Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak si anděl poradí v Zásvětí?, Alexandra Adornettová – Zásvětí (Zář 2)

Adornettová Alexandra: Zář 2 - Zásvětí

V Záři mladá australská spisovatelka Alexandra Adornettová svým čtenářům představila skupinku tří andělů, kteří přišli na zem s úmyslem přinést jí dobro. Teď ovšem přichází Zásvětí, kde jedna z andělské trojice na vlastní kůži pozná, s jakým nepřítelem se potýkají. V Pekle totiž potká samotného Tatíčka. Ďábelský Lucifer má tuhle přezdívku rád, tak si dávejte pozor, a při případném setkání ho tak oslovujte.

Bethany je anděl poslaný na zem bojovat proti silám zla. Navzdory nebeským zákonům se zamilovala do člověka Xaviera. Poté, co byl z Venus Cove vyhnán démon Jake Thorn, zdálo se, že se Bethany a Xavier konečně dočkají šťastného konce. Jenže Pekelníci se nevzdávají snadno – Jake se vrací a unese Bethany. Dokáže anděl přežít v Zásvětí, jak je zde Peklo nazýváno, než mu někdo přijde na pomoc?

Přečtěte si i RECENZI NA PRVNÍ DÍL SÉRIE – ZÁŘ

Zásvětí je stejně jako Zář psáno z pohledu Bethany, která je tentokrát izolována od svých kamarádů, přítele a andělských sourozenců. Navštěvuje je pouze pomocí astrální projekce. V knize se tak odehrávají dvě dějové linky: jedna se zaměří na Bethany, Jakea a několik nových postav, a druhá týkající se těch, co zůstali na Zemi. Opravdu zajímavou postavou je archanděl Gabriel, ale i přesto, že autorka jeho postavu rozvíjí více než v prvním díle, stále to není tolik, kolik by si zasloužil. Bethin pohled je totiž značně Xavierocentrický.

Série Zář:

  • Halo, 2010 (č. Zář, Knižní klub, 2011) – recenze
  • Hades, 2011 (č. Zásvětí, Knižní klub, 2012)
  • Heaven, 2012 (vyjde u Knižního klubu)

Rozdělení zamilovaných hrdliček udělalo knížce opravdu dobře. Zásvětí už není úvod a omílání vztahu dokola, dočkáme se i nějaké té akce. Tempo příběhu se o něco zrychlilo, ale pořád to není ono. Když není nic lepšího na práci, čte se to poměrně dobře i přes občasné nudnější pasáže. Ve chvíli, kdy se nabízí nějaká záživnější kniha nebo činnost, však není nejmenší problém Zásvětí odložit. Velká brzda příběhu jsou Bethanyiny myšlenkové pochody a některé její popisy. Mnohdy by se nic nestalo, kdyby je čtenář přeskočil. V těchto pasážích totiž není výjimkou, že se přistihne při čtení jednoho odstavce už potřetí. Nejlepší částí knihy je její závěr, na posledních čtyřiceti stranách se rychlost příběhu opravdu stupňuje a tady teprve přichází ta chvíle, kdy se knížka špatně odkládá. otevřený konec navíc svádí k okamžitému pokračování v sérii. Na třetí díl si však čeští čtenáři ještě počkají, Knižní klub plánuje Zkázu, závěrečný díl série, až na srpen příštího roku.

Kateová Lauren: Andělé 1 - Pád
Fitzpatrick Becca: Zavržený

Redakce Fantasye doporučuje podobné knihy:

Ale nesmíme zapomínat, že Zásvětí je především romance. A velký hold Alexandře Adornettové, že se zdržela klišovité šablony většiny druhých dílů – milostného trojúhelníku. Bethany celou dobu ví, koho chce a ani jednou nezapochybuje ve svém přesvědčení. Nedočkáme se proto hrdinčina zbytečného (a otravného) pochybování, jestli je její pravá láska opravdu pravá a jestli si přeci jen nemá vybrat svalovce číslo dvě (což stejně v závěru ve většině případů neudělá). Její milostné cvrlikání se týká výhradně Xaviera.

Alexandra Adornetto v pěti bodech:

  1. Narodila se roku 1992 v Austrálii, její skutečné jméno je Alexandra Grace.
  2. Oba její rodiče, po nichž zřejmě podědila svou lásku pro knihy, jsou učitelé angličtiny.
  3. Svou prvotinu Zloděj stínů (Shadow Thief) napsala již ve čtrnácti letech.
  4. Její první kniha, která sklidila větší úspěch, je právě Zář.
  5. Alexandra v současnosti žije v Melbourne.

Kdo čeká převážně romantický příběh s menším množstvím akce, nebude zklamán. Ostatním bude Zásvětí připadat přeslazené a trochu nudné.

  • Adornettová, Alexandra: Zásvětí (Hades)
  • Euromedia Group k. s. – Knižní klub, Praha 2012
  • Překlad: Markéta Demlová
  • Obálka: David Dvořák
  • 352 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
29. srpna 2012, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Zář 2 - Zásvětí

Zář 2 - Zásvětí
299 Kč 269 Kč