Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se výprava za uneseným bratrem změní v Krvavou cestu, Moira Young: Krvavá cesta

Young Moira: Krvavá cesta

Saba celý život žila se svou rodinou na jediném místě – u Stříbrného jezera, kam cizinci zavítají jen výjimečně. Jednoho dne jí skupina tajemných jezdců ale unese bratra a zabije otce a dívka se musí vydat na záchrannou výpravu drsným prostředím s mizivou šancí na přežití. Dokáže se Saba postavit svým démonům a překonat všechny nesnáze, které jí osud staví do cesty, aby zachránila milovaného bratra ze spárů nepřítele?

V Sabině životě byl vždy tou nejdůležitější osobou její zlatovlasý bratr Lugh. Matka jim zemřela při porodu mladší sestry Emmi a otec se zbláznil – Lugh se tedy stal tím, ke komu Saba vždy vzhlížela. Její život se otřese v základech poté, co bratra unese skupina jezdců, a přitom zabije i otce. Dívka touží po pomstě, a tak se spolu s mladší sestrou vydává na nebezpečnou pouť přes nehostinnou pustinu.

Naděje ji žene stále vpřed, přímo do náruče nepřátel. Pustina ale není tak prázdná, jak dívka předpokládala. Bandité, pašeráci a překupníci nejsou ničím neobvyklým. Na tom nejnepravděpo­dobnějším místě Saba potkává Jacka – kluka pochybného původu, který by ji mohl zavést za bratrem. Otázka zůstává jediná – může Saba vůbec někomu věřit?

Přežije jen ten nejsilnější

Moira Young zasadila děj svého příběhu do drsného dystopického světa, jehož obyvatelé neustále narážejí na pozůstatky dávno zaniklé civilizace Padlých. Tomu uzpůsobila i ráz celého příběhu a výběr hrdinů. Hlavní protagonistka Saba je prototypem ostřílené drsňačky, která se nebojí vrhnout do rvačky, pokud to situace vyžaduje. To je příjemná změna oproti ufňukaným princezničkám, které se občas v knihách podobného žánru vyskytují.

Moira Young v pěti bodech

  1. Původem pochází z Kanady.
  2. Má dvě mladší sestry, které stále žijí ve Vancouveru.
  3. V současné době žije s manželem ve Velké Británii.
  4. V minulosti bývala herečkou, tanečnicí a operní pěvkyní.
  5. Její debutová kniha Krvavá cesta vyhrála Costa Children’s Bo­ok Award.

Autorka věnuje velkou pozornost psychice hlavní hrdinky a jejím proměnám v průběhu celého příběhu. Velký důraz klade především na její blízký vztah s bratrem a chybějící lásku k mladší sestře. Jako příjemné oživení působí i inteligentní vrána Nero, který doprovází Sabu na každém kroku.

Odlišnost je dobrá věc

Co je na této knize tak výjimečného? Nejspíš to bude neobvyklá stavba vět, kterou autorka občas používá. Nebo snad samotné prostředí příběhu a hrdinové, díky kterým toto dílo vybočuje z řady svých konkurentů? Krvavá cesta je knihou, kterou ocení především čtenáři dystopických příběhů. Už od samého začátku je příběh nabitý akcí, a jelikož se hlavní hrdinka chová jako pořádná drsňačka, přečtou si ji s chutí i muži.

  • Moira Young: Krvavá cesta
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Zdeněk Uherčík
  • 344 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
21. prosince 2013, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Krvavá cesta

Krvavá cesta
329 Kč 296 Kč