Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Máte rádi kvalitní horor? Tenhle rolls-royce vás odveze do Vánoční říše, Joe Hill: Vánoční říše

Hill Joe: Vánoční říše

Joe Hill v Česku v roce 2013 slavil jeden úspěch za druhým. Napřed vyšla jeho povídková sbírka Bobby Conroy vstává z mrtvých, pak toužebně očekávané pokračování komiksu Zámek a klíč a nakonec plnohodnotný hororový román Vánoční říše, který čtenáře ke svým stránkám přiková kladívkem na prorážení lebek.

Jistí lidé mají zvláštní nadpřirozené schopnosti. A když najdou tu správnou kouzelnou hůlku, mohou je také k něčemu využít. Malá Vicky, jejíž rodiče se často hádali, dostala kdysi kolo. Na něm byla schopná najít Zkratku – most, který ji dokázal odnést kamkoli si jen přála, většinou aby našla věci, jaké ona nebo někdo z jejích přátel ztratil.

Pan Manx má zase auto, starodávného rolls-royce typ Přízrak, v němž může odvážet děti do Vánoční říše, kde si všichni caparti pořád jen hrají a každý den rozbalují dárky, zatímco jejich násilničtí rodiče si mohou vyplakat oči někde doma ve skutečném světě.

Vicky jednoho dne pana Manxe potká. A změní ji to navždy.

Ďábelsky napsaný horor

Třebaže se 666 stran dlouhý román rozjíždí pomaleji, už od první stránky budou čtenáři jeho příběh hltat po trsech stránek. Joe Hill píše velmi svižně a jeho jazyk sice nezpívá poetikou, ale ani to nepotřebuje. Příběh Vánoční říše se s hlavními hrdiny táhne po dobu třiceti let a má četné drobné odbočky, ani jednou se u něj však čtenáři nebudou nudit. Díky průběžným dějovým zvratům zápletka postupně graduje až velkého finále, které sice člověk už hodně dlouho předvídá, přesto ho ale překvapí tím, jak dobře je napsané.

Velkou roli v románu hrají postavy, s nimiž se brzy ztotožní řada čtenářů. A to navzdory tomu, že nikdy neměli nutkání stát se alkoholikem či si nechat udělat tetování jako dospělá Vicky nebo v životě nerozebrali motorku jako otec jejího syna. Ve Vánoční říši hrají hlavní roli postavy, z nichž žádná nikdy nemůže být zcela šťastná, navzdory tomu, že ti lidé vlastně nikdy neudělali nic špatně. A čtenáři budou trpět s nimi, protože Joe Hill umí osudy svých hrdinů popsat velmi poutavě.

Joseph Hillstrom King v pěti bodech

  1. Aby se vyhnul srovnávání se svým slavným otcem, používá pouze část svého jména, Joe Hill.
  2. Jako devítiletý si zahrál ve filmu Creepshow, jehož scénář napsal Stephen King.
  3. Jeho první knihou byla sbírka 20th Century Ghosts (česky jako Bobby Conroy vstává z mrtvých).
  4. Je držitelem několika cen, mj. British Fantasy Award nebo Bram Stoker Award.
  5. Kromě psaní knih a povídek se věnuje i komiksům (např. Zámek a klíč).

Samotná atmosféra románu jako kdyby vypadla z těch nejlepších děl Hillova otce, Stephena Kinga, a ještě ji někdo ovoněl pár prvky Neila Gaimana, kterému ostatně Hill v doslovu sám děkuje. Z původně civilního románu s pár nadpřirozenými prvky se postupně vyvrbí horor, kde se krev sice také vyskytuje, ale nikdy není to hlavní. Autor místo toho klade důraz na děs a strach, nepřítomnost emocí a vědomí, že i největší zlo románu – pan Manx – vlastně všechno dělá v dobré víře, že se díky němu svět stává lepším.

Překonal svého otce

Vánoční říše je kniha propracovaná do nejmenších detailů, s poutavým jazykem i silnými postavami, které si čtenáři zamilují. Její stránky budou lidé horečně otáčet dál a dál a přitom si zoufat, protože podle Joea Hilla se to největší zlo skrývá v nás a v realitě, kterou si kolem sebe (často nechtěně) vytváříme. Pokud se hrdě řadíte ke geekům, Vánoční říše pro vás navíc má další řadu bonusů – Hill se v téhle subkultuře orientuje víc než dobře a z ruky sype narážky na Firefly, Buffy a řadu dalších. Ale hlavně, tahle kniha vás chytí a nepustí.

  • Joe Hill: Vánoční říše
  • Beta – Dobrovský, 2013
  • překlad: Adéla Bartlová
  • obálka: Michal Kuba
  • 666 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
1. března 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vánoční říše

Vánoční říše
449 Kč 404 Kč