Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Magická loď od Robin Hobb je místy pohádkový příběh pro starší čtenáře, Robin Hobb: Magická loď (Živé lodě 1)

Hobb Robin: Živé lodě 1 - Magická loď

Robin Hobb, známá především díky sérii Farseer, přichází s trilogií Živé lodě a jejím úvodním dílem Magická loď. Seznámí čtenáře se světem, kde se lodě stávají živými, mají svou vlastní mysl a dělí se o své myšlenky se svými kapitány a potažmo majiteli.

Město Bingtown je známé pro svůj obchodní ruch a jako sídlo mnoha kupeckých rodin, včetně klanu Vestritových. Althea Vestritová, právoplatná dědička lodi Vivacie, která se co chvíli chystá na obživnutí, se dostává do otevřené konfrontace s Kylem – manželem Altheiny sestry – coby dočasným kapitánem Vivacie. Althein otec totiž pomalu, ale jistě umírá. Nezbývá mu tedy čas na nic jiného než na poslední čin – smrt na palubě své drahocenné lodi. Althee je však znenadání upřeno právo na její právoplatné dědictví a Vivacie se tak stává majetkem Kylea.

Dívka je tedy nucena se svým společníkem opustit palubu lodi a nemíchat se do záležitostí, jež má nyní na starosti krutý Kyle. Ten navíc k sobě povolává svého syna, aby zanechal kněžského učení Sa a vstoupil do jeho služeb jako obyčejný námořník na kupecké lodi. Ne že by se to potomkovi líbilo.

A mezitím se pirát Kennit snaží vymyslet plán, jak do svých spárů živou loď, s níž by jako pirát měl téměř neomezenou moc. Se svou pravou rukou Gankisem ujednají dohodu. Za každý pokus o chycení jakékoli živé lodi může Gankis podniknout přepadení otrokářské lodi a vysvobodit její posádku. Hon může začít…

Magická loď není autorčinou prvotinou, což je na textu patrně znát. Příběh není ani příliš nabitý a ani zbytečně protáhlý. I když se rozvíjí pomalu a zejména ze začátku postrádá jakoukoli akci, která by vedla k jeho oživení, není v žádném případě nudný. Robin Hobb se prakticky trefila do úměrného středu.

Vůbec celý příběh se nikam nežene, a to zvláště díky několika dějovým liniím, které autorka pravidelně střídá, čímž se do povědomí rovnocenně dostávají všichni hrdinové Magické lodi. K akci se čtenář dostane až s druhou polovinou knihy, kde se linky protkávají, a příběh dostává spád. Díky svému začátku může kniha společně s autorčiným stylem psaní místy působit jako nějaký pohádkový příběh určený pro starší čtenáře. Mnohdy má totiž čtenář dojem, že čte snové pasáže plné emocí a citů.

Robin Hobb v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1952 v Kalifornii, vyrůstala však na Aljašce.
  2. Na poli literatury je známá pod pseudonymem Robin Hobb, správně se jmenuje Margaret Astrid Lindholm Ogden.
  3. Svůj pseudonym začala používat při psaní fantasy trilogie Farseer (od roku 1995).
  4. Její díla byla nominována na Hugo Award, Nebula Award a Endeavor Award, dvakrát získala Isaac Asimov´s Science Fiction Readers´Award.
  5. Čeští čtenáři ji znají díky sériím Farseer, Snědý muž a nyní vydávaným Živým lodím.

Robin Hobb staví především na postavách. Popisuje jejich psychologii, vývoj a prožívání různých situací. Hraje si se samotnými čtenáři, protože u některých postav není vůbec jasné, co je jejich přímým záměrem, proč se chovají tak, jak se chovají, a zda jsou opravdu takové, jak si je čtenáři představují.

Nápad obživlých lodí není vůbec k zahození a dá se na něm hodně zapracovat a vymyslet tak další zápletky a kombinace, kterými by spisovatelka čtenáře potěšila. Magická loď bezpochyby představuje čtivý a poutavý úvodní díl série Živé lodě, která se s dalším pokračováním promění ve velkou jízdu a upoutá lecjakého čtenáře, i toho, jenž pohádky moc nemusí.

Jediným negativem může snad pro některé být již zmíněný pomalý rozjezd. Rozdíl mezi první a druhou půlí svazku se zdá nesrovnatelný, jako kdyby autorka měla od nějaké chvíle akutní potřebu vytvořit tlak a vnést do děje napětí, které zpočátku úplně chybí. Magické lodi se tedy dostává správné gradace až s koncem, na jehož vrcholu se Hobb tento díl rozhodla ukončit – a to ve zcela správném momentu. Čtenáře tak nechala hezky napnutého a očekávajícího další porci akce, nebezpečného obchodování s drahým zbožím, emocí, pirátské krvežíznivosti a velkolepého vyprávění příběhu o dívce, která je odhodlaná znovu vydobýt svoji Vivacii.

  • Robin Hobb: Magická loď (Živé lodě 1)
  • Fantom Print, 2012
  • překlad: Jan Kozák
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 560 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
2. února 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Živé lodě 1 - Magická loď

Živé lodě 1 - Magická loď
349 Kč 244 Kč

Živé lodě 2 - Šílená loď

Živé lodě 2 - Šílená loď
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 169 Kč

Živé lodě - komplet trilogie

Živé lodě - komplet trilogie
1047 Kč 499 Kč