Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiks Planetary přináší příběhy nadlidí bez povolení zasahovat do děje, Warren Ellis, John Cassaday: Do všech koutů světa a jiné povídky (Planetary 1)

planetary-1

Průměrnému českému komzumentovi komiksů už dávno náš malý trh nestačí, a tak často sáhne i po dílech zahraničních, u nás často úplně neznámých. Toho jsou si vědomi i nakladatelé a tím pádem, aby čtenář nemusel pro čtivo chodit daleko, rozšiřují svou nabídku i o kvalitní cizokrajné tituly. A tak se po patnácti letech od svého uvedení objevuje u nás vlajková loď série Planetary s podtitulem Do všech koutů světa a jiné povídky.

Planetary představuje první ze čtyř souborů sebraných sešitů, který obsahuje hned šest kratších příběhů. Za jejich scénářem stojí Warren Ellis, jehož nekompromisní futuristický Transmetropolitan jistě zajímá čestné místo v poličce spousty čtenářů (a žurnalistů). Wingmana mu dělá kreslíř John Cassaday, veterán spousty komiksů, ať už pod záštitou DC, Marvelu nebo Dark Horse.

Elijáš Snow se narodil prvního ledna roku 1900 a nonstop nosí bílý oblek, jaký by mu v sedmdesátých letech každý záviděl. Jenže se píše rok 1999, jemu táhne na stovku a postrádá vzpomínky ze svého života. Navíc posledních deset let nestálo za nic. A tak, když za ním přijde žena v kabátu á la Trinity z Matrixu, představí se jako Jakita Wagnerová a učiní mu nabídku vstoupit do týmu Planetary, má o své budoucnosti jasno.

Warren Ellis a John Cassaday v pěti bodech

  1. Warren Ellis se narodil v Essexu roku 1968. Už jako student přispíval komiksy do školního magazínu Spike.
  2. Než rozjel svoji kariéru spisovatele, vyzkoušel spoustu různých profesí. Provozoval knihkupectví a dokonce i hospodu.
  3. Nejvíce se proslavil díky svému Transmetropolitanu, který byl tehdy jedním z nejúspěšnějších nesuperhrdinských komiksů od DC.
  4. John Cassaday pochází z Texasu, kde také studoval filmovou a televizní režii.
  5. Obdržel několik cen Eisner Award, a to hlavně v kategorii Nejlepší kresba tužkou/inking.

Členové organizace Planetary si říkají „archeologové nemožného“, zaměřují se na záhady a jedince se superschopnostmi po celém světě. Tvoří ji tříčlenný tým a veškeré akce jsou financovány tajemným Čtvrtým. Elijáš je ovšem navzdory svému věku docela fit a také díky svým schopnostem kryokineze skvěle zapadne mezi zbylé členy týmu. Jakita disponuje nadlidskou výdrží a kondicí a v pozadí se držící Bubeník zase dokáže vstřebávat informace v jakékoli podobě.

Jak napovídá název, Warren Ellis vezme tým Planetary v několika příbězích na různá místa planety. Podívají se na tajemný ostrov příšer mezi Japonskem a Ruskem, do Honkongu za mužem zákona, který vstal z mrtvých, nebo do bunkru pod Adirondackými horami, kde se scházela tajná společnost nadlidí. A na konci se dokonce začnou rýsovat i arcizáporáci v podobě Čtyřky, která se snaží záhad světa využít ve vlastní prospěch.

Taje a konspirační teorie světa Planetary patří jednoznačně k těm podařeným, protože každé téma by bez problémů vystačilo na kratší román. Tady ale bohužel začíná scénář pokulhávat. Příběhy jsou krátké a skvělé téma nijak nezachrání fakt, že zápletky jsou slabší a pointy chabé. To je samozřejmě způsobeno rozsahem, podíl na tom ale určitě má i samotná povaha Planetary. Členové týmu pozorují, zjišťují a archivují, ale nezasahují. A tak se vlastně všechno vyřeší samo, bez zásahu kohokoli z hlavní trojky.

Alan Moore v předmluvě píše, že „Cassaday je dokonalý mistr linky, která je zároveň silná i téměř étericky jemná“. Toto tvrzení je samozřejmě třeba brát s rezervou. Převrat v dějinách umění se nekoná, ale kresba rozhodně neurazí. Navíc cokoli mysteriozního, ať už se jedná o architekturu vesmírné lodě, monstra nebo superhrdiny, kreslíř vyobrazil umně a precizně.

Jak se tvrdí v anotaci, Planetary je komiksovou obdobou Akt X, proti tomu nelze nic namítat. Ale zda je zábavnější a pestřejší, o tom by se už dalo spekulovat. Jedná se ale pouze o první z čtyřdílné řady sebraných sešitů, takže jestli bude mít kvalita vzestupnou tendenci, je se rozhodně na co těšit. Našlápnuto má série dobře. Planetary 1: Do všech koutů světa a jiné povídky by jako jádro jednoho komiksového universa asi neuspělo, pokud ho ovšem čtenáři budou brát spíše jako prolog k příštím dílům, plní svou úlohu dobře.

  • Warren Ellis, John Cassaday: Do všech koutů světa a jiné povídky (Planetary 1)
  • BBart, 2013
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Ed Roeder
  • 160 stran, 399 Kč
30. června 2013, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).