Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Knihovna duší aneb Podivné děti jsou zpět do třetice všeho dobrého!, Ransom Riggs: Knihovna duší (Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti 3)

Riggs Ransom: Sirotčinec slečny Peregrinové 3 - Knihovna duší

Mnoho čtenářů po drásavém cliffhangerovém zakončení druhého dílu netrpělivě čekalo na pokračování dobrodružství Jacoba a jeho přátel. Vzhledem k úspěšnosti předchozích dvou knih na sebe poslední a závěrečná Knihovna duší nenechala dlouho čekat. Třetí díl nabízí další dávku dobrodružství, akce a podivuhodných příběhů těm, kteří mají dostatek odvahy pokračovat dál.

Jacob se zbytkem svých přátel stojí před nelehkým úkolem. Stvůry, které unesly slečnu Peregrinovou, ymbrynu, která chránila časovou smyčku, v níž žily podivné děti, nejsou snadným nepřítelem. Ve své moci mají hromadu netvorů, kteří neúnavně jdou po Jacobovi a jeho kamarádech. Jediná jiskřička naděje spočívá v Jacobově rozvíjející se schopnosti komunikace s netvory. Lze však ovládnout krvelačná monstra, která touží po podivných duších? Má Jacob v sobě moc přikazovat netvorům, nebo je to jen zbožné přání, jak zachránit přátele?

Ransom Riggs v pěti bodech

  1. Narodil se na farmě v americkém státě Maryland.
  2. V současnosti žije v Kalifornii.
  3. Sirotčinec slečny Peregrinové je jeho prvním románem.
  4. Jeho manželkou je autorka série Jsem roztříštená, Tahereh Mafi.
  5. Kromě psaní točí i krátké filmy.

Kniha je již tradičně bohatě doplněna podivuhodnými fotkami, které celému vzezření propůjčují originální grafický prvek, neobvyklý mezi běžnými knižními ilustracemi. Díky kombinaci fotek, kvalitního papíru a pevné vazby váží svazek přes půl kilogramu, není to tedy žádná drobná krasotinka, nýbrž důstojný konkurent těžkých vah, jako jsou Píseň ledu a ohně nebo nedávná Píseň krve.

Třetí díl je však, alespoň co se týče nových postav, poměrně úsporný. Objeví se noví podivní, s ještě podivnějšími schopnostmi, nebude jich však mnoho. Autor se především zaměřuje na děj a velkoryse odhaluje tajemství světa, ve kterém podivné děti žijí. Svět, který se úzce prolíná s naším a má svou jedinečnou historii, bez které by nebyly ani naše dějiny, jak je známe.

„Jednou z určujících pravd mého života se stala skutečnost, že bez ohledu na to, jak jsem se snažil udržet je ploché, dvourozměrné, uvězněné v papíru a inkoustu, vždycky tu budou příběhy, které odmítnou zůstat svázány v knihách.“ – Jacob

Riggs nezapomněl ani na výjimečné pouto, které vzniká mezi čtenáři a postavami. Člověk se událostmi, časem a okolnostmi mění. Mnoho autorů se zuby nehty drží charakteristiky, kterou svým postavám dali, nehledě na to, do jakých situací je uvrhají.

Riggs naopak s psychikou svých hrdinů pracuje, nevytváří super silné archetypy, kteří nepotřebují deus ex machina, protože sami vždy zachrání situaci. Jeho výtvory se chovají jako lidé – zoufají, doufají, pochybují. Sílí a slábnou, odráží se ode dna a znovu na něj padají. Silný lidský faktor, který postavám dodává na reálnosti, posiluje již výše zmíněné pouto mezi postavou a čtenáři. Ransom Riggs dokázal, aby se z obyčejného shluku písmenek, knižní postavy, stal přítel, s kterým čtenář prožívá všechny útrapy a radosti.

Autorovi se nedá upřít záviděníhodná fantasie, s jejíž pomocí knihy tvořil. Z prvního svazku, jehož příběh byl volně inspirován starými fotkami, vytvořil trilogii s komplexním a uceleným dějem. Závěrečná kniha je povedená tečka s velkým T za neobvyklým příběhem, který uchvátil tisíce čtenářů po celém světě. Mnoho pokračování si čtenář koupí jen pro pocit celku, mít kompletní sérii na poličce. Knihovna duší naštěstí není tímto případem. Riggs vytvořil kouzelný svět a podivný příběh, který člověku nedá spát, dokud nedojde konce. Teprve pak bude vše, jak má být.

Některé příběhy jsou jako stvořeny pro filmová plátna. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je jedním z nich. Jeho ztvárnění se ujal Tim Burton a čtenáři se ho dočkají na podzim tohoto roku. I po skončení knižní série je tedy na co se těšit.

  • Ransom Riggs: Knihovna duší (Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti 3)
  • Jota, 2016
  • Překlad: Bronislava Grygová
  • 496 stran, 388 Kč (v e-shopu Fantasye již za 349 Kč)
3. června 2016, Lýdie Hochmanová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sirotčinec slečny Peregrinové 03 - Knihovna duší

Sirotčinec slečny Peregrinové 03 - Knihovna duší
  388 Kč