Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kdo si zahrává s černou magií, musí být Vinen!, Jim Butcher: Vinen (Harry Dresden 8)

Butcher Jim: Harry Dresden 8 - Vinen

Uspořádat setkání fanoušků filmových hororů se zdál být báječný nápad, ovšem jen do chvíle, než se oživlá monstra z béčkových bijáků rozhodla ukázat návštěvníkům, zač je toho loket. A nebyl by to Harry Dresden, jediný profesionální čaroděj v Chicagu, aby se nestal ochráncem slabých a utlačovaných a nepokusil se řádění nadpřirozených sil učinit přítrž.

Jak bylo u Jima Butchera zvykem v předchozích sedmi dílech série o Harrym Dresdenovi, je i Vinen pojat jako samostatný detektivní případ. Odehrává se v časech, kdy je čaroděj již etablovaným členem a Strážcem Bílé rady, orgánu dohlížejícího na správné použití magie. Samotný román začíná popravou mladého čaroděje, který užíval černou magii, ale činil tak nevědomky a zemřel, aniž by dostal šanci k nápravě. A Harry, který se kdysi sám ocitl v podobné situaci, odmítá toto chování Rady vnitřně přijmout a srovnat se s ním.

Na počátku knihy tedy zachycuje autor hlavního hrdinu vnitřně rozedraného, hraje na nostalgické struny, a nabízí úvahy o „správných a špatných věcech“, o mašinerii, která člověka sešněruje a následně semele. A do toho přidává i trochu rozhárané city týkající se nejen Dresdenovy kolegyně Murphyové, ale také odcházejícího bratra.

Změkčilé pofňukávání však nemá dlouhého trvání – jakmile se vyrojí postavy z hororů a dojde na akci, je čaroděj opět pevný v kramflecích, trousí hlášky, a mává svým magickým náčiním jako o život (o který mu mnohdy opravdu jde). Všechny pochyby jsou odsunuty do pozadí, a opět se probouzejí místy až nelogicky sebevražedné tendence ochránit všechny okolo bez ohledu na újmu na vlastním zdraví. A málo platné, Jim Butcher opět přesvědčuje, že psát akci opravdu umí, a že se nebojí do ní přidat i kopu zábavy, hlášek a ironie, aby čtenářům „chutnala“ ještě o něco lépe.

Vše souvisí se vším

Vinen je sice samostatným románem, ovšem čtenáři neznalí předchozích dílů budou mnohdy tápat, neboť odkazů na události a postavy z minulých dílů výrazně přibývá. Čarodějovými spojenci se stávají postavy, které jsou pro znalce série známé, a tím pádem působí i mnohem plastičtější a jejich jednání a pohnutky jako pochopitelnější – nezasvěcenec se sice neztratí, protože každý z charakterů je krátce představen, ale přijde o část požitku z děje. Navíc se několik posledních desítek stran odehrává již mimo rámec honu na oživlá filmová monstra, a ačkoliv jsou tím nejpodstatnějším z celé knihy pro budoucí osudy čaroděje, pro čtenáře toužícím po samostatném románu jsou pouze zbytečným přívažkem bez valnějšího smyslu.

Jim Butcher v pěti bodech

  1. Jim Butcher, literární otec Harryho Dresdena, začínal četbou Pána prstenů a Dobrodružství Hana Sola. Jeho prvotními vzory byli J. R. R. Tolkien, Lloyd Alexander a C. S. Lewis.
  2. První knihu s Harrym, Storm Front (česky Bouřková fronta), napsal ve věku 25 let.
  3. Od té doby se série rozrostla na celkových čtrnáct knih a patnáctá se již připravuje. V českém překladu vydal Triton zatím osm, na dalších se pracuje.
  4. Na motivy knih o Harrym Dresdenovi vyšlo kromě audioknih také několik komiksů a počítačová hra. Butcherovy knihy se dokonce staly natolik populární, že na jejich motivy vznikl i televizní seriál.
  5. Kromě série „The Dresden Files“ stvořil autor také klasickou fantasy sérii Kodex Alera, která má v současné době šest knih, ale díky úspěchu série o moderním čaroději se již nejspíše nebude nadále rozrůstat.

Provázanost s předchozími díly se doposud projevovala spíše na pozadí děje. Nyní však vystupuje do popředí a ukazuje na promyšlenost autorského záměru od samého počátku, protože i méně významné události z minulosti se promítají do současnosti hlavního hrdiny. Čtenář kromě honu na strašáky z filmového plátna sleduje válku upírů Rudého dvora s pomalu prohrávajícími čaroději, obnovené boje Letního a Zimního dvora v zemi víl a náznaky, že Harry je pouze figurkou v plánu mnohem rozsáhlejším, než by mu bylo milé.

Hořká pilulka na závěr

Na závěr zbývá upozornit na dva nešvary, které je opravdu těžké skousnout. Prvním z nich je Dresdenův nulový pud sebezáchovy hraničící mnohdy s totální absencí mozku – do každého nebezpečí se vrhá po hlavě; a ačkoliv si velice dobře uvědomuje, že v sázce je jeho život a zároveň že je velmi důležitou postavou ve hře neznámých mocností, nemá skrupule obětovat se pro dobro ostatních. Ať se autor snaží sebevíc, takhle hloupé jednání prostě zdůvodnit nedokáže.

Druhým velmi nešťastným počinem je anotace – vyzradit pointu celé knihy na zadní straně obálky si žádá minimálně facku s rozběhem. Čtenář celou knihu hledá a snaží se odhadnout, kdo by mohl být oním avizovaným učedníkem, aby nakonec… Inu, drobnost, která dokáže řádně otrávit.

I přes tyto drobné vady je Vinen jedním z nejlepších dílů série. Opět nechybí pár originálních nápadů, odsýpající akce a navíc jako bonus je přidána i čarodějova „citová“ stránka. Ale pokud si chcete tuto knihu vychutnat opravdu naplno, nezbývá než doporučit pročíst si celou sérii pěkně od počátku.

  • Jim Butcher: Vinen (Harry Dresden 8)
  • Triton, 2014
  • Obálka: Chris McGrath
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • 504 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
28. září 2014, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Harry Dresden 8 - Vinen

Harry Dresden 8 - Vinen
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč