Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Joker: Působivé CV markýze zločinu, Joker - Oslava 75. výročí

různí: Joker - Oslava 75. výročí

Joker. Pán chaosu, vládce zločinu, nemesis temného rytíře a jeden z nejlepších komiksových antagonistů všech dob. A také docela stařík, když na to tak přijde.

V dubnu minulého roku totiž chlapík s podivným smyslem pro humor oslavil 75 let. Celé tři čtvrtiny století již uběhly od chvíle, kdy se poprvé objevila jeho zvrácená touha škodit a krást, podbarvená šíleným smíchem a pokerovou kartou. A tak jako mnozí další legendární superhrdinové a superpadouši z komiksové stáje nakladatelství DC Comics, i Joker si zasloužil vydání svého dosavadního životopisu.

Ten je určený spíše pro fanoušky komiksu jako média a zájemce o jeho barvitou historii. Na vybraných kapitolách Jokerova života si totiž pochutná spíše váš vnitřní vědátor než příběhožrout – skvěle totiž znázorňují, jakou cestu superhrdinský komiks během své existence našlapoval. Kniha je rozdělena do pěti časově ohraničených částí, z nichž každá skvostně znázorňuje vývoj Jokerovy postavy.

V rané fázi své kariéry geniálního šílence Joker působí jako (všeho)schopný gangster a zákeřný zabiják, který si právem vysluhuje náklonnost fanooušků – jeho plány jsou zábavné, střety s velkým netopýrem napínavé a akční. Nedá se pochybovat o tom, že tito dva pánové se vlastně potřebují.

S postupem času však Jokerova postava měkne. Ubývá počet mrtvol, které za sebou se šíleným šklebem nechává, arcipadouch se věnuje spíše krádežím. Jeho početná plánování na rychlé zbohatnutí jsou sice zábavná, ale překvapivě mnohem naivnější a dětinštější než příběhy z úvodní fáze Jokerova „života“. Teprve po sejmutí pout v podobě omezení Comics Code Authority se antihrdina zase začíná pomalu ale jistě rozjíždět – a ruku v ruce s tím i temnota, která si otevírala vrátka do Batmanovských komiksů.

Přesvědčit se o tom můžete v příběhu, kdy se Joker na kratičký moment stane „normálním“. Nebo v legendárním sešitu Smrt v rodině, ve kterém… No, pokud neznáte, nebudeme spoilerovat. Prozatímní tečku (nebo spíše středník?) za Jokerovou kariérou pak představuje příběh z restartovaného vesmíru DC „New 52“ psaný Scottem Snyderem, který dodal komiksovému Batmanovi ve spolupráci s Gregem Capullem v novém století patrně největší lesk.

Výběru příběhů se dá jistě oponovat. Rozhodně se stavím mezi ty hlasy, že některé slavné Jokerovy historky trestuhodně chybí (především Moorův Kameňák, ale i Morrisonův Arhkam: Pochmurný dům v pochmurném světě), nebo že výběr pouhých kapitolek z rozsáhlejších dějů není úplně šťastná technika. Oslava 75. výročí Jokerových narozenin by si zasloužila také více teoretického textu. Úvody k jednotlivým kapitolám jsou na můj vkus až přespříliš stručné. A někdy až moc spoilerující.

Stále však platí, že jde o knihu, kterou komiksový fanoušek musí mít. A při troše štěstí se svého vydaného CV dočkají i další hrdinové DC.

  • Joker – Oslava 75. výročí
  • BB/art, 2016
  • překlad: Richard Podaný, Petr Zenkl a Štěpán Kopřiva
  • 400 stran, 999 Kč (v e-shopu Fantasye již za 899 Kč)
9. března 2016, Josef Horký

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Joker - Oslava 75. výročí

Joker - Oslava 75. výročí
999 Kč 899 Kč