Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co dělat, když první setkání s mimozemšťany hrozí být tím posledním, Evan Currie: Odyssey One – Do temnoty (Odyssea 01)

Currie Evan: Do temnoty

Na Zemi nepanuje zrovna utopická idyla. Žádná nekonečná prosperita, rovnoprávnost a mír na věčné časy. Svět je rozdělen na dva nesmiřitelné tábory a teprve se vzpamatovává z poslední ničivé války. Přesto se Severoamerické konfederaci povede vyslat do vesmíru revoluční plavidlo vybavené pohonem, díky němuž se lidem konečně otevírají možnosti mezihvězdného cestování.

Jenomže už během první zkušební výpravy do neznáma narazí posádka LSAK Odyssey na nezvratné důkazy existence mimozemského života. A co víc, tato neznámá civilizace disponuje technologiemi, které mnohonásobně převyšují ty pozemské. Bohužel se zároveň zoufale snaží zabránit totálnímu vyhlazení. A tak se kapitán Eric Weston dostane před velice obtížné rozhodnutí. Má riskovat životy své posádky, aby se pokusil zachránit své mnohem vyspělejší sousedy? A jak by taková pomoc dopadla tváří v tvář nepříteli, který je schopen během pár minut kompletně zničit mnohem lépe vybavené flotily obránců? Nebylo by lepší vrátit se domů a doufat, že Sluneční soustava bude příliš nezajímavá pro všechny případné návštěvníky?

Naštěstí je kapitán Weston veteránem bojů proti Východnímu bloku a příběh lodi Odyssey rozhodně nemá vyprávět o tom, jak se lidé po prvním kontaktu s jinými civilizacemi zavřeli doma a dveře zajistili těžkým nábytkem. Přestože by takový román vypadal jistě velice zajímavě.

Evan Currie ve třech bodech

  1. Narodil se roku 1976 v Kanadě.
  2. Vystudoval informatiku a IT.
  3. Kromě sci-fi románů má na svém kontě i sérii z prostředí alternativní verze Římské říše.

Lidé nejsou ve vesmíru sami. Ve vzdálených koutech vesmíru se nachází… Jiní lidé. Je paradoxní, že první mimozemskou civilizací, s níž přijdou pozemšťané do kontaktu, tvoří příslušníci homo sapiens. Byť tito jsou po všech stránkách naprosto odlišní. Jejich technologie je natolik vzdálená té naší, jak je to jenom možné. Paradoxně se tato civilizace během své velmi dlouhé existence začala podobat utopii symbolizované prosperitou a věčným mírem. S tím je ale teď konec, protože jejich planety postupně zabírá neznámý protivník, kterému stačí jen málo k tomu, aby všechny zbavil veškerého života. A obránci sice disponují nepředstavitelnými možnostmi, absolutně ale nerozumí ničemu, co se jen trochu podobá válce. Což dělá z LSAK Odyssey jedinou nadějí, neboť její posádka tento aspekt diplomacie naopak zvládá více než dobře. Otázkou tedy není, zda se zapojí do bojů, ale spíš, jestli budou schopni využít svých zkušeností v boji proti početně většímu nepříteli.

Odyssey One není nikterak originálním či sofistikovaným příběhem. Základní premisa je velice jednoduchá a v různých obměnách se v tomto žánru objevuje již velice dlouho. Což samozřejmě ještě nic nevypovídá o kvalitách samotného díla. Autorovi se podařilo vcelku realisticky popsat členy posádky této pozemské lodě tak, aby je čtenáři rychle vzali za své. A ačkoli se to zde exotickými technologiemi jen hemží, omezují se jednotlivá vysvětlení na nezbytné minimum tak, aby tím netrpělo tempo vyprávění. Autor navíc dodržuje logiku příběhu a pravidla, které nastavil. Přestože je jasné, že jedním ze základních stavebních kamenů úspěchů hlavních hrdinů je skoro až zázračná schopnost hlavního lingvisty, bez nějž by se obě sesterské civilizace jen stěží dostali dál než k prvnímu kontaktu.

Děj příjemně odsýpá, akce nepostrádá napětí a občasné vtipné hlášky. Již od počátku je zjevné, že tato kniha neaspiruje na to stát se jedinečnou space operou plnou filozofických úvah. Ale jakmile se pustíte do čtení, nedokážete přestat. Což je v tomto případě to nejdůležitější. Odyssey One již svým názvem napovídá, že půjde o pouhý prolog. Nezbývá tedy než doufat, že se autorovi podaří pokračovat v podobném duchu.

  • Evan Currie: Odyssey One – Do temnoty
  • Laser, 2022
  • Překlad: Rober Čapek
  • 488 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
9. července 2022, Tomáš R. Tokoš

Do temnoty

Do temnoty
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč