Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Juli objevuje za zrcadlem úplně nový svět, Alina Bronsky: Za zrcadlem

Bronsky Alina: Za zrcadlem

V životě Juli má všechno svůj pevný řád. Všichni se musí chovat stejně a být normální. Kdo jen lehce vybočí, toho sledují. Juli nikdy nic jiného nepoznala. Vždy se chovala tak, jak od ní očekávalo okolí, a se svým jednotvárným životem byla spokojena. Dokud ji jednoho dne z ničeho nic nezmizela matka.

Tímto dnem se Juli převrátí život vzhůru nohama. Policie přijde do jejich domu, ale její příslušníci si nevšímají očividných stop po násilí a hrdinku odbydou větou: „No jo, mámy přicházejí a odcházejí,“ načež se hlasitě rozesmějí a odchází. Juli už vůbec nic nechápe. Copak je v pořádku, že normální občanka jen tak zmizí a všem je to jedno? Jenže Juliina matka nebyla žádným normál. Je to jedna z mála dosud žijících víl.

Čtenářům může být už na začátku jasné, že v knize půjde o odhalení rodinného tajemství a následné nalezení Juliiny matky, ale mezitím autorka odhalí tolik záhad, že se čtenář do celého příběhu krásně zamotá. Na každé stránce se děje něco zajímavého a díky tomu není snadné knihu odložit.

Juli, která celý příběh vypráví, v sobě má pořádný zmatek. Její matka je víla a ona celý život o ničem nevěděla. Slovo víla slýchala ve škole jako jednu z nejhorších nadávek. A teď je možná také jedna z nich? Čtenář se s ní dokáže velmi snadno ztotožnit, protože se chová stejně jako každá jiná dívka jejího věku, a pokud má nějaké ty nadpřirozené schopnosti, tak se jich spíše obává, než aby je sama použila.

Alina Bronsky v pěti bodech 1.Narodila se v Jekatěrinburgu. 2. Ve třinácti letech se s rodinou přestěhovala do Německa. 3. Působila jako redaktorka v novinách. 4. Už od mládí toužila stát se spisovatelkou. 5. Její první román sklidil velký úspěch, a byl nominován na jednu z neprestižnějších evropských literárních cen.

Juliino pátrání zavede čtenáře na spoustu zajímavých míst, ale mnoha odpovědí se nedočkají. Atmosféra je sice po celou dobu napjatá a takřka věští nějaké zásadní rozuzlení, ale v tomto případě si autorka nejspíš schovává všechny trumfy do druhého dílu, který byl v Německu již vydán.

Ráda bych věřila, že moje máma zmizela z domu dobrovolně. Ale ač jsem se tu představu snažila přijmout, co jsem mohla, byla prostě absurdní. Neměla jsem u sebe ani klíče a máma to věděla. V zásadě nevycházela z domu. (str. 16)

Za zrcadlem jistě zaujme svým originálním námětem, kde je na víly pohlíženo úplně jinak, než jsou čtenáři možná zvyklí z jiných fantasy knih. Hledání Juliiny matky, které se chvílemi zdá být nekonečné, se může stát jistým způsobem jednotvárné, ale nudná tahle kniha rozhodně není. Překvapivých zvratů obsahuje bez pochyby mnoho, postavy jsou realistické, a přestože nejde o nic světoborného, z čehož by ve čtenáři zůstaly dojmy ještě měsíc, tvoří kniha krásnou, nenáročnou a oddychovou četbu na jedno odpoledne.

  • Alina Bronsky: Za zrcadlem
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Jan Sládek
  • obálka: Veronika Cágová
  • 270 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
7. února 2014, Roxana Kubovská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Za zrcadlem

Za zrcadlem
279 Kč 251 Kč