Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Honba za přežitím a nadějí pokračuje, Amy Kathleen Ryan: Plamen (Vesmírná pouť 3)

Ryan Amy Kathleen: Vesmírná pouť 3 - Plamen

Tři hlavní hrdinové. Troje různé myšlenky, plány, ambice. Jeden z nich se žene za svobodou, další za mocí, jiný za spravedlností. Ve skutečnosti vlastně nemají vůbec nic společného. Kromě toho, odkud pochází a co hledají. Naději.

Poté, co Seth opustil Waverly na posádce jejich mateřské lodi Empyrea a ona samotná se se zbývajícími děvčaty vydala na nepřátelskou loď Nový obzor, nabraly věci nečekaný spád. Výbuch na Empyreu jeho větší část porušil. Kieran, který výbuch na Empyreu sledoval z Nového obzoru, se snaží vymyslet, co by bylo nejlepší pro jeho posádku a dokonce je ochotný uzavřít dohodu se samotným ďáblem – Anne Matherovou. Ta je zodpovědná za prvotní napadení Empyrea a únos děvčat. Seth je zraněný a nikdo nepředpokládá, že přežil. On se ale tajně dostal na Nový obzor a nyní se ukrývá.

Poté, co Waverly úspěšně přistála na Novém obzoru se zbývajícími děvčaty, drželi ji v domácím vězení a neustále ji doprovázeli strážní. Většina dětí se také shledala se svými rodiči, kteří byli na Novém obzoru drženi, ale něco není v pořádku. Všichni dospělí se chovají apaticky a sympatizují s myšlenkami Anne Matherové. Z toho důvodu se Waverly spojí se záhadným staříkem – doktorem, který si dal za cíl svrhnout Anne. Když mu Waverly pomůže, pomůže i on jí a rodičům dětí.

Plamen je třetím a posledním dílem vesmírné trilogie od autorky Amy Kathleen Ryan. Je nutné předem podotknout, že ačkoli se jedná o sci-fi trilogii o vesmírném putování, je to jakýsi slabý odvar toho, co by od něčeho podobného mohl čtenář čekat. Přece jen, jedná se o knihy žánru Young Adult.

Dějová linie příběhu je postavená poutavě a dá se říct, že je takovou zlatou střední cestou mezi předchozími díly. Zatímco díl první – Mlhovina – byl více akční, díl druhý – Jiskra – obsahoval hodně úvah a především změn charakterů. Vzhledem k vývoji příběhu autorka určitě zvolila dobrý postup a do Plamene zahrnula od každého notnou dávku.

Jednou z věcí, která by mohla potencionálního čtenáře zaujmout, je určitě to, jak věrně jsou v příběhu vyobrazeny lidské emoce. Především také to, jak se lidská povaha může za určitých okolností změnit. Autorka na názorných případech ukazuje, jak touha přežít občas převáží morální hodnoty a jak bychom si také v životě měli uvědomit, že ne vždy dobro nad zlem zvítězí. A to je asi skutečná podstata příběhu. Hrdinové neustále zápasí s nepřáteli, s technickými zkraty a se sami sebou. Ne vždy vyhrávají. Vždycky ale najdou nějaký způsob, jak to zkusit znovu, udělat něco lépe. A takové poselství asi autorka mínila předat, což se jí určitě povedlo.

Amy Kathleen Ryan v pěti bodech

  1. Pochází z amerického státu Wyoming, nyní žije s manželem v Coloradu.
  2. Absolvovala studia anglistiky na univerzitě ve Vermontu, dále obor tvůrčího psaní na The New School v New Yorku.
  3. Její prvotina byla určena dětem, nyní se zabývá tvorbou pro teenagery.
  4. Ve volném čase ráda jezdí na kole, kouká na filmy a chodí na procházky se svým psem.
  5. Zbožňuje pohled z okna za deštivého dne, nejlépe i s bouřkou a blesky.

Plamen dotahuje do konce všechny dějové linie, které autorka kdy začala. Nic nebylo vynecháno, na nic nebylo zapomenuto a každý dostává takové zakončení, jaké si zaslouží. Příběh samotný se od začátku vyvinul velmi viditelným způsobem a autorčino vyprávění je živější, plnější. Stránky nejsou jen tak zaplněny slovy, ale dávají dohromady dobrý, smysluplný příběh.

Stejné se týká i postav. Waverly, která byla na začátku poměrně plachá a neuměla se za sebe postavit, byla nucena vyrůst a stala se z ní bojovnice za to, v co věří. Kieran si prošel fází popularity a fází pádu, ale vyšel z toho jako dobrý vůdce. A Seth? Ze zbrklého mladíka, který měl problémy se sebeovládáním, se stal muž, který se vyrovnal se svou minulostí. To, jak daleko postavy během Vesmírné pouti došly, dokazuje, jak moc se spisovatelka dokázala vyvinout za pouhé tři knihy.

Plamen je příjemným zakončením kvalitní Young Adult sci-fi série. Jak už bylo řečeno – příběh je poměrně jednoduchý a dějová linie ne moc zamotaná, ale kniha žije, a to je důležité. Má dobrou atmosféru, vypráví o sebeobětování, risku, naději, a dokonce i lásce. Jde tam o jasné poselství, které autorka úspěšné předala a čtenář tak určitě nebude zklamaný.

  • Amy Kathleen Ryan: Plamen (Vesmírná pouť 3)
  • Knižní klub, 2014
  • překlad: Lenka Faltejsková
  • obálka: Vojtěch Kybal
  • 307 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
17. ledna 2015, Zuzana Malá

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vesmírná pouť 3 - Plamen

Vesmírná pouť 3 - Plamen
279 Kč 251 Kč