Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Harkawayův Andělíčkář není bezchybný, ale pobaví, Nick Harkaway: Andělíčkář

Harkaway Nick: Andělíčkář

O tom, že má Londýn i svou tajemnou, odvrácenou tvář se čtenáře pokoušel přesvědčit už nejeden autor nejen fantaskního románu. Nyní je na řadě Nick Harkaway, který se svou ztřeštěnou historkou o záchraně světa před tajemným vynálezem snaží zalíbit i tuzemskému čtenářstvu. S pověstným britským humorem a neuvěřitelnou lehkostí vypráví v Andělíčkářovi příběh hodináře, kterého dostihly hříchy jeho předků.

Nick Harkaway je anglickým spisovatelem, jehož druhá kniha Andělíčkář v sobě mísí gangsterskou historku se špionážním románem a to vše koření fantaskním vyprávěním o zbrani, která by mohla zničit celý svět. A právě s tím vším se musí vypořádat Joe Spork, průměrný londýnský hodinář, na kterém není vlastně vůbec nic zajímavého – nebo se o tom alespoň snaží přesvědčit celé své okolí. Pravdou ale je, že jeho otcem byl velký mafiánský boss Mathew Spork, po jehož smrti celé podsvětí doufalo, že Joe nastoupí na jeho místo. Ten se ale místo toho rozhodl jít ve stopách svého dědečka a stát se hodinářem a jeho jediným cílem je žít v klidu a daleko od problémů.

V jiné části Londýna žije skoro devadesátiletá stařenka Edie Banisterová, bývalá superšpionka, které nezbylo už nic jiného, než vzpomínat na doby, kdy byla mladší a její život byl plný dobrodružství. Poslední dobou se ale kolem ní začínají objevovat zvěsti o nebezpečné zbrani, o které se domnívala, že zůstane navždy zapomenuta v propadlišti dějin. Nezbývá jí tedy nic jiného, než se opět vrátit do akce a znovu se pokusit zabránit zbraň zprovoznit.

Shodou okolností jediným, kdo může Edie v jejím boji pomoci, je právě Joe, který má s nebezpečnou zbraní daleko více společného, než se na první pohled zdá. Edie se tedy rozhodne Joea do svých plánů vmanipulovat a pro něj tak začíná jedno z nejhorších období jeho života, neboť nemá ani nejmenší tušení, co se kolem něj děje.

Bláznivý kaleidoskop

Už od prvních stránek čtenář pozná, že Andělíčkář si neklade za cíl nic jiného než pobavit. Jedná se o bláznivý kaleidoskop podivných postaviček, šílených vynálezů, tajemných kultů a polozapomenutých událostí zasazených do scenerií tajemného Londýna. Tento koktejl je tak umně namíchán, že se čtenář ani nemá šanci začít nudit a celou knihu přečte jedním dechem.

Harkaway navíc v sobě nezapře velký spisovatelský talent. Andělíčkář je napsán s lehkostí a na čtenáře nevyvíjí přehnané nároky. Rychlejší a akčnější pasáže se střídají s těmi klidnějšími, kdy si může čtenář vydechnout. Jednotlivé kapitoly jsou navíc rozděleny do kratších úseků, čímž se příběh stává ještě dynamičtějším, a i právě tyto části vybízejí k pocitu, že Andělíčkář by byl výbornou předlohou pro film.

Nick Harkaway v pěti bodech

  • Narodil se v roce 1972.
  • Vlastním jménem Nicholas Cornwell.
  • Jeho prvním románem byl The Gone-Away World.
  • Jeho druhá kniha Andělíčkář byla dobře přijata jak kritikou, tak čtenářstvem.
  • V roce 2014 mu vyšel jeho třetí román Tigerman.

Stejně tak dobře jako akční scény a budování napětí zvládá Harkaway i emoční scény a lyrické popisy Londýna. Andělíčkář je zkrátka jako horská dráha. Chvílemi čtenáře nechce nechat vydechnout, aby pak zvolnil a nechal člověka odpočinout si. Navíc, i když je atmosféra na začátku už tak dost pochmurná, Harkaway je stále temnější a své postavy, především Joea, opravdu nešetří.

Pár vad na kráse

I přes výše zmíněná pozitiva se v Anděličkářovi dá nalézt pár vad na kráse. Jednou z nich je například postava Polly, ze které se Harkaway vší silou snaží udělat samostatnou a sebevědomou ženu, ale výsledek působí dosti rozpačitě. Její nezávislost a sexuální náruživost autor zbytečně dovádí až do krajnosti, takže místy působí dosti nereálně až komicky. Tento fakt zamrzí o to více, že s ostatními ženskými postavami spisovatel takový problém nemá. Polly pak spíše vyznívá jako výplod Harkawayovy klukovské fantazie o ideální ženě než jako Joeova rovnocenná partnerka.

Podobný problém nastává i u hlavního záporáka, Shem Shem Tsiema. Harkaway zde bohužel nepřichází s ničím novým anebo alespoň osobitým. Jedná se o dalšího z řady klasických zloduchů, co touží ovládnout celý svět nebo se stát nesmrtelnými a v nejlepším případě obojí. Zdá se, jakoby Tsiemovi chyběl nějaký další rozměr, něco, co by z něj alespoň trochu udělalo lidskou bytost a pomohlo pochopit jeho činy. Vzhledem k výše zmíněnému nastává otázka, zda by daleko lepším záporákem nebyla například samotná Edie, která se tak zezačátku jeví.

Andělíčkář zkrátka má pár vad na kráse, i tak se ale jedná o velmi čtivý příběh, který rozhodně nenudí. Pokud čtenář autorovi odpustí lehce fádního, ale za to místy dosti brutálního záporáka, čeká ho příjemné čtení. Harkaway dokazuje, že psaní mu rozhodně není cizí, a proto by neměl být čtenáři opomíjen.

  • Nick Harkaway: Andělíčkář
  • Argo, 2014
  • překlad: Daniela Orlando
  • obálka: Pavel Trávníček
  • 462 stran, 398 (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
10. března 2015, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Andělíčkář

Andělíčkář
398 Kč 358 Kč