Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Edgar Allan Poe vyřešil Vraždu v ulici Morgue a křičí: Vrah jsi ty!, Edgar Allan Poe: Vraždy v ulici Morgue, Vrah jsi ty!

poe-vrazdy-v-ulici-morgue-vrah-jsi-ty

Nic není takové, jak se zdá. V ulici Morgue se odehrála dvojnásobná vražda a policie zatkla bankovního úředníka. Naštěstí se do vyšetřování případu vložil fenomenální August Depain, takže se možná najde i vrah. Když se objeví mrtvola pana Shalhertyho, jeho šlechetný přítel Charles Goodfallow se snaží přijít na to, kdo jej zavraždil. Nebo ne?

Vraždy v ulici Morgue a Vrah jsi ty! je název audioknihy, obsahující dva stejnojmenné příběhy klasika hororového a zakladatele detektivního žánru, Edgara Allana Poea. Přináší vše, co by od tohoto skvělého autora čtenáři mohli očekávat. První povídka popisuje detektivní pátrání Augusta Depaina v přímém přenosu, zatímco druhá ve velmi temném tónu líčí vraždu postaršího muže.

Dva detektivové a dva příběhy

Příšerná dvojnásobná vražda v pařížské ulici Morgue zaujme skvělého analytika Augusta Depaina, který se spolu se svým přítelem pustí do detektivního pátrání. Na rozdíl od neschopné policie je mu jasné, že nebohý bankovní úředník ve skutečnosti vrahem určitě není. Odhaluje jeden důkaz za druhým, dává dohromady na první pohled nesouvisející fakta a každým krokem se stále více přibližuje k vyřešení celé záhady zamčeného pokoje.

V povídce Vrah jsi ty! je rozmařilý synovec pana Shatelhertyho pravděpodobně vinen jeho vraždou. Šlechetný a obdivovaný Charles Goodfallow, alias Karlík Dobráček se jej sice velmi očividně snaží zachránit, ale kupodivu každým dalším prohlášením přispívá ke stále silnější jistotě ohledně totožnosti vraha.

Detektivní horor i hororová detektivka

Edgar Allan Poe patří velmi zaslouženě mezi velká jména světové literatury. Ve svých povídkách dokáže naprosto perfektně jen několika málo větami vtáhnout čtenáře do děje. Stačí mu jen krátký dialog a již jsou osobně přítomní dynamickému pátrání, hovoří se sousedy zavražděných žen, odkrývají stopy přehlédnuté policií a domýšlí si, co ještě nebylo vyřčeno.

Autor mistrně užívá velice působivých a sugestivních výrazů, jimiž navodí a suverénně udrží hororovou atmosféru, když potřebuje. Používá výrazy jako „kalné hniloblé oči zkrvavené mrtvoly“, „vřeštivý záchvat děsu“, „zkřivil sinalou tvář“, „pustý pohled“, „zpytuje zvrhlé vražednické svědomí“. Některá slova jsou pro dnešní čtenáře sice evidentně zastaralá („vůkolní kraj“, „ještě makavěji ukázalo“, „je náhle nasnadě“), ale tento fakt ještě podtrhuje potřebnou dobovou atmosféru.

Edgar Allan Poe v pěti bodech

  1. Tento romantický básník, prozaik, esejista a literární teoretik se narodil roku 1809 v Bostonu.
  2. V jeho tvorbě převládají mystické a fantastické příběhy, mnohdy s detektivní zápletkou, díky čemuž je nazývám zakladatelem detektivního žánru.
  3. Ve třech letech osiřel, ale díky pěstounům se dostal až ke studiu na virginské univerzitě, kterou však nedokončil kvůli alkoholu a dluhům, stejně jako posléze odešel z West Pointu.
  4. První literární úspěch zaznamenal s příběhem Rukopis nalezený v láhvi (1833) v Saturday Visitoru, následně přešel do Southern Literary Messengeru, kde se stal šéfredaktorem.
  5. V roce 1845 vydal Havrana, jenž znamenal obrovský profesionální i společenský úspěch, ale vinou alkoholu a drog v roce 1849 v Baltimo­ru umírá.

První z povídek je typická detektivka s geniálním vyšetřovatelem typu Sherlocka Holmese, natvrdlou policií, množstvím vodítek, které se čtenáři mohou snažit poskládat dohromady a klasickou záhadou zamčeného pokoje, který vlastně tak nedobytný není. Druhá je mnohem kratší a není založena na mistrně odhalovaných stopách, které vyšetřovatele dovedou až k odhalení vraha. Přes hlavní linii, která má základ v úvodní vraždě, je spíše mystickým až hororovým vyprávěním, jež těží z perfektně vystavěné houstnoucí atmosféry, díky níž si čtenáři mohou užívat mrazení v zádech a nečekanou pointu.

Na rozdíl od papírové knihy je hodinu a dvanáct minut trvající audiokniha obohacena skvělým přednesem několika předních českých herců. Vraždy v ulici Morgue tak oživí Jiří Adamíra, Jan Přeučil, Ladislav Mrkvička, Otakar Brousek st. či Viktor Brabec a povídku Vrah jsi ty! čte s obvyklou bravurou jediný z nich, Jiří Adamíra.

Recenze byla napsána ve spolupráci s projektem Audiotéka.cz, který se zabývá online prodejem českých audioknih ve formátu MP3. Obchod Audiotéky obsahuje mluvené slovo pro děti i dospělé, u většiny titulů si mohou zákazníci stáhnout kapitolu zdarma. Nabídka se stále rozšiřuje a nyní nabízí přes 1400 audioknih, od pohádek, přes klasická díla, dramatizace, audioknihy pro osobní rozvoj až po díla českých i světových autorů.

6. května 2013, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).