Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dědicové Koruny tří před sebou mají ještě dlouhou cestu. A Ztracené království představuje další dimenzi napínavé fantasy, J. D. Rinehart: Ztracené království (Koruna tří 2)

j-d-rinehart-koruna-tri-2-ztracene-kralovstvi

Trojčata, rozdělená po narození, jsou předurčena vládnout Toronii. Tři království Toronie však byla celé roky sužována občanskou válkou pod krutou vládou krále Brutana. Ten se vrátil ze záhrobí a společně se svou armádou nemrtvých tyranizuje město Idilliam. Elodie, Tarlan a Galf jsou jedinou šancí na záchranu.

V úvodním díle série Koruna tří se narodila trojčata, jež byla proroctvím předurčena vládnout a svrhnout vládu prokletého krále. Brutan byl připraven své potomky zabít hned po narození, aby přelstil osud, děti však zmizely ze světa, protože starý čaroděj Melchior se postaral, aby potomci královské linie vyrůstali v utajení.

První část druhého dílu se vrací do minulosti a autor zde vypráví příběh matky trojčat. Události se odehrávají tři roky po narození spasitelů a vysvětlují, co se s Kaljou stalo. Poté se příběh posouvá opět o deset let vpřed, kdy už je trojčatům třináct let a jejich osudy se začínají navzájem proplétat.

Druhý díl série Koruna tří pokračuje tam, kde první skončil, a jako vypravěče střídá všechny tři hlavní postavy: Galfa, jenž je stále vězněn v Idillianu, Elodii, která objevila svůj výjimečný dar a musí se vypořádat s duchy, a Tarlana, jehož úkolem je pomoci čaroději Melchiorovi získat zpět ztracenou moc.

J. D. Rinehart v pěti bodech

  1. Jméno J. D. Rinehart je pseudonym spisovatele žijícího v Nottinghamshiru v Anglii.
  2. Pokud Rinehart zrovna nepíše, rád objevuje hrady, sleduje filmy a vyráží na túry do přírody.
  3. Má psa, dogu, jménem Sir Galahad.
  4. Od doby, co se ujal opuštěného mláděte sokola, je vášnivým sokolníkem.
  5. Závěrečný díl trilogie vyšel v anglickém jazyce pod názvem A Kingdom Rises.

Stejně jako u úvodního svazku je i tentokrát příběh určen pro děti od deseti let a řadí se do žánru epické fantasy pro mladší čtenáře. To mu však nebrání být dostatečně temný a akční, aby dokázal zaujmout i starší. Každý ze sourozenců prožívá vlastní příběhy, které se navzájem prolínají, přestože se nespojují, a díky pravidelnému střídání vyprávění z pohledu jednoho či druhého kniha zůstává napínavá i ve chvíli, kdy se vlastně nic moc neděje. Přesto se nedá říct, že druhý díl plánované trilogie by byl jen vycpávkový.

Název Ztracené království pravděpodobně vychází z dějové linky Galfa, která se na začátku může zdát jako nejméně zajímavá. Galf je stále vězněm ve městě, ale během zemětřesení objeví chodbu spojující Idilliam se ztraceným královstvím Celestis. Tam objevuje svoji minulost a čeká ho těžké rozhodnutí. Nebude však jediný.

Trojčata z proroctví mají nadpřirozené schopnosti, jež se stále vyvíjejí, takže hrdinové přicházejí na nové a nové dovednosti, které jim snad jednoho dne pomohou v boji s krutým otcem. Stejně jako hrdinové se ale vyvíjí i celé série – autor poodhaluje svůj svět, dodává mu další postavy a dimenze a pomocí akce a čtivosti napíná čtenáře, který bude s nedočkavostí čekat na vyvrcholení příběhu. Z toho, co fantasy knihy pro mládež nabízí, je série Koruna tří milým překvapením a obstojným konkurentem knih určených i pro starší ročníky.

  • J. D. Rinehart: Ztracené království (Koruna tří 2)
  • Host, 2016
  • překlad: Romana Bičíková
  • 383 stran, 299 Kč
2. března 2017, Nela Libovická