Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I dobro může přivézt do hrobu. Trilogie zrádkyň Trudi Canavan vrcholí, Trudi Canavan: Královna zrádkyň (Trilogie zrádkyň 3)

Canavan Trudi: Sonea - Trilogie Zrádkyň 3 - Královna Zrádkyň

Velké finále se blíží a na Sonee leží velká zodpovědnost. O to větší, že situaci musí vyřešit tak, aby mohla zachránit svého syna. Dokáže černá čarodějka nemožné a zabrání krvavému konfliktu, jenž je každým dnem blíž a blíž?

V třetím pokračování této velkolepé trilogie se střetávají dva příběhy vyprávějící o různých osudech. Zpočátku čtenáři sledují jen jednu dějovou linku, ale Sonea je posléze nucena odejít, a tak zanechává svoji svěřenkyni bez ochrany. Jenže ani Lilia není na všechno sama a dokáže si poradit i v situacích, které jsou podle některých nad její síly. Velkou ránou je pro ni to, že nad sebou najednou nemá ochrannou ruku své přítelkyně, a tak si někteří myslí, že je bez ní slabá a snaží se toho využít.

Jenže ani Sonea to nemá jednoduché. Musí bojovat nejenom s velkým množstvím nepřátel, ale i se vzpomínkami, které se na ni během putování valí jedna za druhou. Všechno kulminuje v okamžiku, když se potká se svým synem Lorkinem. A právě tato chvíle rozhodne nejenom o jejích osudech, ale také osudech Kyralie a Sachaky.

Nezapomenutelná jízda. Tak bychom mohli označit příběhy Trudi Canavanové, australské spisovatelky, jež se nebojí novot a trochu složitějšího, ale přesto kouzelného jazyka. Intriky, velkolepé bitvy a všudypřítomná magie. Právě to je největším lákadlem, které tyto příběhy nabízejí.

Trudi Canavan v pěti bodech

  1. O umění se zajímá už od dětství.
  2. Pracovala pro časopis Aurealis.
  3. Ve 25 letech absolvovala kurz psaní, aby mohla napsat svůj první román.
  4. V roce 1999 získala ocenění Aurealis za nejlepší krátký fantasy příběh.
  5. Její druhá kniha, Novicka, byla opět nominována na cenu Aurealis.

Jsou natolik obsáhlé, že čtenáře dostatečně nasytí, ale zároveň mu nechají prostor pro další přemýšlení. Autorka ví, že nesmí všechny otázky vyřešit hned, proto odpovědi dávkuje po částech. Není to taková rychlovka, kde autor pointu prozradí hned na začátku. Tady musí čtenář tápat společně s hrdiny a postupně s nimi odkrývat jednotlivé záhady. Kousek po kousku odhaluje minulost všech zúčastněných, hlouběji proniká do intrik, jimiž je příběh protkaný a nestačí se divit, co může vést k vypuknutí války.

Zajímavým způsobem jsou v knížce vyzdvihnuty obě dvě strany – ta dobrá, ale i ta zlá. Právě Trudi ukázala, že černá magie nemusí být nutně ta špatná. Člověk je tvor, který má tendenci se na svět dívat černo-bíle. Neodlišuje jednotlivé zájmy, které dotyčného dovedly na danou cestu. Řekne si: „On je černý mág, tak je ten zlý.“ Nicméně Canavanová se snaží ukázat pravý opak. Neobhajuje, jen vysvětluje a ptá se, zda i dobro může být někdy ke škodě.

Završení Trilogie zrádkyň je sladkou odměnou po tak dlouhé cestě. Spisovatelka tímto koncem dokázala, že se nebojí udělat krok, jež by od ní čtenáři nečekali. Zároveň na ně padne určitá melancholie, poněvadž konec vyvolá právě takové pocity.

  • Trudi Canavan: Královna zrádkyň (Trilogie zrádkyň 3)
  • Zoner Press, 2013
  • překlad: Veronika Nohavicová
  • obálka: HildenDesign, Max Meinzold
  • 382 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
15. března 2014, Michaela Voláková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sonea - Trilogie Zrádkyň 3 - Královna Zrádkyň

Sonea - Trilogie Zrádkyň 3 - Královna Zrádkyň
  359 Kč