Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Death Note 10: Jak si Kira poradí s nedůvěrou vlastních lidí?, Cugumi Óba a Takeši Obata: Death Note – Zápisník smrti 10

Óba Cugumi a Obata Takeši: Death Note - Zápisník smrti 10

Svět mu postupně padá k nohám. Kira však stále musí odrážet lsti, které na něj vymýšlejí Near a Mello, nástupci jeho prvního rivala L. Sice se vždy spoléhal hlavně na sebe, ale vzhledem k tomu, že jeho současní spolupracovníci od policie mu přestávají pod vlivem Nearovy manipulace důvěřovat, rozhodl se sehnat do svých řad nové posily.

Near se k Lightovi dostává nebezpečně blízko. Jako novému L mu nevěří a pokládá mu správné otázky, aby ho usvědčil z toho, že je Kira. Ke stejnému podezření nahlodává i jeho tým, protože potřebuje informace z doby, kdy případ vyšetřoval původní L. Aby se Light Neara zbavil, poštve na Nearův úkryt zfanatizovaný dav svých přívrženců. Nearova slova však dopadla na úrodnou půdu a lidé kolem Lighta podnikají kroky, aby si ho mohli prověřit. Light se ale brání a hledá nové spojence.

Death Note se překulil do své poslední čtvrtiny. Lightův dokonalý svět, v němž hraje úlohu tajemného nelítostného boha Kiry, se prakticky sám vyvíjí přesně podle jeho představ. Televizní stanice se přetahují o jeho pozornost, státníci před ním veřejně sklápí hlavy, zločinci umírají a jeho posedlí přívrženci by pro něj zabíjeli, aniž by to po nich musel chtít. Plán vychází. Zároveň ale ztrácí pevnou půdu pod nohama, protože Mello a Near se předhání, kdo z nich ho dřív chytí, a jejich domněnky mají stále blíž k definitivnímu potvrzení.

Ti dva spolu sice soupeří, ale když je třeba, umí si i přihrát informaci nebo příležitost. Mají mezi sebou zajímavě napjatý vztah, který se nedá jednoznačně označit za nepřátelství, ale rozhodně se tak jeví. Sledovat je v jejich elegantním souboji stojí za to. Konec konců mají společný cíl, a proto si do jisté míry věří a respektují se, přestože se předhání v jeho dobytí.

„Já a Mello jsme L obdivovali. Byl jediný člověk, kterého jsme si kdy vážili. Všichni ve Wammy´s House chtěli být jako on. A tenhle člověk, kterého jsme tolik obdivovali, padl za oběť Kirovi… Takže ho chceme dopadnout za každou cenu… To je přece přirozené, nemyslíte?“ – Near (str. 54)

Kira se rozhodne vybrat si z řad svých stoupenců nové loutky. Do hry tím pádem vstupují výrazné postavy – Teru Mikami, státní zástupce se silným smyslem pro spravedlnost a nulovou tolerancí vůči jakémukoli zlu, a inteligentní televizní moderátorka Kijomi Takada, jež s Lightem chodila na vysokou školu a jejichž cesty se nyní po pěti letech shodou okolností opět kříží. Tímto krokem se Light snaží odrazit vzrůstající nedůvěru některých svých kolegů z vyšetřovacího týmu, kteří jej pod Nearovým tlakem začínají znovu podezírat z toho, že je Kira.

Cugumi Óba a Takeši Obata si s novými charaktery ve hře poradili zdařile. Motivy Terua a Takady jsou uvěřitelné a Lightova schopnost jimi manipulovat maximální. Navíc to postavám, především pokud jde o Kiru, docela pálí, čehož Light umí vhodně využít.

Cugumi Óba a Takeši Obata v pěti bodech

  1. Kromě Death Note spolupracovali na manze s názvem Bakuman, jež se točí kolem dvou chlapců se snem stvořit vlastní mangu.
  2. Cugumi Óba svou pravou identitu drží v přísné tajnosti.
  3. Ví se o něm pouze to, že sbírá čajové šálky a vymýšlí příběhy mang, zatímco sedí na židli v podobné pozici jako L – s koleny pod bradou.
  4. Takeši Obata byl za svou práci na Death Note a Hikaru no Go nominován na prestižní komiksovou cenu Willa Eisnera.
  5. Kromě mang Obata ilustroval několik japonských novel.

V desátém Zápisníku smrti příběh plynule navazuje přesně v té akční sekvenci, v níž předchozí díl skončil – obléhání Nearova úkrytu – a od té chvíle se žene dál stejným tempem, na které si čtenáři zvykli. Pomalu však míří do velkého finále. Zbývají totiž už jen dva svazky, z nichž ten následující vychází v září 2014.

  • Cugumi Óba & Takeši Obata: Death Note – Zápisník smrti 10
  • Crew, 2014
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Takeši Obata
  • 190 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
11. července 2014, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Death Note - Zápisník smrti 10

Death Note - Zápisník smrti 10
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč