Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Doktor Spánek: Není to nové Osvícení, jen dobrá kniha, Stephen King: Doktor Spánek

King Stephen: Doktor Spánek

Bylo nebylo, Stephen King se rozhodl napsat pokračování jedné ze svých nejslavnějších knih, Osvícení. Až na to, že Doktor Spánek je úplně samostatná kniha, která si z bestselleru ze sedmdesátých let vzala jen hlavního hrdinu a pár prvků.

Nová kniha amerického Krále hororu Stephena Kinga začíná jen chvíli po skončení Osvícení. Mladý Danny Torrance se musí vyrovnat s tím, co zažil v Hotelu Overlook, a především s duchy, kteří ho stále pronásledují navzdory tomu, že budova lehla popelem. Autor tak několik prvních desítek stran navazuje na události jedné ze svých prvních knih, která se dočkala filmového zpracování od Stanleyho Kubricka, postupně se ale vymaňuje ze stínu vypáleného hotelu a píše úplně odlišný román.

Danny totiž během dospívání zjistí, že některých genů se člověk nezbaví, ani když si tisíckrát přísahal, že je bude ignorovat. A stane se alkoholikem stejně jako jeho otec. Právě tahle životní cesta ho oklikou přivede do hospicu v jednom městečku v Maine, aby tu díky svému nadpřirozenému nadání pomáhal starým lidem odejít na onen svět. A také aby pomohl dospívající dívce se zvláštním jménem Abra a s tak silným osvícením, jaké ho ještě nikdy v životě neviděl.

Alkoholici a novodobí Cikáni

Román Doktor Spánek napsal jiný spisovatel než Osvícení, stejně jako jeho hlavní hrdinou je někdo úplně jiný, přestože se oba pořád jmenují Stephen King a Danny Torrance. Kniha se proto ani nesnaží kráčet v kolejích vyjetých prvotřídním hororem, který se odehrával v Hotelu Overlook. Místo toho, aby King znovu popisoval pomalý sestup alkoholika do hlubin šílenství jako kdysi, se nyní naopak věnuje tomu, jak se těžcí alkoholici mohou (a nemusejí) ze své závislosti dostat. A místo toho, aby zlo románu strašilo ve zdech starého hotelu, se nyní projíždí po amerických dálnicích.

Záporné postavy tu totiž představuje Pravý rod, klan jakýchsi pseudo-upírů, kteří žijí staletí dlouhé životy díky tomu, že se pravidelně krmí osvícením – a to nejlépe od malých dětí, které je mívají nejsilnější. Pravý rod se maskuje za obyčejnou společnost kočovných lidí, kteří své životy tráví v karavanech na cestách po amerických dálnicích. A právě tato nebezpečná parta jde po krku Abře.

Příliš mnoho expozice?

Hlavní zápletka Kingovy nové knihy se tak skládá dohromady velice pomalu, protože autorovi jednoduše dlouho trvá, než vysvětlí všechny nezbytné detaily – Dannyho osud a alkoholismus, hospic, Pravý rod nebo kdo je to Abra. Pravda, všechny prvky (dokonce včetně řady motivů z Osvícení) nakonec sehrají ve velkém finále svou důležitou roli, čtenář se ovšem neubrání pocitu, že knize něco chybí.

Stephen King v pěti bodech

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Nejde ani tak o to, že je Doktor Spánek všude propagován jako pokračování hororového Osvícení a ve skutečnosti je to velmi odlišný román. Zakopaný pes tkví spíše v tom, že příběh románu se příliš táhne. A když už události konečně naberou obrátky a začne jít o život, napětí příliš dlouho nevydrží, protože autor mezitím o Pravém rodu stihl odhalit příliš mnoho. Takže čtenář sice do detailů zná povahu hlavních záporných postav, ale právě díky tomu už může s dostatečným předstihem očekávat, jak se události vyvinou.

Pořád umí psát

Jedno je ovšem třeba Stephenu Kingovi přiznat. Pořád to s jazykem umí sakra dobře. Navzdory řadě nešťastných rozhodnutí při stavbě příběhu budou čtenáři hltat každé autorovo slovo jako za starých časů, protože jeho psaní se možná výrazně změnilo, ale i nadále dokáže autor vybudovat silné postavy, s nimiž je snadné se ztotožnit.

A především dokáže nadále napsat přesně to, co zamýšlí. I v pomalejším ději nové knihy tak dojde na několik scén, při nichž ztuhne krev v žilách i těm otrlejším čtenářům. A podobně se to má s napětím – když ho tam King chce, tak ho tam napíše a čtenáři mu to zhltnout i s navijákem a ještě se budou olizovat.

Podobně jako předcházející perličky od Stephena Kinga, nostalgický krátký román Lunapark a matrjoškový návrat do světa Temné věže Závan klíčovou dírkou, je Doktor Spánek něco jiného, než by lidé od Krále hororu čekali. To ale zároveň neznamená, že by se mělo jednat o knihu špatnou. Naopak, pár příjemných večerů s ní rozhodně strávíte. Jen to je spíš další z řady experimentů, které si King čas od času dopřeje v mezičasech mezi skutečně vynikajícími hororovými romány.

  • Stephen King: Doktor Spánek
  • Beta, 2014
  • překlad: Linda Bartošková
  • obálka: Michal Kuba
  • 456 stran, 479 Kč (v e-shopu Fantasye již za 431 Kč)
22. června 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Doktor Spánek

Doktor Spánek
479 Kč 431 Kč