Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se pálí perníková doupata, létají kulky, Jason Aaron & R. M. Guéra: Zatni pěsti (Skalpy 9)

Aaron Jason : Skalpy 09: Zatni pěsti

Kdo by to byl čekal, že se tělnatý šerif Karnow, jehož veškerá odvaha by se až donedávna vešla do krabičky na žvýkací tabák, na stará kolena pochlapí? Dokonce si usmyslel, že zbytek života stráví prosazováním zákona a pořádku, což v překladu znamená rozbít dosud tolerovanou síť místních drogových dealerů a dostat za katr zkorumpovaného náčelníka Lincolna Rudou vránu. Ten si však s Karnowem zatím příliš starostí nedělá. Mnohem víc jej totiž sžírá vlastní svědomí.

V češtině se s oblibou říká, že když se kácí les, létají třísky. V indiánské rezervaci Prérijní růže mají rozdílnou zkušenost, na základě níž se rozhodli přísloví poněkud obměnit: „Když se pálí perníková doupata, létají kulky.“ Jak fráze vznikla?

Etymologie je nasnadě. Náčelník Rudá vrána se vydal na stezku morální nápravy a nechal lehnout popelem všechny pervitinové laboratoře v okolí. Jeho radikální obrozenecké snahy se však nesetkaly s přílišným pochopením jeho kumpánů, kteří z výroby a prodeje perníku profitují. Naštvaní kšeftmani po Lincolnovi žádají okamžité vysvětlení, ne-li rovnou náčelníkovu hlavu, a věrný bodyguard Šunka se musí otáčet. Jenže i on chápe, že zákony zločineckého trhu jsou nemilosrdné a neměnné, zatímco věrnost má své meze.

Amerika nasáklá krví

Nejnovější příspěvek k dějinám indiánské rezervace Prérijní růže se jmenuje Zatni pěsti a – jak už se v sérii Skalpy stalo dobrým zvykem – neobejde se bez řady krvavých scén. Hned několik jich čtenáři servíruje historická vsuvka příznačně nazvaná Umění skalpování. Formou paralelně vystavěných osudů dvojice bělochů a dvojice indiánů v něm scenárista Jason Aaron připomíná zřídka reflektovanou, temnou tvář osídlování Ameriky: řádění lovců odměn, přesněji řečeno vyvražďování indiánských vesnic a puebel za veřejné peníze.

Komiksová série Skalpy v češtině (Scalped)

Právě podobný žánrový přesah až ke společenské reflexi a kritice, který se na stránkách Aaronovy indiánské série objevuje opakovaně, dělá ze Skalpů mnohem serióznější a hlubší komiks, než by mnohý čtenář od „obyčejné“ noir detektivky očekával. Ostatně už samotné zasazení celé série do zločinem, drogami a alkoholem nasáklé indiánské rezervace lze chápat jako Aaronův tichý, ale rezolutní komentář na adresu bělošského útlaku původních obyvatel, který bohatou indiánskou kulturu zcela zmrzačil a nechává ji pouze živořit v ústraní.

Chceš-li přežít, zatni pěsti

Když už je řeč o zmrzačení metaforickém, patří se jedním dechem zmínit i to fyzické, které výrazně definuje děj ústředního, do pěti kapitol rozloženého příběhu Zatni pěsti, jenž celému svazku propůjčil jméno. Dash Zlý kůň si z posledního střetu s nepřítelem odnesl průstřel tváře a celou řadu dalších zranění. Kvůli sdrátované čelisti teď nemůže mluvit, čehož Aaron ve spolupráci s kreslířem R. M. Guérou výborně využívá. Veškeré Dashovy myšlenky, nálady a činy jsou znázorněny pouze skrze kresbu, případně doplňující dialogy dalších osob. Nejenže Dashova nedobrovolná němota ozvláštňuje samotnou postavu i veškerou její interakci s okolím, ale dokazuje též, že i v devátém svazku série její autor ještě může čtenáře lecčíms překvapit.

Jason Aaron v pěti bodech

  1. Je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu, kde už pracoval mj. na sériích Wolverine, Ghost Rider, Punisher či Thor: God of Thunder.
  2. Než přešel k Marvelu, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana). Za tuto minisérii si vysloužil svou první nominaci na Eisnerovu cenu.
  3. Skalpy, ambiciózní projekt o zločinem prolezlé indiánské rezervaci, psal Aaron pro Vertigo v letech 2007 až 2012, v originále už je tedy série kompletní.
  4. V současnosti boduje krimi-komiksovou sérií Southern Bastards (Jižanští parchanti), která byla roku 2015 oceněna Harveyho cenou za nejlepší novou sérii a o rok později dvěma Eisnerovými cenami (pro nejlepší pokračující sérii a pro nejlepšího scenáristu).
  5. Česky vyšel též Aaronův Doctor Strange, Punisher či jižanský noir Muži hněvu (Men of Wrath). Další autorovy superhrdinské scénáře (X-Men, Black Panther aj.) vyšly v komiksových řadách nakladatelství Hachette Fascicoli.

Deváté Skalpy v ničem konkrétním nezaostávají za čtenářovými vysokými očekáváními, ba naopak mu předkládají ještě více napínavých a zlomových momentů než obvykle včetně několika střetů kdo s koho. Z celého svazku doslova sálá energie a současně pocit blížícího se konce. Mnohé linie se uzavírají a některé zásadní postavy se nadobro poroučejí do věčných lovišť. Jiné, od nichž by se to možná ani nečekalo, se naopak i s pomocí přívětivého scenáristy vydrápou i z té největší šlamastyky. Třebaže v těchto momentech autenticita příběhu možná trochu zakolísá, zas a znovu se čtenář přesvědčuje o tom, jak plastickými postavami s individuálními nedostatky Aaron indiánskou rezervaci Prérijní růže zalidnil. Do poslední chvíle není jasné, kdo nakonec hru na kočku s myší vyhraje a kdo zůstane s kulkou v hrudníku ležet v prachu cesty.

  • Jason Aaron & R. M. Guéra: Zatni pěsti (Skalpy 9)
  • Crew, 2018
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • 140 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
4. dubna 2019, Jakub Ehrenberger

Skalpy 09: Zatni pěsti

Skalpy 09: Zatni pěsti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč