Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Greenwichské prezidium kašle na Pravidla hry a snaží se Cadoganům pořádně zatopit, Chloe Neill: Pravidla hry (Upíři z Chicaga 7)

Neill Chloe: Upíři z Chicaga 7 - Pravidla hry

Hektické události poslední doby se naneštěstí pro Merit a Sullivana příliš neuklidňují. Jejich Dům se má separovat od vedení a Cadoganové se díky Zbloudilým učí svobodě. Proto se koná i večírek na počest jejich spojenectví. Pokazí jej ale informace o zmizení dvou nezávislých krvesajů. Třebaže je naposledy spatřili před centrem pro registraci upírů, Merit podezírá hlavu protiupíří kliky. Jenže brzy je nalezena další zubatá oběť.

Poprvé tento rok se netrpěliví fanoušci (nebo možná fanynky) konečně dočkali(y) nového dílu oblíbené série urban fantasy (či spíše její lechtivější odrůdy, paranormální romance), Upíři z Chicaga. Populární autorka těchto zamilovaných příběhů, Chloe Neillová, ke ctitelům dámské fantastiky opět přivedla Merit – novopečenou upírku a nejnovější milou distingovaného cadoganského Mistra, Ethana Sullivana.

Větrné město znovu hostí dobrodružství odvážné svéhlavé Ochránkyně a mnoha jiných sympatických i nenáviděných zubatců, stejně jako nespočtu zástupců nejrůznějších paranormálních bytostí. V zatím posledním svazku cyklu nazvaném Pravidla hry čeká ústřední krvesajnou dvojici (kromě laškování a možného stěhování) vyšetřování toho, kam se podělo duo mladých Zbloudilých, kdo má spadeno na chicagské upíry i kde a kdy udeří příště.

Zatímco se kolem plíží vrah, čelí Merit nájezdu blonďaté sokyně

Vražedný kolotoč, v němž se točí Ochránkyně a bývalý Mistr, nezpomalí ani během čekání na příjezd greenwichské delegace. Přestože spolu Merit a Ethan ještě nedávno zabránili další zkáze Chicaga, musejí nyní plánovat bezproblémové odštěpení jejich Domu. Při čekání, zda je šéfíci vykopnou, nebo co si na ně zase vymysleli, si budou nuceni poradit také s dalšími problémy. Čelí zrádným fae (bývalým bodyguardům), politickým úkladům starostky (která paranormálům zrovna nefandí) i antiupířího lídra (co má krvesaje za hmyz).

S přechodem na volnou nohu pomáhají Cadoganům Zbloudilí (kteří se dávno nespoléhají na pomoc zvenčí, ale také je nikdo neomezuje) a podporu Ethanovi nabídla i blonďatá spojenkyně, která si na něj pořád myslí. Kromě soukromých problémů se Merit ale musí popasovat také s dalšími překážkami. Jednak se postrádá šťastný pár nových Zbloudilých (po nichž zbyl jen mobil), za další před Sullivanem tají některá svá rozhodnutí ohledně spolupráce a ještě řeší nejlepší přítelkyni. Těžko říci, která z výbušných lapálií upírku nakonec pohřbí.

Nová akční i zábavná epizoda ve znamení svobody a smrti

V porovnání s dějem předchozího svazku, Mrazivého kousnutí, si v tomto současném vyprávění mohou oddechnout všichni ochránci Chicaga a potažmo i celého světa. Zdá se, že paranormální situace již není tak kritická a hlavní postavy se mohou soustředit na cadoganskou partii s Greenwichským prezidiem. Ovšem zkraje drží v téhle hře většinu trumfů evropští lídři, a to včetně dřívějšího příjezdu i právních nebo finančních kliček.

Navíc dvojici ústředních hrdinů mimo nepříjemností kolem upíří jurisdikce nebo hierarchie vedení čekají i trable s bezpečností vlastních lidí, ale také zubatců ostatních Domů i mimo ně. Opatrné spojenectví Cadoganů se Zbloudilými by mohla poškodit i skutečnost, že vyšetřování zmizení zubatců mimo oficiální upíří sféru vlivu nikam nevede. Z toho by mohli profitovat nejen hodnostáři z Evropy, ale i vůdce antikrvesajných fanatiků, McKetrick.

Chloe Neillová v pěti bodech

  1. Narodila se a vyrůstala na americkém Jihu, nyní žije na Středozápadě.
  2. Když nepopisuje Meritina a Lilyina dobrodružství, ráda peče nebo slídí na internetu po dobrých receptech a skvělém grafickém designu.
  3. Při zdravém rozumu ji udržuje trávení času s jejími chlapci – nejoblíbenějším fotografem (jejím manželem) i jejich psy – Baxterem a Scoutem.
  4. Je členkou skupiny Science Fiction & Fantasy Writers of America a Romance Writers of America.
  5. Kromě Upírů z Chicaga (prozatím třináct dílů) tvoří i další série – Devil´s Isle (tři svazky), Dark Elite (také tři díly), za něž získala ocenění New York Times and USA Today Bestselling Author.

Naštěstí se Meritin současný život nesestává jen ze samých problémů a neštěstí. Díky nejlepší přítelkyni Mallory (která si u vlkodlaků kvůli černé magii aktuálně odpykává podmínku a odvykačku v jednom) se k Ochránkyni vrátil milovaný Ethan a snad jim oběma bude dovoleno navázat tam, kde před jeho krátkou absencí (smrtí) skončili. Tedy, až doposud se o to za krátký čas Sullivanova návratu poměrně aktivně snažili.

Jenže otázkou je, jak jejich křehký vztah ustojí návrat elegantní sexy valkýry, která po bývalém cadoganském Mistrovi ještě pořád vzdychá. Míček však neleží pouze na straně Ethana, který se dušuje, že pro něho bývalá podřízená nic neznamená. Také Merit by se na první pohled měla svému drahému za pár věcí dost intenzivně omlouvat a možná i bude muset, pokud k tomu ale vůbec dostane příležitost.

Šťastný konec může pro každého vypadat jinak

S přibývajícími svazky debutových Upírů z Chicaga z pera Chloe Neillové odpadlo poměrně zdlouhavé opakování dřívějších příběhů předchozích knih. Nyní autorka již jen v několika větách a na pravém místě šikovně vkládá poznámky shrnující předchozí děj, jimiž zároveň pomáhá líčit jeho pokračování v novém svazku. Podobně také v dílu s názvem Pravidla hry hlavní hrdiny i jejich přátele rovnou hodí do svízelné a nebezpečné situace.

Potíže s nekorektními a slepými politiky zde trvají, avšak hlavní ohňostroj si cadoganští i další nadpřirození vychutnali hlavně v předchozím svazku. Ti se nyní s jejich nepříznivými rozhodnutími a úklady musejí vypořádat za pomoci ještě nedostatečnějších pravomocí či ubývajících spojenců. Proto i když by se na první pohled mohlo zdát, že sedmý díl série je pro ústřední aktéry v podstatě velká pohodička, zas tolik si vyskakovat nemohou.

Neobjevují se zde sice prakticky žádná nová paranormální monstra (dokonce ani ta lidská), stále ale je čeho se bát. Ti, kteří zde zůstávají, si nejenom vylepšují pozici, ale ještě ničí pověst těch v podstatě dobrých nadpřirozených bytostí. Globální katastrofu v aktuálním Meritině příběhu tak střídají její komornější peklíčka, avšak pro chudáka mladou upírku v tom příliš velký rozdíl snad ani není.

Také v příběhu nazvaném Pravidla hry půjde Merit i jejím blízkým o život nebo alespoň o zdraví a stejně jako v předchozích dílech si hrdinové, padouši i čtenáři užijí plno zábavy či adrenalinových okamžiků. Mohou se dokonce opět těšit z napínavého detektivního pátrání okořeněného milostnými vzplanutími. A co se týče potenciálního námětu dalšího příběhu Chloe Neillové, pojmenovaného Biting Bad, mají čtenáři již poměrně dost vodítek.

S ohledem na anotaci, ale koneckonců také na fakt, že dosud byl napjatý vztah a konflikt s antiupířími bojovníky relativně upozaděn (v Mrazivém kousnutí se akcentoval globálnější pohled na paranormálno a v příběhu nazvaném Pravidla hry se řešilo zejména cadoganské odloučení), lze očekávat, že v osmém dílu konečně zkříží obrazné i skutečné meče Ochránkyně Merit a protiupíří fronta.

  • Chloe Neill: Pravidla hry (Upíři z Chicaga 7)
  • Fantom Print, 2017
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Tony Mauro
  • 256 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
5. června 2017, Olga Buriánková

Upíři z Chicaga 7 - Pravidla hry

Upíři z Chicaga 7 - Pravidla hry
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 202 Kč