden z nejnovějších románů britského autora Davida Mitchela. Ve srovnání s jeho předchozími díly je opět poněkud odlišný, přesto mezi ně lehce zapadne. Fanoušky autorovy tvorby čeká neobvykle mrazivý duchařský příběh, v němž jsou nic netušící parapsychologicky nadaní Londýňané konfrontováni se zlem horším, než si kdokoli z nich umí představit.

Propracované vyprávění nazvané Dům za zdí začíná v 70. letech 20. století a přivádí čtenáře do tajemné aristokratické rezidence Slade House, kterou pak i s jeho obyvateli sleduje až do současnosti. V proměnách času se zde vystřídá celá řada hostů – introvertní chlapec, policista v podmínce nebo stydlivá vysokoškolačka, avšak něco je zde stejně neměnné a záhadné jako sám dům – Norah a Jonah Greyovi.

Obdaření mají sílu zastavit temnotu, ale to z nich dělá terč

V jedné uzoučké londýnské uličce se ve zdi vždy jedinkrát za devět let objeví malá železná dvířka. Ačkoli nemají zámek nebo kliku, právě v tento čas jimi může projít kdokoli. Tedy, kdokoli nadaný okultní silou. Za nimi na překvapené návštěvníky čeká magická zahrada obklopující ještě neobvyklejší dům. V něm bydlí tajemná dvojčata Greyova, která si do jinak prázdného sídla zvou opuštěné a nešťastné.

Cestu k sourozencům najde chlapec ujíždějící na valiu, osamělý policista hledající nezvěstnou ženu s dítětem, členka paranormální skupinky s nadváhou toužící po lásce, ale i věhlasná lékařka studující bludy. Norah a Jonah ve své rezidenci vlídně přivítají každého, kdo k nim najde cestu a všichni jsou zde nadmíru šťastní. Na chvíli. Zanedlouho poznávají, že se v honosném sídle dějí snad až příliš zvláštní věci. Když se však snaží odejít, není pro ně již cesty zpět.

Tajemný dům a jeho tajemní obyvatelé skrývají záhadu

Mitchellův relativně náročně koncipovaný příběh s názvem Dům za zdí se skládá hned z několika různých dějových linií. Jak je z názvu tohoto literárního titulu patrné, líčí životní peripetie románových hrdinů, které spojuje vlastně jen návštěva šlechtického domu za vysokou cihlovou zdí a nevysvětlitelné i nevysvětlené události s ním těsně související. I to je však pro každého z nich více než dost.

David Mitchell v pěti bodech

  1. Anglický spisovatel narozený roku 1969 v Southportu v Merseyside, Severozápadní Anglie.
  2. Vystudoval anglickou a americkou literaturu na univerzitě v Kentu, nyní žije v Irsku.
  3. Rok bydlel na Sicílii a poté osm let v japonské Hirošimě, kde vyučoval angličtinu.
  4. Literárně debutoval v roce 1999 románem Ghostwritten – Hybatelé (2005), dále napsal Sencislo9, Atlas mraků (zfilmován), Třináct měsíců, Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta či Dům za zdí a v roce 2017 má v tuzemsku vyjít i kniha Hodiny z kostí.
  5. V roce 2003 figuroval na seznamu Nejlepších mladých britských autorů (časopis Granta) a byl několikrát nominován (Man Bookerova cena, Nebula, Cena Arthura C. Clarka).

Přestože se uvnitř rezidence Slade House nechávají pohostit v časovém rozpětí zhruba padesáti let, pokaždé se tak stává s odstupem devíti roků. Vyprávění se zabývá právě událostmi, jež se kolem šlechtického domu a jeho obyvatel i návštěvníků točí. I když se příběh odehrává v realitě čtenářům veskrze známé (prakticky v současném Londýně), brzy vychází najevo, že sídlo ukrývá více překvapení, než by kohokoli z nich jen napadlo.

Aristokratická rezidence (jeden z ústředních hrdinů celého románu) může být čímkoli a vypadat jakkoli, což je jen první z mnoha jejích fascinujících vlastností. Na tomto podivuhodném místě se nelze spolehnout na vlastní smysly či intelekt, neplatí zde přírodní zákony či jiná pravidla našeho světa. Slade House je místem splněných přání, štěstí i radosti, ale mrknutím oka se dokáže změnit v děsivou a vražednou noční můru.

Čas je, čas byl, čas není – souboj rozumu a šílenství

Mitchellův román Dům za zdí rozvíjí klasický příběh strašidelného domu a dovádí jeho potenciál do hrůzné dokonalosti. Nejprve pikantně záhadné události brzy přecházejí až v psychedelicky barevné a neustále se měnící dění, prostředí či jednotlivé postavy. Zanedlouho se mění v přesvědčivě děsivou přehlídku zvrácenosti a prastarého nesmrtelného zla.

Autor ve svém vyprávění mistrovsky buduje stále tíživější náladu a z nevinného hudebního soiré se za pár chvil stává podivný, až mrazivě skutečný boj o poslední dech. S každou novou kapitolou je úvodní myšlenka rozvíjena do stále příšernějších detailů i obrazů. Čím více se čtenář dozvídá o podivném domě a jeho obyvatelích, tím méně šancí dává postavám, jež se s nimi dostanou do sporu.

Zároveň však fanouška hororu a příšernosti tím intenzivněji žene touha rozplést nepochopitelné události a porozumět jim, osvětlit nadnesená tajemství. Nepřátelské zlo sílí a naděje na vykoupení hrdinům prokluzuje mezi prsty. Kromě sugestivní atmosféry a zajímavého příběhu (jehož některé zvraty chvílemi čtenáře zmatou natolik, že stejně jako Mitchellovy postavy nemá tušení, co je sen a co realita) se román může pochlubit též vytříbeným literárním stylem či osobitými charaktery.

Román však má i své slabé stránky, o nichž je asi dobré se zmínit, ačkoli vyprávění neruší, ani nekazí jeho sympaticky děsivou atmosféru. Zásadní výhradou, jíž by někteří čtenáři mohli vůči příběhu mít, je pocit, že kniha je příliš krátká. Autor vybudoval skvělé prostředí a přišel i se zajímavě pojatým námětem, jenž pomalu gradoval a čtenáře tak udržoval od první do poslední stránky v příjemném napětí.

Autor vyprávění bohužel příliš záhy ukončuje a leckomu by se mohlo zdát, že pointa je lehce uspěchaná. Vše se zde ale děje relativně logicky (pokud čtenář přijme hlavní premisu vyprávění) a zapadá do sebe, proto nejde o příliš velký nedostatek. Dům za zdí lze brát jako sympatickou duchařskou jednohubku, kterou si užijí nejen ctitelé tvorby Davida Mitchella, ale také všichni milovníci hororových příběhů.

  • David Mitchell: Dům za zdí
  • Mladá fronta, 2016
  • překlad: Petra Diestlerová
  • obálka: Michal Chodanič
  • 152 stran, 239 Kč
5. března 2017, Olga Buriánková