Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Clementine (Mechanické století 2), Cherie Priestová

Priestová Cherie: Mechanické století 2 - Clementine

Steampunku je u nás jako šafránu a po vynikajícím románu Cherie Priestové jménem Zemětřas vychází nyní další díl série Mechanické století, Clementine. Při troše štěstí se autorce podaří u nás pořádně proslavit tento žánr, který je zatím válcován klasickou fantastikou.

Děj se opět odehrává v alternativní historii na divokém Západě, na pozadí války mezi Unií a Konfederací. Nemá ovšem přímou návaznost na Zemětřas. V knize se pouze objeví pár zmínek o událostech v Seattlu či doktoru Minnerichtovi, ale znalost předchozí knihy nutná není.

Stejně jako tomu bylo u Zemětřasu, nese celá kniha název po mohutném stroji. Nejedná se ale o těžební stroj, nýbrž o vzducholoď, která převáží jakýsi vojenský nálad. Pronásleduje ji ovšem Croggon Beauregard Hainey, černoch, který chce zpátky svoji ukradenou vzducholoď, a už pěkných pár let má v patách úřady.

Cherie Priestová v pěti bodech:

  1. nar. 1975 na Floridě (USA)
  2. debutovala v roce 2005 románem Four and Twenty Blackbirds
  3. od té doby má na kontě již přes dvanáct knih
  4. její nejúspěšnější knihou je Zemětřas (Boneshaker), který vyhrál několik cen, mezi jiným cenu Locus za nejlepší science-fiction, byl nominován na ceny Nebula a Hugo a byl přeložen do devíti jazyků
  5. v roce 2006 se vdala za svého dlouholetého přítele Arica a spolu s jejich černou kočkou Spain (Španělsko) se přestahovali do Seatllu. Na počátku roku 2012 si koupili krásný domek v Tennessee, ale už v květnu se stěhovali zase zpátky

Navíc se do toho všeho zaplete Maria Isabella Boydová, bývalá špionka konfederace, jež se po několika letech služby stala příliš známou a tudíž nepoužitelnou. Po pár hereckých pokusech nakonec nachází práci ve slavné Pinkertonově agentuře a jejím prvním úkolem je právě to, aby se Clementine v bezpečí dostala na místo určení.

Priestová Cherie: Mechanické století 1 - Zemětřas

Stejně jako v předchozím autorčině počinu má kniha spád a dobře se čte. Příběh vypráví na střídačku kapitán Hainey a Belle Boydová a od začátku do konce se jedná o výborné dobrodružné čtení. Čtenáře zaujme i svým netradičním prostředím, přece jen zas tak často v knihách vzducholodě nelétají, na druhou stranu ubylo prvků postapo žánru. Žádní zombíci se zkrátka už nekonají a jedná se čistě o steampunk.

Přečtěte si i RECENZI NA ZEMĚTŘAS

Jednou z věcí, kterým se čtenář při porovnání se Zemětřasem nevyhne, je bohužel rozsah knihy. Už na první pohled je patrné, že příběh je sotva poloviční, čítá totiž pouze sto sedmdesát šest stran a stává se tak záležitostí na jedno odpoledne. Snížený rozsah se však také příjemně projevil na ceně, a tak knihu pořídíte za příjemné dvě stovky.

Clementine je dobrá kniha a rozhodně stojí za koupi, i když pořád zůstává ve stínu Zemětřasu, který oproti ní působí monstrózně a komplikovaně. Pokud jste ho četli, tak možná budete mírně zklamáni, nic to ale nemění na faktu, že se jedná o velmi dobře napsanou a čtivou dobrodružnou knihu. Navíc by každou chvíli mělo vyjít další dílo Cherie Priestové, Bitevník.

  • Priestová, Cherie: Clementine (Mechanické století 2)
  • Triton, 2012
  • překlad: Zdeněk Uherčík
  • obálka: Jon Foster
  • 176 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
13. září 2012, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mechanické století 2 - Clementine

Mechanické století 2 - Clementine
199 Kč 179 Kč