Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fatale 3: Ed Brubaker dává komiksové lekce z dějin svůdných žen, Ed Brubaker & Sean Phillips: Na západ od pekla (Fatale 3)

Ed Brubaker a Sean Phillips: Fatale 03: Na západ od pekla

Tajuplná Josephine je ženou, která si pouhým mrknutím oka dokáže podmanit takřka každého muže. Bohyně, chtělo by se říct, a možná by to ani nebylo tak daleko od pravdy. Nejspíš i proto po ní slídí tajuplná organizace náboženských fanatiků. Hororem říznutý noirový komiks Fatale z dílny tvůrčí dvojice Ed Brubaker a Sean Philips se tentokrát vydává Na západ od pekla.

V předchozích dvou svazcích komiksové série Fatale, jejíž středobod tvoří příběh typické femme fatale, krásné ženy, která až příliš snadno přivádí muže do nesnází, scenárista Ed Brubaker čtenáře seznámil s některými událostmi z minulosti nestárnoucí tmavovlásky Josephine. Třetí komiksová kniha nazvaná slibně Na západ od pekla se hlouběji věnuje konceptu samotné femme fatale a kromě dalších drobností ze života Josephine čtenáři poodhaluje i osudy dvou jejích předchůdkyň.

Krvavá minulost

Už obálka zobrazující zkrvavenou středověkou válečnici a v pozadí za ní hrozivě rozevřenou tlamu ďábelského netvora naznačuje, že se tentokrát bude cestovat do mnohem vzdálenější minulosti než doposud. A je tomu skutečně tak. Jeden z celkem čtveřice příběhů shromážděných v knize se odehrává ve středověku a další čtenáře zavádí do období osidlování amerického kontinentu, dřevěných westernových městeček a koltů proklatě nízko u pasu. Zbývající dva příběhy se k čtenářově potěšení navrací k ústřední postavě Josephine a osvětlují některé dosud neznámé nebo pouze naznačené události z let předchozích, a tak je svým způsobem lze chápat jako prequely k hlavnímu ději.

Ed Brubaker a Sean Phillips v pěti bodech

  1. Ed Brubaker je americký scenárista a několikanásobný držitel prestižní Eisnerovy ceny, kterou si vysloužil mj. za práci na komiksech Criminal a The Fade Out.
  2. Začínal jako scenárista komiksových kriminálek, např. Lowlife či Scene of the Crime.
  3. Kromě původních sérií píše i superhrdinské komiksy, v minulosti měl na starosti například série Gotham Central (DC), Captain America či Daredevil (Marvel).
  4. Sean Phillips je britský komiksový ilustrátor, který kromě kriminálek kreslil i pár čísel Hellblazera či Judge Dredda.
  5. Brubaker a Phillips v průběhu let vytvořili plodnou tvůrčí dvojici. Kromě Fatale společně dali vzniknout minisériím Scene of the Crime, Criminal, Sleeper či Incognito.

Příběh Alfreda Ravenscrafta je zasazen do Texasu 30. let a mapuje Josephinino pátrání po spisovateli brakové literatury zmíněného jména, jakož i zkázu policisty, kterého na této cestě potkala. Překrásný způsob smrti zahajuje scéna upálení domnělé čarodějnice, která však na hranici nezemře, nýbrž započne nový, zdánlivě idylický život v lesích. Nejtemnější stezkou je westernová epizoda prozrazující, že ženskému kouzlu se podléhalo už i ve vyprahlé prérii. A celý svazek uzavírá sešit nazvaný Jediným pohledem, v němž se opět na scénu vrací kráska Josephine. Ta se při svém pátrání po pravdě ocitá v nacisty přesyceném Rumunsku. Němečtí vojáci ale zdaleka nejsou tím nejhorším, čemu musí Josephine za druhé světové války čelit.

Nové rozměry

Z komiksu Fatale mohla být přímočará série, která by si dozajista vystačila i s jedinou časovou rovinou, to by však u kormidla nesměl sedět Ed Brubaker. Ten ve třetím svazku zvolil doslova cestu v čase a dává celému původnímu příběhu kolem Josephine další netušené rozměry. Ponecháme-li stranou otázku, zda je to vyloženě potřeba, a přijmeme scenáristovo rozhodnutí jako fakt, není vlastně nač si stěžovat. Jednotlivé příběhy jsou totiž pro fanoušky série dostatečně atraktivní a originální, ať už jde spíše o odbočky doplňující hlavní děj či zmíněné prequely.

Brubakerova zdrženlivost, s níž se staví k odvyprávění ústředního děje, patří-li se vůbec u této série o ústředním ději hovořit, nicméně nemusí sednout každému. Navzdory kvalitě jednotlivých minipříběhů si totiž čtenář i po polovině série stále připadá tak trochu na čekané. Výlety do minulosti jsou sice fajn, neboť obohacují prostředí hlavního příběhu a celému vyprávění dodávají širší kontext, neměly by ale zastínit jádro série, respektive to, co se jím zprvu zdálo být. Přinese čtvrtý svazek kýžený zlom? Chodit s Brubakerem příliš dlouho kolem horké kaše by mohlo přestat bavit i jinak trpělivé fanoušky.

  • Ed Brubaker, Sean Phillips: Na západ od pekla (Fatale 3)
  • BB art, 2019
  • Překlad: Martin D. Antonín
  • Autor obálky: Sean Phillips
  • 104 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
8. května 2020, Jakub Ehrenberger

Fatale 03: Na západ od pekla

Fatale 03: Na západ od pekla
399 Kč 359 Kč