Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kolo času 10: Kniha, v níž se nestane nic, Robert Jordan: Křižovatka soumraku (Kolo času 10)

Jordan Robert: Kolo času 10 - Křižovatka soumraku

Monumentální fantasy sága Kolo času má řady příznivců i odpůrců. Potíž s desátým dílem ovšem spočívá v tom, že na něj často spílají i samotní zarytí fanoušci. Proč? Nic se tu nestane. Bude tedy hodnocení Křižovatky soumraku sžíravě negativní? To těžko. Vždyť už jsme si zvykli.

Předchozí svazek, Srdce zimy, přinesl ve svém závěru zcela zásadní událost, která by měla boj protagonistů Roberta Jordana proti Temnému značně usnadnit. Křižovatka soumraku naproti tomu z valné většiny sleduje reakci mnoha klíčových i vedlejších postav na to, že někde daleko někdo velmi mocný usměrňuje saidarsaidín v množství větším než malém. Přirozeně, mnoho z nich (Egwainina Sněmovna) se dohaduje, že za něčím takovým musí stát Zaprodanci. Jen hrstka (ta’veren, Randovy ženy) však cítí, že za tím stojí Drak Znovuzrozený a že všechno je ve skutečnosti v nejlepším pořádku.

Kromě reakcí mnoha postav na vývoj v Šadar Logotu však Křižovatka soumraku (kromě jednoho rádoby velkého momentu v samotném závěru) nepřináší žádný zásadní posun v jakékoli z dějových linií. Zaráží to o to víc, že se svých několika kapitol dočkají snad všichni – Mat, Tuon, Perrin, Faile, Rand, Elain, Aviendha, Min, Nyneiva, Egwain, Elaidina kronikářka z černého adžah i řada vedlejších charakterů. Tak proč se nic nestane?

Americký spisovatel fantastiky Larry Niven přišel ve své recenzi na desátý svazek Kola času s teorií, že za zdlouhavostí Křižovatky soumraku stojí věčná touha každého čtenáře přečíst si o svých oblíbených postavách něco, při čem protagonistům nebude hrozit žádné zásadní nebezpečí (vždyť stejně všechno musí skončit dobře, ne?), a zároveň přečíst si něco, co bude variací na již strávená oblíbená dobrodružství. Desítka této kultovní fantasy ságy je totiž ztělesněním tohoto principu – navštívíme řadu starých známých, jsme oblaženi spoustou klasických jordanovských popisů a vedlejších zápletek a Tarmon Gai‘donu nejsme o nic blíž než minule.

Robert Jordan v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1948 v Jižní Karolíně a zde i v roce 2007 zemřel.
  2. Jméno Robert Jordan je pseudonym, jeho pravé jméno zní James Oliver Rigney, Jr.
  3. Psal také jako Reagan O’Neal, mimo jiné i romány o Conanovi.
  4. Právě jako Robert Jordan stvořil rozsáhlou sérii Kolo času, která se řadí k jedněm z nejslavnějších „nekonečných“ ság epické fantasy.
  5. Kolo času autor nestihl před smrtí uzavřít a poslední tři knihy (z nichž ta závěrečná vyšla v USA v roce 2013) za něj dokončil spisovatel Brandon Sanderson.

Na tomto schématu nicméně fungovalo do větší či menší míry mnoho předchozích dílů Kola času a dopadlo to víceméně dobře. Co je tedy tentokrát jinak? Věřte tomu nebo ne, postav, z jejichž pohledu autor vypráví, je tentokrát příliš. Každá dostane tři až pět kapitol, abychom věděli, že žije a prospívá, nikdy to však není dost na to, aby se vývoj charakteru či dějové linie nějak výrazně posunul. Čtenář si tak klade otázku, k čemu vlastně byl tento příspěvek dobrý.

Jordan navíc snad poprvé nepřipravil na závěr aktuálního pokračování žádné velké finále, jimiž jeho knihy tak prosluly. Místo toho sledujeme těsně před epilogem Egwain, na misi, na kterou nemusela, a cliffhanger, který události spíš opět nesmyslně zamotá, než aby děj někam posunul. V době, kdy se vkus čtenáře fantasy formuje stejně tak Tolkienem jako všudypřítomnou Písní ledu a ohně/Hrou o trůny s její myriádou zvratů a neočekávaných smrtí, tohle prostě nestačí.

Ale vzpomeňme na Larryho Nivena. Kdyby nás neovládala odvěká čtenářská touha číst stále ten samý oblíbený příběh dokola, k desátému dílu Kola času bychom nikdy nedošli a skončili nejpozději v polovině, u Ohně z nebes či Pána chaosu. Desátý díl navíc znamená dvě věci – v horizontu několika měsíců v češtině vůbec poprvé vyjde kompletně jedenáctý svazek této ságy, Nůž snů. A zároveň půjde o poslední svazek, jemuž je autorem sám Jordan. Po něm převezme otěže ságy Brandon Sanderson, a třebaže se bude podle všeho striktně řídit pokyny původního autora, pokud dokáže rozprostraněné Kolo času někdo skutečně dotáhnout do zdárného konce, pak je to rozhodně tento autor.

  • Robert Jordan: Křižovatka soumraku (Kolo času 10)
  • FANTOM Print, 2015
  • překlad: Dana Krejčová
  • obálka: Matthew Stawicki
  • 416 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 349 Kč)
21. července 2015, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).