Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dům hrůzy madam Duncanové pohltí hlavně náctileté, Lois Duncan: Temnou chodbou

Duncan Lois: Temnou chodbou

Temnou chodbou se tiše ozývají kroky šestnáctileté Kit Gordyové, hlavní hrdinky stejnojmenného hororového příběhu, kterou matka a nevlastní otec přihlásili do internátní školy situované kdesi v pustině amerického venkova, aby mohli v soukromí odjet na svatební cestu po Evropě. Ale s novým domovem je něco špatně.

Kit s rozhodnutím rodičů pochopitelně nesouhlasí a na náladě jí nepřidá ani fakt, že jejím novým bydlištěm se stává ponuré starobylé sídlo opředené neblahou pověstí, která vyloženě volá po tom, aby po jejích chodbách pobíhal šílenec s motorovou pilou. Jakmile se za ní zavřou dveře, dívka se náhle a zcela „nečekaně“ ocitá odříznutá od okolního světa, bez možnosti navázat kontakt se svou rodinou. Počáteční odpor střídá neblahé tušení a Kit začíná pomalu chápat, že domácí úkoly z matematiky budou její nejmenší problém.

Temnou chodbou přináší hororový příběh, který je určený převážně pro dospívající a méně náročné čtenáře a jenž obvyklým požadavkům svého publika podřizuje téměř všechno. Kniha tudíž nepřekvapí malým rozsahem a svižným dějem bez nadbytečného patosu či složitých charakteristik postav. Atmosféře příběhu nechybí mrazivý nádech, který částečně narušuje zvláštní a uspěchané odhalení celé záhady, jenž se okolo temného domu točí. Šokující tajemství až nečekaně brzo Kit prozradí jeden ze spolupachatelů celého počinu a velkoryse jí tím ušetří spoustu času, jež by jinak strávila nad jeho řešením.

Lois Duncan v pěti bodech

  1. Americká autorka více než padesáti knih, včetně poezie a románů pro děti i dospělé.
  2. V dětství přispívala do časopisů pro náctileté, v pozdějším věku vyučovala tvůrčí psaní na katedře žurnalistiky Univerzity Nového Mexika.
  3. Řada jejích novel byla zpracována i pro televizní vysílání.
  4. Napsala autobiografii Kdo zabil moji dceru?, v níž hledá vraha své sedmnáctileté dcery Kaitlin.
  5. Temnou chodbou se chystá i na filmová plátna, práva na její zpracování získala autorka proslulé Twilight ságy Stephenie Meyer.

Zápletka je tím ochuzena o ten vzrušující pocit, když hlavní hrdinka vlastním úsilím nalezne poslední kousek skládačky a s hlasitým polknutím odkryje všechny karty. Vyjma toho autorka rozvíjí docela zajímavý duchařský příběh, jemuž nelze odepřít ani originalitu, ani zajímavou kontroverzní myšlenku, v níž proti sobě stojí staří známí rivalové v ringu etiky – pokrok vs. život jednotlivce. V knize nechybí napínavé momenty a v tomto ohledu je obzvlášť povedená závěrečná kapitola.

Ach, ti puberťáci…

Kit je obyčejná šestnáctiletá holka procházející obdobím vzdoru jak vůči rodičům, tak i majoritní společnosti, která se musí vypořádat s tím, že následující školní rok stráví na konci světa a bez přístupu k internetu. Z jejího života před domem hrůzy se čtenář dozvídá jen kusé informace a ostatní hrdinové na tom nejsou o nic lépe. Každé z vedlejších postav autorka nadělila jen základní charakterové rysy a nastínila stručně pozadí jejich životů. Temnou chodbou sice postrádá geniálního a zvrhlého záporáka vyžívajícího se v nekonečné agonii svých obětí, ale může se pyšnit lidmi, kterým nechybí pořádná dávka bezohlednosti se špetkou sobectví.

Krátký román Lois Duncanové potěší hlavně náctileté čtenáře. Odrostlejší nezklame, ale budou se muset vypořádávat s výroky typu: „Mami, už je mi šestnáct. Jsem dospělá!“ Na druhou stranu takových úsměvných hlášek v knize příliš není a spolehlivě je přebíjí samotná podstata příběhu, jemuž nechybí elektrizující dávka napětí. Největší vadou zůstává uspěchaný děj, přestože ústřední téma by mělo potenciál zaplnit o několik set stránek textu navíc. I tak zůstává Temnou chodbou povedeným hororovým románem, který rozvíjí zajímavou myšlenku, jakou hodnotu má život jednotlivce v porovnání s možností obohatit celé lidstvo.

  • Lois Duncan: Temnou chodbou
  • Baronet, 2013
  • Překlad: Jiřina Stárková
  • Obálka: Emil Křižka
  • 172 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasye již za 206 Kč)
29. října 2013, Adéla Košařová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Temnou chodbou

Temnou chodbou
Vložit do pytle na zboží  Koupit   229 Kč