Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čtvrtý Resident Evil přináší nová monstra, staré známé a povedenou akci, S. D. Perryová: Podzemí (Resident Evil 4)

Perry S. D.: Resident Evil 4 - Podzemí

Hlavním hrdinům minulého dílu s podtitulem Město mrtvých se ještě stále před očima míhají obrazy ploužících se zombíků, když jsou společně s členy elitního teamu S.T.A.R.S. znovu vyzvání do pěstního souboje se zákeřnou Umbrellou. Bojištěm se tentokrát stane jedno z odlehlých výzkumných zařízení, v němž se ukrývá způsob, jak ďábelskou společnost jednou provždy zastavit. Ostří kluci a holky stojící na straně zákona výzvu slibující spoustu vystřílených zásobníků bez váhání přijmou a společně sestoupí do Podzemí.

Jak bývá u Umbrelly dobrým zvykem, události předchozího dílu efektivně zametla hluboko pod perský koberec, z celé situace odešla s čistým štítem a vinu za vyhlazení poloviny města hodila na bedra dalšího obětního beránka. PR oddělení této zvrhlé korporace znovu dokázalo své bezkonkurenční postavení, když jde o zahlazování stop vedoucích ke skutečnému viníkovi. Pokud by ovšem stejné úsilí a finance věnovali také problematice zabezpečení svých zařízení, nemuseli by se potýkat s problémy, které pro ně S.T.A.R.S. a kolektiv chystají. V tomto případě se zdá, že vedení Umbrelly zcela chybělo na semináři o správném ukládání a vytváření bezpečnostních hesel. Tři jejich předchozí komplexy leží v propadlišti dějin a v pořadí již čtvrtý čeká díky této neopatrnosti zátěžový test v podobě silných paží, ostrých kulek a smrtících výbušnin z arzenálu starých známých hrdinů v čele s Rebeccou Chambersovou.

Stephani Perryová dostala znovu prostor přijít s vlastním příběhem a rozšířit tak universum herní série Resident Evil. První příležitost měla autorka již v druhém díle s podtitulem Caliban Cove, kde ale její snahy narazily na poněkud nezáživnou dějovou linii. V případě Podzemí se s touto skutečností popasovala podstatně lépe. Děj knihy přináší tradiční a fungující koktejl složený z krutopřísné akce, drsných hrdinů a hladových monster. Akce, při níž kulky sviští všemi směry, příjemně odsýpá, hrdinové nepostrádají smysl pro krátké rozmluvy pronesené hlubokým hlasem a monstrům neschází apetit. Oproti Caliban Cove se navíc daří držet čtenářovu pozornost zdárně až do konce a stránky knihy probíhají mezi prsty rychleji, než Leon střídá zásobníky. Jelikož se nejedná o literární adaptaci herního protějšku, zarytým příznivcům přináší též nový příběh, který spojuje dohromady řadu postav z předchozích dílů a dostává je do jedinečných interakcí.

Stephani D. Perryová v pěti bodech

  1. Americká spisovatelka, která letos oslavila 46. narozeniny, využívá svůj talent hlavně na psaní knih z oblasti fantasy, sci-fi a hororu.
  2. Spisovatelství má Perryová v krvi, jelikož jejím otcem je Steve Perry, autor románů například z prostřední Star Wars či Barbara Conana.
  3. Do série Resident Evil přispěla celkem sedmi knihami, poslední vyšla ve Spojených státech v roce 2004.
  4. Do češtiny zbývá přeložit poslední dva díly a jeden prequel.
  5. Perryová momentálně žije v Portlandu v Oregonu se svým manželem Mykem a dvěma dětmi.

V případě charakterových rysů hlavních hrdinů velké změny nenastaly a autorka se poměrně přesně drží nastoleného mustru. Leon zůstává věrný své lehké naivitě, Claire prosvětluje temnou atmosféru svým sympatickým úsměvem, John se ohání ocelovými svaly a Rebecca ukazuje, kdo z týmu disponuje největším intelektem. Do role záporáka se tentokrát po předchozí silné konkurenci v podobě šílených vědců a vyšinutých psychopatů staví muž s velmi nízkým sebevědomím, zato vysokým egem a ambicemi, což se vždycky ukáže jako poněkud nešťastná kombinace. Román zároveň konečně odkrývá karty a minulost jedné nepříliš čitelné a až do morku kostí záhadné postavy.

Originální, ale místy nedotažené

Podzemí i přes své nesporné kvality však utržilo i několik vad na kráse. Největší problém tvoří závěrečné rozuzlení celé mise. Autorka sice sáhla do šuplíku s názvem „absolutně netradiční řešení“, jenže i snaha překvapit a být osobitý by měla mít své meze. Takové hranice, které vytváří rovnováhu mezi šokujícím překvapení, ale zachovávají smysluplnost celého počinu. Zde se však ručičky pomyslného kompasu jednoznačně posunuly do první oblasti a tu druhou nechaly daleko za sebou. Série Resident Evil samozřejmě nikdy neaspirovala na místo mezi nejintelektuálnější knižní tituly tohoto století, ostatně přímočarost a nenáročnost nepochybně tvoří část jejího kouzla, které umožňuje na chvíli jednoduše vypnout a užít si nefalšovanou akci. V tomto případě ale logická nekonzistence uhodí čtenáře do obličeje jak nával vedra v letních měsících.

Kreativní byla spisovatelka i v případě designu monster. Po zařízení pro změnu neběhají třemi knihami prověření zombíci, ale zcela noví hybridi, kteří místy vznikli vzkříšením poněkud neobvyklých zvířat. V tomto případě se ale překvapivě nejedná o žádný krok vedle a to i přesto, že se do boje se S.T.A.R.S. dostávají jedinci, jež za normálních okolností a bez přidaných vylepšení tráví většinu svého života přežvykováním trávy. Z jejich geneticky upravených protějšků jde však minimálně respekt, zpravidla doplněný o mrazivý pocit v zádech.

Ve čtvrtém pokračování Resident Evil Stephani Perryová vytvořila zábavnou a akcí nabitou výbušnou směs obsahující všechno, co čtenáře na této knižní a herní hororové sérii baví. Podzemí navíc přináší pro herní příznivce nový příběh, který rozšiřuje zaběhlé universum a umožňuje interakci mezi postavami, jež se v herním světě nikdy osobně nesetkají. Jedinou vadou na kráse toho jinak poměrně povedeného počinu jsou některé nelogické trhliny v dějové lince.

  • S. D. Perryová: Podzemí (Resident Evil 4)
  • FANTOM Print, 2016
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Titan Books
  • 256 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 174 Kč)
7. června 2016, Adéla Košařová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Resident Evil 4 - Podzemí

Resident Evil 4 - Podzemí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 174 Kč