Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I špatné věci se občas vyplatí opakovat, Ian Tregillis: Nutné zlo (Milkweed 3)

Tregillis Ian: Milkweed 3 - Nutné zlo

Druhá světová válka byla v této konkrétní realitě mnohem ničivější než u nás. Hitler totiž měl po ruce skupinu upravených nadlidí, jejichž superschopnosti zajišťovaly hladký průběh války. Ať už díky předvídání budoucnosti nebo třeba pyrokinezi. Británie odpověděla komunikací s démony z jiné dimenze, kteří za krvavé oběti ohýbali přírodní zákony. Výsledkem ale bylo naprosté zničení lidstva. Na poslední chvíli se povedlo přenést do minulosti jediného přeživšího, který dostal za úkol zabránit nejhoršímu. Znamená to ale, že by mělo Německo nakonec válku vyhrát?

Raybould Marsh má prostě smůlu. Nejdřív ho německá jasnovidka Gretel postupně připraví o rodinu, potom ho zradí nejlepší přítel, aby se vzápětí Británií prohnalo úderné komando sovětských supervojáků, jejichž výcvik vychází z toho nacistického. Jedinou nadějí se zdá být bianco šek pro démony. Jenomže ti tak mohou konečně uskutečnit svou jedinou touhu – vymazat lidskou špínu z povrchu jinak dokonalého vesmíru. Marsh ale dostane ještě jednu šanci. Musí dokázat porazit Německo tak, aby nedošlo na smlouvu s démony. Zároveň je třeba zničit veškeré důkazy o nacistickém výzkumu nadlidí. A pak je tady ještě Gretel, která udělá vše pro to, aby její budoucnost zůstala po Marshově boku.

Je zřejmé, že všechny tyto katastrofy nezvládne britský tajný agent sám. Jenomže komu se dá v minulosti dostatečně důvěřovat? Marsh nakonec dospěje k rozhodnutí, že si nové dějiny bude muset zařídit sám. I když bude jeho mladší verze ze začátku velmi skeptická…

Ian Tregillis v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1973 ve Spojených státech.
  2. Vystudoval univerzitu v Minnesotě, kde získal doktorát z fyziky.
  3. Titul Ph.D. získal za výzkum týkající se rádiových galaxií.
  4. V roce 2005 absolvoval Clarion workshop pro talentované spisovatele sci-fi a fantasy.
  5. V současné době žije v Novém Mexiku.

Základní premisa závěrečné části trilogie obsahuje snad všechna klišé, která si lze v takovém případě představit. Jenomže Ian Tregillis již nejednou dokázal, že je více než schopným vypravěčem. Jeho verze alternativní minulosti fiktivní historie je plná napětí, akce i nečekaných zvratů. Gretel úspěšně sabotuje německé snahy o konečné vítězství, čímž stále víc přibližuje Tregillisovu verzi druhé světové války té opravdové. Spojencům se podaří evakuovat ze severní Francie. Luftwafe je bezzubá, neboť jí stále velí neschopný Göring. A britské síly mezitím statečně vzdorují nacistické převaze. Tato paralela ještě umocňuje zážitek ze čtení, protože každou kapitolou se alternativní minulost sbližuje s tou naší.

Ian Tregillis vytvořil velice atraktivní svět, v němž se dokonale vyvažují přednosti jednotlivých stran válečného konfliktu. Zatímco první kniha se nese v duchu zoufalé snahy o záchranu svobody, byť za cenu obětování stovek nevinných civilistů, druhá kniha pokračuje ještě katastrofičtějším konfliktem dvou světů – Britského impéria a Sovětského svazu, který Třetí říši předčí nejen počtem suberbytostí, ale i jejich schopnostmi.

Nutné zlo pak geniálním způsobem vrací autorův svět do reálných kolejí. Skoro jako kdyby tím chtěl Tregillis dát za pravdu těm nejzapálenějším zastáncům konspiračních teorií. Ať už ale byly jeho úmysly jakékoli, povedlo se mu stvořit výjimečně čtivou trilogii s originální zápletkou a překvapivě komorním závěrem. Tato série zkrátka nesmí chybět v žádné knihovničce fanoušků fantastiky.

  • Ian Tregillis: Nutné zlo (Milkweed 3)
  • Argo, 2017
  • Překlad: Pavel Bakič
  • Obálka: Tom Sanderson
  • 364 stran, 378 Kč (v eshopu Fantasye již za 340 Kč)
18. listopadu 2017, Tomáš R. Tokoš

Milkweed 3 - Nutné zlo

Milkweed 3 - Nutné zlo
378 Kč 340 Kč