Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mercy Thompson ve spárech Kouřového démona a partnerské krize, Patricia Briggs: Kouřový démon

Briggs Patricia: Mercedes Thompson 12 - Kouřový démon  PŘEDOBJEDNÁVKA

Nebyl by to plnohodnotný rok bez dalšího dílu série o Mercy Thompsonové. Ani v době koronavirové autorka nezklamala a její nejnovější kniha se čte jako jedna báseň. V hlavní roli tentokrát fae a romantika mezi hlavními postavami.

Od knih o kojotí automechaničce Mercy Thompsonové (Hauptmanové) už jsme si zvykli čekat zarytou šablonu: vynoří se jedno z témat z předchozích dílů, navrší se na něj další komplikace a hlavní hrdinka najednou neví, kde jí hlava stojí, protože musí paralelně řešit hned několik dilemat a alespoň jednoho smrtelně nebezpečného nepřítele. To všechno s humorem a trochou romantiky.

Patricia Briggs v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1965 v Montaně ve Spojených státech, kde vystudovala dějepis a němčinu.
  2. Její debutový román Masques (1993) se u kritiky nesetkal s úspěchem a málem znamenal konec její literární kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům.
  3. Teprve sérií urban fantasy o automechaničce Mercedes Thompsonové se dostala na žebříček bestsellerů New York Times. Cyklus dosáhl již dvanácti dílů a vyšla i povídková sbírka Mihotavé stíny.
  4. V tomtéž světě se odehrává i série Alfa & Omega, která vypráví o druhém marokově synovi, Charlesovi, a jeho družce Anně. Ta prozatím čítá pět dílů.
  5. Volný čas tráví Patricia Briggsová s rodinou a koňmi.

Kouřovém démonu autorka toto schéma opisuje takřka do puntíku, a přesto stále funguje a baví, dokonce navzdory tomu, že jde už o epizodu s pořadovým číslem 12. Po mimořádně temném díle minulém tentokrát Patricia Briggs trochu odlehčila a nechává hrdiny řešit důsledky hned několika předchozích zápletek. Na zadním dvorku Mercyina domu se otevřou dveře do kouzelné říše Pod kopcem, po Tri-Cities začne pobíhat vražedný fae s prazvláštními schopnostmi a odkudsi se do města vetře cizí partička vlkodlaků – vše pokračování témat z Ohnivého dotyku, dokonce i v případě těch vlkodlaků, kteří sem přišli poté, co marok prohlásil Tri-Cities za neutrální území. Především ale musí Mercy řešit partnerské problémy s Adamem, jenž má potíže vyrovnat s traumatem z Bouří prokleté, a také trable s jeho ex-manželkou, tou sympatickou paní z Nocí zlomené. K tomu pečení sušenek a dloubání, zjevující se duchové, rozpadající se historické modely aut nebo třeba šarmantní, avšak děsivý a nevypočitatelný upírský stalker.

Je to prostě Mercy Thompsonová jako vyšitá – čtivý, vtipný, akční, romantický výlet za starými známými postavami, tedy taková poloha, jakou máme u Patricie Briggs rádi. Napínavá linka se sice tentokrát vyřeší podivně snadno a s řádově nemnoha obětmi, zato autorka vše vyváží hlubším pohledem na partnerský život ústřední dvojice, který projde těžkou zkouškou. A navíc mezi řádky vyplyne, že po dějově nabitém díle mohutném si americká spisovatelka sbírá síly a staví pozice pro další velký střet v jednom ze svazků následujících. U jednoho dílu o přibližně tři sta stranách to je zážitků až nad hlavu. Tak vzhůru za dalším dobrodružstvím kojotí dámy!

  • Patricia Briggs: Kouřový démon
  • FANTOM Print, 2020
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Daniel dos Santos
  • 320 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
6. října 2020, Jan Nohovec

Mercedes Thompson 12 - Kouřový démon

Mercedes Thompson 12 - Kouřový démon
349 Kč 244 Kč