Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Coney Island čeká volební šílenství a Harley u toho nemůže chybět, Amanda Connerová, Jimmy Palmiotti: Harley Quinn 05 – Volte Harley!

Connerová Amanda, Palmiotti Jimmy: Harley Quinn 05: Volte Harley!

U nás máme do voleb daleko, ale vzhledem k tomu, jak je politická situace divoká, není těžké se vcítit do role polepšené psychopatky. Když už se rozhodla páchat dobro, tak proč se do toho nevrhnout pořádně a ve velkém? Přesně tak, Harley Quinn kandiduje na starostku.

Ano, párkrát už tady zaznělo, že Harley Quinn si bere na paškál nejrůznější politická témata, ale asi nikdo nečekal, že to autoři budou brát tak doslovně a dotáhnout to až ad absurdum. Doslova, protože ze všech komiksových superhrdinů je Harley tou nejméně pravděpodobnou kandidátkou do volebního klání. Přece jenom má poměrně temnou minulost, nepříliš stabilní psychiku a velkou zálibu v násilí. I když na druhou stranu s takovýmto profilem vypadá jako průměrný kandidát některých radikálních politických stran… Takže proč vlastně ne.

Volební kampaň pološílené superklaunky nepatří mezi ty nejklidnější. Například když se ve spolupráci s Poison Ivy rozhodne podpořit množství zeleně ve městě, doslova jim to přeroste přes hlavu. Souboj s mafiánským starostou také není úplně čistý, zamíchá se do něj Scarecrow i banda nájemných zabijáků. Ani Harley se nebojí na soupeře vytáhnout špínu, takže vše se nakonec tragicky vystupňuje a Harley je donucena z voleb odstoupit. Samozřejmě si hodlá ale všechny účty vyřídit hezky postaru – ručně a stručně.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

S politikou to nevyšlo (naštěstí, protože už tak jí začínalo být v sérii příliš), a tak se jede Harley zahojit za rodinou. To je osvědčenější schéma, vztahy mezi postavami jdou autorům hladčeji než politická agitka a satira. Ale i tady autoři hodně tlačí na pilu a tragické drama není poloha, která by Harley pasovala. Jako by si to autoři ale vzápětí uvědomili a rozhodli se v tom přestat pitvat, což však působí poněkud zkratkovitě.

Samozřejmě nelze očekávat, že se několik sešitů bude Harley vyrovnávat se ztrátou na sezeních s psychologem. Koneckonců sama je psycholožkou, a tak ví, co si naordinovat – ideální je přijít na nové myšlenky, což v jejím případě znamená nakopat několik náhodných „zadelí“. A hned tady máme starou dobrou Harley, skoro jako by se nic nestalo. Upřímně doufám, že to ale nebyla jenom snaha autorů udělat komiks dospělejším a temnějším počinem. Protože pokud ano, tak to nevyšlo.

I proto nemá tento díl takový šmrnc a spád jako předchozí díly a okouzlení potrhlou a humornou postavičkou ztrácí na síle. Jistě, základní ingredience tady jsou – hlášky, násilí a popkulturní odkazy, ale bohužel jsou trochu zamotané do nepříliš dobře fungující zápletky. Přece jenom Harley není Spider Jeruzalem, i když na první pohled mají mnoho společného. Možná ale autorům trochu křivdím a na čtenáře si připravují v dalším dílech nějaké překvápko – koneckonců Connerová s Palmiottim už několikrát vrátili do hry události a postavy, které se zdály zapomenuté. Ale s potrhlou Harley je dost zábavy i bez velkých témat a možná by bylo lepší, kdyby se miska vah zase naklonila k brakovým šílenostem.

  • Amanda Connerová, Jimmy Palmiotti: Harley Quinn 05 – Volte Harley!
  • BB art, 2019
  • Překlad: Martin D. Antonín
  • Obálka: Amanda Connerová, Alex Sinclair
  • 168 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
14. dubna 2020, Jan Červenka

Harley Quinn 05: Volte Harley!

Harley Quinn 05: Volte Harley!
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč